TEST DRIVE<>
042011<><>

D-Link DAP-1353 i DAP-2553

Bežično proširenje

D-Link DAP-1353
D-Link DAP-1353
Kompanija D-Link već je dugo jedan od lidera na polju proizvodnje mrežne i telekomunikacione opreme. Ovog puta imali smo prilike da za vas testiramo dva bežična Access Pointa ovog proizvođača, izrađena po nacrtu specifikacije 802.11n.

Model DAP-1353 namenjen je kućnoj upotrebi. U paketu, pored samog AP-a, stižu i tri antene, LAN kabl (CAT5), napojni adapter, CD sa uputstvom i programom i dokumentacija.

Kućište AP-a je klasičnijeg dizajna u odnosu na kućišta konkurentnih proizvođača i karakterišu ga oštre ivice i klasični detalji, što nam se posebno svidelo. Izrađen je od mat crne plastike sa obručem srebrne boje koji se pruža od desne do leve strane (sa izuzetkom zadnje). Četiri zelene diode koje se nalaze na prednjoj masci pokazuju status napajanja, LAN-a, WLAN-a i protoka. Na zadnjem panelu na raspolaganju su nam tri konektora za antene (RP-SMA), jedan LAN konektor, napojni konektor i reset dugme.

 
Osnovna podešavanja AP-a mogu se urediti preko programa Click ’n Connect Easy Setup Wizzard koji se nalazi na CD-u, dok se naprednim podešavanjima standardno prilazi preko web interfejsa. Od standardnih opcija, na web interfejsu imamo podešavanja za bežičnu mrežu (ime, režim rada, manuelni ili automatski izbor kanala, izbor standarda, izbor širine kanala, izbor brzine prenosa, uključenje ili isključenje broadcasta i sigurnost) i žičnu mrežu, a od naprednih izbor snage primopredajnika, WMM, MAC filter, višestruki SSID sa mogućnošću podele na više VLAN-ova i ograničenje broja konekcija. Što se opcija za održavanje tiče, na raspolaganju su nam upravljanje korisnicima, bekap podešavanja, vraćanje podešavanja, reset i reboot, promena firmvera, konzolni pristup (Telnet ili SSH), SNMP i podešavanje vremena (ručno ili NTP). Takođe, možemo nadgledati statusne podatke LAN i WLAN, statistiku, log i listu klijenata.

Od svih ovih opcija posebno bismo izdvojili režime rada (Bridge, Repeater i Client), Multiple SSID i mogućnost prijave putem terminala. Izdvajamo ih prvenstveno zbog toga što nije ustaljena praksa da ovakve opcije vidimo na uređajima predviđenim za kućnu upotrebu. Režimi rada Bridge i Repeater obično služe u većim poslovnim sistemima, i to Bridge za povezivanje više različitih mreža bežičnom komunikacijom između AP-a, tj. proširivanje jedne mreže pomoću Repeater režima. Opcija Multiple SSID, sa mogućnošću podele među SSID na različite VLAN mreže i izolacijom među njima, takođe služi u većim sistemima za razdvajanje različitih odeljenja u mreže putem jednog uređaja, a prijava putem terminala svakako može poslužiti samo profesionalnim administratorima mreža.

D-Link DAP-2553
D-Link DAP-2553 
Model DAP-2553 je, za razliku od prethodno opisanog, predviđen za poslovne korisnike. U paketu pored AP stižu i tri antene, LAN kabl (CAT5), napojni adapter, CD (uputstva i programi), postolje za uspravnu montažu, dva šrafa i dva tipla za montažu na zid, rezervne nožice i dokumentacija.

Kućište AP-a izgleda skoro isto kao kod prethodno opisanog modela, s tim što postoje dve razlike – kompletno je izrađeno od plastike matcrne boje i ima jednu diodu više za indikaciju 5 GHz predajnika.

Uz ovaj uređaj stižu na CD-u dva ozbiljna programa za upravljanje. Radi se o D-Link AP Manager II i D-View SNMPv3 modulima za upravljanje. Zahvaljujući njima moguće je konfigurisati i upravljati sa više AP-ova s jedne lokacije, što olakšava redovna održavanja i provere. Što se web interfejsa na samom uređaju tiče, osim po rasporedu opcija i bojama, razlikuje se od prethodnog po nekoliko bitnih osnovnih opcija – SSL pristup, Intrusion Detecion, Schedule, QoS i DHCP server, što ga izdvaja u poslovne uređaje.

Posebne odlike ovog AP-a svakako su mogućnost rada na 2,4 (802.11b, g i n standardi) ili 5 GHz (802.11a i n standardi), mogućnost napajanja preko mreže (POE) i ugrađen Spanning Tree Protocol. Iako su 802.11n kartice trenutno retkost na našem tržištu, bitno je imati na umu to da je veza ostvarena na 5 GHz manje izložena smetnjama, a samim tim je pozitivno imati uređaj koji može raditi i na toj frekvenciji. Spanning Tree Protocol je odlična stavka za poslovne uređaje. Ova podrška omogućava veću efikasnost i rešava probleme sa tzv. Broadcast olujama, koje se dešavaju kod nestručnog rukovanja aktivnom mrežnom opremom.

Merenje protoka oba rutera obavili smo uz pomoć laptopa sa integrisanom mrežnom kartom po 802.11n standardu baziranom na Atheros čipu, kao i uz pomoć Airlive 802.11n USB dongla. Sa oba rutera i u obe kombinacije test opreme dobili smo rezultate znatno lošije od očekivanih. Naime, sa modelom DAP-1353 imali smo problema da se povežemo po n standardu i pored forsiranja isključivo tog standarda na AP-u. Takođe, sa ova dva AP-a nismo uspeli da ostvarimo konekciju bržu od 120 Mbit/s iako su oba bila podešena da omogućavaju maksimalnih 300 Mbit/s. Zbog toga su rezultati tek neznatno bili brži od b/g načina povezivanja. Model DAP-1353 ostvario je 2,68 MB/s prilikom downloada i 3,23 MB/s prilikom uploada, dok je DAP-2553 postigao 3,32 MB/s prilikom downloada i 5,45 MB/s prilikom uploada. Test dometa obavili smo u jednospratnoj kući gde su oba modela potpuno pokrila celokupnu površinu.

Ova dva uređaja namenjena su bežičnoj nadogradnji postojeće mrežne infrastrukture. Mogućnosti i režimi rada koje ovi ruteri nude su brojni, međutim brzine nisu bile u rangu navedenih specifikacija, što od D-Linka nismo očekivali.

Petar LONČAREVIĆ

 
Intel Core i3-2100
AMD Radeon HD 6990
ASUS P8H61-M LE rev 3.0 i MSI H61MU-E35 (B3)
Sapphire Radeon HD 6950 FleX, HD 6870 Vapor-X, HD 6870 Toxic
Samsung R540I-PS2
Asus K53SV
Western Digital WD1002FAEX, WD10EALX i WD5000AAKX
Riello UPS iDialog 120
Kingston HyperX Max 3.0 (SHX100U3/64G)
Prestigio Libretto PER5162B i PER3152B
D-Link DAP-1353 i DAP-2553
Šta mislite o ovom tekstu?
GoodRAM Cube, Art Leather i Zip
Roccat Kone+ i Kova+
Winstars Networking USB Server i Networking USB 2.0 LPR Print Server
Asus O!Play Mini
Ednet Notebook USB 2.0 Hub & Multi Card Reader
Sweex Crystal WC067 i Diamond WC061

DAP-1353
Standard:
802.11n
Ostalo:
tri antene, jedan 10/100 Mbps ethernet port, AP, WDS, WDS sa AP-om, client i repeater, 8 SSID-ova

DAP-2553
Standard:
802.11n
Ostalo:
tri antene, jedan 10/100/1000 Mbit/s ethernet port sa PoE, 2,4 i 5 GHz, AP, WDS, WDS sa AP-om, client
Proizvođač:
D-Link
Kontakt:
KimTec
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera