PHONE ZONE<>
052011<><>

Blueberry NetCat, Eken ePad MID M701 i M010

Tabletomanija

Blueberry NetCat
Blueberry NetCat
Brojne proizvođače sa Dalekog istoka nisu pokolebale tvrdnje odgovornih ljudi iz američkog giganta Googlea da prethodne verzije Androida (2.1 i 2.2) nisu namenjene korišćenju na tablet proizvodima. Dok bogati ostatak sveta čeka uređaje Honeycomb i ne zamara se gedžetima poprilično niske cene, kineske i tajvanske kompanije kao da se utrkuju ko će predstaviti jeftiniji Eclair ili Froyo tablet. Prošlog meseca smo vas upoznali sa širokim asortimanom firme Prestigio, a u istom ritmu nastavljamo i u maju, sa tri nova jeftina tableta.

Domaći brend Blueberry nije novo ime na našem tržištu. Od ovog našeg starog znanca dolazi tablet NetCat, koji je sa trenutnom maloprodajnom cenom od 16.500 dinara sigurno jedan od najjeftinijih tableta koje možete naći kod nas. Pored samog uređaja, kabla za povezivanje i punjača, u dopadljivoj crnoj kutiji nalaze se i torbica za nošenje, slušalice i mini-USB na USB adapter, zahvaljujući kom možete koristiti USB fleš stikove, tastaturu ili 3G USB modeme. Dodatno se može pazariti kožna futrola sa tastaturom, koja se putem USB konektora povezuje sa tabletom i koja je, prema našem mišljenju, sasvim opravdana kupovina. Po izgledu NetCat i te kako podseća na popularni iPad, što nas nije iznenadilo, imajući u vidu to da istočni proizvođači odavno kopiraju sve popularne brendove. Tu se završava sva sličnost između dva uređaja, jer su kod tableta NetCat napravljeni brojni kompromisi. Kvalitet izrade možemo da tolerišemo, jer iako je korišćena poprilično jeftina plastika, nigde nismo primetili krckanje. Kao što smo videli kod uređaja Prestigio MultiPad, jeftini tableti odskaču po konektorima, pa ni NetCat nije izuzetak – 2 x mini-USB i mini-HDMI, smešteni na donjoj strani uređaja. Iako su na prvi pogled mini-USB portovi identični, to ipak u praksi nije slučaj. Levi, koji se nalazi bliže zvučniku, univerzalan je, dok se desni isključivo koristi za komunikaciju sa tastaturom koja dolazi u kožnoj futroli kao opcioni dodatak. Nažalost, u pakovanju ne dolazi mini-HDMI na HDMI adapter, te ćete njega morati odvojeno da dokupite.

Sa hardverske strane, NetCat možemo okarakterisati kao sasvim solidan tablet. Procesor na 800 MHz sposoban je da prikaže i HD video bez seckanja, a sistem deluje živahno sa svega 256 MB, što je skromna cifra za moderne tablete. Interna memorija ograničena je na 2 GB, ali se može povećati kupovinom microSD kartice. Rezistivni 7-inčni ekran, iako raspolaže visokom rezolucijom 1280 x 720 piksela, ipak ne zaslužuje prelaznu ocenu. Slabo osvetljenje, loš prikaz boja, otežano korišćenje i nedostatak multitouch pokreta su glavne mane displeja, na koje jednostavno ne možemo da zažmurimo. Zbog niske cene žrtvovani su bluetooth i GPS moduli, što je već viđeni scenario kod Prestigio tableta. Frontalna kamera rezolucije 1,3 megapiksela služi za obavljanje video razgovora, a baterija kapaciteta 3200 mAh će poslužiti za pet do sedam časova rada, u zavisnosti od toga kako uređaj koristite.

Kineski proizvođač nije izmenio Android 2.1, tako da on pati od istih boljki kao i drugi tableti bez Honeycomba. Celokupnoj situaciji i te kako odmaže odsustvo multitoucha, na koji se oslanjaju brojne aplikacije. Stoga će surf biti otežan, ali će zahvaljujući većoj rezoluciji ekrana ugodno biti čitanje knjiga ili korišćenje tableta u multimedijalne svrhe (gde do izražaja dolazi i mini-HDMI port).

Eken ePad MID M701
Eken ePad MID M701
Druga dva uređaja na testu su obavijena velom misterije. Iako smo od distributera dobili informaciju da je proizvođač firma Eken, nakon iscrpne pretrage na Internetu nismo bili u mogućnosti da to i potvrdimo, jer smo modele MID M701 i M010 nalazili i pod raznim drugim imenima (aPAD, iRobot i slično). Glavna razlika između dva uređaja jeste veličina ekrana (7 i 10 inča) i, jednom rečju, možemo ih definisati kao iPad klonove. Čak su i neizbežni Android tasteri ispod ekrana uklonjeni, a na njihovom mestu se nalazi jedno fizičko dugme kružnog oblika, nalik prestižnom Appleovom proizvodu. Kvalitet izrade je srazmeran ceni i jasno je da tu ne treba očekivati previše. I tableti ePAD, kao i Blueberry NetCat mogu se podičiti funkcijom USB Host, dok manji MID M701 ima i mini-HDMI konektor. Zanimljivo je to što se uz oba modela isporučuje adapter koji mini-USB port pretvara u 10/100 Mbit/s mrežni kontroler, što do sada nismo videli ni kod jednog Android uređaja. Futrole sa tastaturom izgleda postaju standardni feature jeftinih tableta, pa ni ePAD uređaji nisu izuzeti od ovog trenda.

Manji tablet opremljen je ARM8 procesorom na 800 MHz, dok 10-inčni MID M010 pripada 1 GHz klubu prestižnih uređaja. Uprkos velikom broju megaherca, oba tableta često su znala da se ponašaju usporeno i da deluju kao nezavršen proizvod. Tome u prilog govore i loši rezistivni ekrani, koji pate od sličnih boljki koje smo videli kod NetCat tableta. Wireless, ali i Ethernet adapter koriste se za ostvarivanje veze sa Internetom, a podržani su i USB 3G modemi, mada mi nismo bili u prilici da isprobamo tu opciju. GPS i bluetooth opravdano su izostavljeni, a jedino se manji MID M701 može pohvaliti frontalnom kamerom specifikacije 1,3 megapiksela. Baterije su kod oba uređaja veoma skromnog kapaciteta i njihova autonomija iznosi maksimalno tri časa, što je, prema našem mišljenju, nedovoljno za bilo kakvo ozbiljno korišćenje.

Eken ePad MID M010
Eken ePad MID M010
Testirane tablete ePAD takođe je pokretao Eclair, koji je neznatno izmenjen kako bi bio prilagođen rezistivnim ekranima. Promene je doživela jedino traka za notifikacije, gde su dodati izostavljeni Android tasteri, uz još poneku prečicu. To je, po nama nedovoljno da bi se nadomestile mane ekrana. U svakodnevnom korišćenju tableti ePAD nisu se pokazali kao brzi uređaji i usporenja su bila i te kako primetna. Ipak, oba uređaja će poslužiti kao e-Book čitači ili za slušanje muzike/gledanje videa. Surf je moguć, ali se unapred naoružajte strpljenjem. Cene ovih tableta takođe su veoma pristupačne – manji model prodaje se za 15.000 dinara, dok veći košta 20.000

Na ovomesečnom sukobu, prema našem mišljenju, pobedu je izvojevao Blueberry NetCat, koji će zbog svoje izrazito niske cene biti zanimljiv domaćoj publici. Iako možda nisu skuplji, ePAD tableti su lošiji u odnosu na „mrežnu mačku”, jer su na nas ostavili utisak proizvoda koji je u beta fazi. Naš topli savet vam je da, ako vam to mogućnosti dozvoljavaju, na prodajnim mestima isprobate sve dostupne jeftine tablete (Blueberry, Prestigio, ePAD i druge) i da sami odlučite koji najviše odgovara vašim potrebama. Stara srpska poslovica kaže „Sto ljudi, sto ćudi” , pa je najbolje da u moru poprilično sličnih uređaja, kako po specifikacijama tako i po ceni, sami presudite i nađete onaj koji najviše pristaje vašim potrebama.

Petar MARINKOVIĆ

 
Nokia E7
Huawei Ideos S7 Slim
Blueberry NetCat, Eken ePad MID M701 i M010
Šta mislite o ovom tekstu?
LG Optimus 2X
LogMeIn Ignition
DriveShaft 1.10
Nokia Sleeping Screen
PhoneTorch LED Flashlight

Blueberry NetCat
Operativni sistem:
Android 2.1 Eclair
Dimenzije/težina:
183 x 114 x 16 mm / 415 g
Ostalo:
ARM8 800 MHz, 2 GB interne memorije, 256 MB DDR2 RAM, microSD slot, 7-inčni TFT displej 1280 x 720, Wi-Fi 802.11b/g/n, mini-HDMI, mini-USB (USB host), 3,5 mm audio konektor, frontalna kamera 1,3 MPx, Li-ion baterija kapaciteta 3200 mAh, akcelerometar
Proizvođač:
Blueberry
Kontakt:
PiN Computers

ePAD MID M701
Operativni sistem:
Android 2.1 Éclair
Dimenzije/težina:
190,5 x 118,5 x 14,7 mm / 332 g
Ostalo:
Telechip8902 ARM1176JZ(F)-S 800MHz, 4 GB interne memorije, 256 MB DDR2 RAM, microSD slot, 7,0-inčni TFT displej 800x480, Wi-Fi 802.11b/g, mini-HDMI, mini-USB (USB host), 3,5-mm audio konektor, frontalna kamera 1,3 MPx, mini-USB na Ethernet adapter, Li-ion baterija kapaciteta 2500 mAh, akcelerometar
Proizvođač:
Eken
Kontakt:
MV Technology

ePAD MID M010
Operativni sistem:
Android 2.1 Éclair
Dimenzije/težina:
270 x 180 x 15 mm / 1,2 kg
Ostalo:
Zenithink ZT-180 FSB 1 GHz, 2 GB interne memorije, 256 MB DDR2 RAM-a, microSD slot, 10-inčni TFT displej 1024 x 600, Wi-Fi 802.11b/g, mini-USB (USB host), 3,5 mm audio konektor, mini-USB na Ethernet adapter, Li-ion baterija kapaciteta 2500 mAh, akcelerometar
Proizvođač:
Eken
Kontakt:
MV Technology
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera