PHONE ZONE<>
042011<><>

Nokia C6-01, C7 i N8

Adio, Symbian

Nokia C6-01
Nokia C6-01
Microsoft i Nokia su u februaru objavili da će finski gigant ubuduće proizvoditi Windows Phone uređaje. Iz finske kompanije stigla je i vest da novih telefona baziranih na Symbianu neće biti i da će Nokia pružati podršku korisnicima dok se trenutne zalihe Symbian telefona ne rasprodaju. Symbian, koji je debitovao davne 2001. godine na uređaju Nokia 9210 Communicator, zasluženo odlazi u penziju, a mi smo za oproštaj od ove platforme odlučili da vam predstavimo neke od poslednjih Symbian telefona oznaka C6-01, C7 i N8.

Čim uzmete telefon Nokia C6-01 u ruku, primetićete odličan kvalitet izrade, najviše zahvaljujući metalnom kućištu, zbog čega je uređaj nešto teži (131 gram) i deblji (13,9 mm). Ipak, to uopšte ne narušava njegovu upotrebljivost, jer telefon odlično leži u ruci zbog malih dimenzija koje diktira 3,2-inčni ekran. Hardversku osnovu čini procesor ARM11 na 680 MHz uparen sa 256 MB radne memorije i BroadCommovim BMC2727 grafičkim čipom. Za skladištenje fajlova predviđen je ROM od 1 GB, a uz sam telefon dolazi i microSD kartica od 2 GB, koja će vam poslužiti dok ne kupite veću. Jedan od glavnih aduta ovog telefona jeste AMOLED ekran sa nHD rezolucijom (360 x 640 piksela). Stariji AMOLED displeji koje smo viđali kod Android telefona nisu se mogli podičiti dobrom vidljivošću na suncu i prikazom boja (naročito je bila problematična crna). Ipak, Nokia je uvidela ove mane i razvila tehnologiju ClearBack, koja AMOLED ekrane finske kompanije i te kako približava Samsungovom Super AMOLEDU. Pri direktnom poređenju, razlike skoro i da nema u prikazu boja, a Samsung ostvaruje neznatnu prednost pri dnevnom osvetljenju. Nadamo se da će Nokia nastaviti da usavršava ClearBack ekrane i da ćemo ih videti i na budućim WP7 uređajima. Nokia nikad ne greši kada su u pitanju opcije za povezivanje, pa tako nije bilo ni ovog puta – quad-band GSM, GPS, BT 3.0 i 802.11b/g/n wifi, a kao šlag na tortu tu je i funkcija USB on-the-go, pomoću koje možete povezati bilo koji fleš drajv na vaš telefon i koja je sastavni deo svih Symbian^3 telefona. Kamera rezolucije 8 megapiksela kod nas je ostavila podeljene utiske. Zbog fiksnog fokusa slike su često bivale mutne, naročito ako slikate objekte koji su veoma blizu. S druge strane, video u 720p rezoluciji poprilično nas je oduševio. Baterija je razočaravajuća, jer je telefon pri umerenom korišćenju uspeo da funkcioniše jedva jedan dan, što nam se nikako nije svidelo.

Nokia C7
Nokia C7
Nokia C7 je u mnogo čemu slična modelu C6-01. Pored oblih ivica, razlike u spoljašnjosti postoje i u dimenzijama, jer model C7 ima 3,5-inčni nHD ekran, pa je, naravno, uređaj veći. Hardverske razlike su minimalne, ako izuzmemo to što je C7 bogatiji za 8 GB fleš memorije, što će svakako značiti kupcima koji nameravaju da ovaj telefon koriste kao audio ili video plejer. Na našu veliku žalost, displej ovog telefona nije poboljšan tehnologijom ClearBack, možda zato što se pojavio skoro dva meseca pre telefona C6-01. Iako slobodno možemo reći da su Nokijini AMOLED ekrani za klasu ispred HTC-ovih, bilo nam je teško da prihvatimo ovaj nedostatak, naročito nakon druženja sa modelom C6-01. Za razliku od šestice, C7 ima FM radio, ali mu kamera pati od istih boljki – nema autofokus. Autonomija jeste bolja, jer će C7 uspeti da izgura dan i po svakodnevne upotrebe, ali je to ipak slabije od rezultata koje ostvaruju Android telefoni.

Nokia N8
Nokia N8 
Vrh ponude predstavlja N8, model koji je prilično pompezno najavljivan tokom 2010. godine. Dobar deo tih najava se i obistinio – N8 pleni atraktivnošću i dobrim hardverom, ali ukupni utisak, kao i kod svih Nokijinih pametnih telefona, kvari neadekvatan softver. Anodizovano aluminijumsko kućište malo koga će ostaviti ravnodušnim po pitanju izgleda i kvaliteta izrade. Pored klasične crne i srebrne, u prodaji će biti i narandžasti, žuti i plavi modeli, što će sigurno naići na odobravanje mlađe populacije. Retko koji telefon možemo proglasiti lepšim od crne Nokije N8 kakvu smo mi imali na testu, a isti komentar odnosi se i na izradu, pa finski proizvođač zaslužuje sve naše čestitke za look and feel ovog uređaja. Iako je reč o top modelu, Nokia se nije pridružila „1 GHz” klubu, čiji su članovi skuplji Android telefoni. Čudno je što Nokia barem sa te, hardverske strane nije htela da odvoji svoj premium model od telefona C6-01/C7 iz nižeg segmenta, jer sva tri modela dele iste CPU, RAM i GPU. Interna memorija je povećana na 16 GB, a telefon podržava microSD kartice do 32 GB. Ekran pati od istih boljki kao i kod C7, a to je nedostatak tehnologije ClearBack, verovatno opet zbog ranijeg pojavljivanja. Kod opcija za umrežavanje treba pomenuti miniHDMI port koji može da prikaže sliku u rezoluciji 720p na televizoru ili monitoru. Glavni adut ovog telefona jeste izvanredna kamera rezolucije čak 12 megapiksela! Da, dobro ste pročitali, Nokia N8 može da pravi fotografije u rezoluciji 4000 x 3000 piksela, a da kvalitet slika bude na nivou brinu se Carl Zeissova optika, ksenonski blic i najveći senzor do sada viđen na mobilnim telefonima (1/1,83 inča) koji znatno poboljšava kvalitet fotografija pri slabom svetlu. Zbog toga bez ikakve sumnje možemo da tvrdimo da Nokia N8 ima najbolji digitalni fotoaparat među svim pametnim telefonima.

Finska kompanija je na svojim novijim telefone koji su se pojavili u drugoj polovini 2010. godine apgrejdovala Symbian na verziju s oznakom ^3, ali to nije donelo neka velika unapređenja. Stari korisnici vrlo brzo će se snaći u starom, dobro poznatom okruženju, ali to ne važi za vlasnike Android ili iOS uređaja. Prosto rečeno, to je stari Symbian sa touchscreen mogućnostima. Unos teksta i surf nisu ni približno brzi kao na Google/Apple pametnim telefonima, a veliki minus predstavlja i mali broj 3rd party aplikacija. Kad na to dodamo i to da je i sama Nokia odustala od ovog operativnog sistema, jasno je da će on biti kamen spoticanja za sve korisnike kojima se svidi neki od tri testirana telefona.

Ako ostavimo Symbian po strani, ne možemo reći da testirani telefoni nisu kvalitetni uređaji. U ponudi se, naravno, ističe N8 kao odličan multimedijalni telefon koji dostojno može da zameni i digitalni fotoaparat. Ako ne marite koji OS pokreće vaš mobilni telefon i ne patite za velikim brojem dodatnih programa, poslednji Symbian^3 uređaji sigurno mogu da zadovolje vaše potrebe. Još ako cena ovih uređaja krene naglo da pada u sledećih mesec-dva, jeftiniji Android telefoni i te kako će imati dostojnog konkurenta. Velika imena Nokije i Microsofta su, prema našem mišljenju, dobra garancija da će duet Google-Apple dobiti dostojnog konkurenta u borbi na mobilnom tržištu, te s nestrpljenjem očekujemo nove telefone finskog giganta.

Petar MARINKOVIĆ

 
Nokia C6-01, C7 i N8
Šta mislite o ovom tekstu?
Prestigio MultiPad PMP3084B, PMP5070C, PMP7070C i PMP7100C
AndroZip File Manager
PicoMail
RockPlayer
Mp3 Taggy
SPB Time

Nokia C6-01
OS:
Symbian^3
Dimenzije/masa:
103,8 x 52,5 x 13,99 mm / 131g
Ostalo:
ARM11 680 MHz, 1 GB ROM, 256 MB RAM, microSD slot, 3,2-inčni AMOLED ClearBack displej 16M 360 x 640, BT 3.0, quad-band GSM, Wi-Fi 802.11b/g/n, microUSB, 3,5 mm audio konektor, 8 MPx kamera sa fiksnim fokusom i dual LED blicem, Li-ion baterija kapaciteta 1050 mAh, akcelerometar

Nokia C7
OS:
Symbian^3
Dimenzije/masa:
117,3 x 56,8 x 10,5 mm / 130 g
Ostalo:
ARM11 680 MHz, 1 GB ROM, 8 GB fleš memorije, 256 MB RAM, microSD slot, 3,5-inčni AMOLED displej 16M 360 x 640, BT 3.0, quad-band GSM, Wi-Fi 802.11b/g/n, microUSB, 3,5 mm audio konektor, 8 MPx kamera sa fiksnim fokusom i dual LED blicem, Li-ion baterija kapaciteta 1200 mAh, akcelerometar

Nokia N8
OS:
Symbian^3
Dimenzije/masa:
113,5 x 59,1 x 12,9 mm / 135 g
Ostalo:
ARM11 680 MHz, 512 MB ROM, 16 GB fleš memorije, 256 MB RAM, microSD slot, 3,5-inčni AMOLED 16M displej 360 x 640, BT 3.0, quad-band GSM, Wi-Fi 802.11b/g/n, microUSB 3,5 mm audio konektor, 12 MPx kamera sa autofokusom i ksenonskim blicem, Li-ion baterija kapaciteta 1200 mAh, akcelerometar, miniHDMI port
Proizvođač:
Nokia
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera