LAKI PINGVINI<>
032011<><>

XVidCap 1.1.7

Zabeležite svoje trenutke sa monitora

Ukoliko želite da pravite tutorijale, nevezano za konkretnu oblast, lako je otvoriti neki editor, otkucati tekst i eventualno dodati neku sliku da ilustruje napisano. Pisanje dokumentacije za softver jedna je od najbitnijih, ali i najtežih stvari jer niko ne voli papirologiju. Isto tako se kaže da slika vredi hiljadu reči, tako da se slikom može bolje objasniti, ali koliko vredi dobar video materijal? U nekoliko minuta može se prikazati nešto što vredi celu jednu knjigu. Primere ovog možete pronaći na YouTubeu, gde ima video tutorijala za sve i svašta. Evo alata koji može da olakša kreiranje jednog takvog videa.

XVidCap je alat za snimanje ili slikanje sadržaja ekrana za GNU/Linux sisteme, uz mogućnost snimanja glasa uz video materijal. Ovo je zgodan alat za sve one koji žele da dokumentuju svoj softver ili da opišu instalacioni proces nekog sistema ili softvera, za kreiranje tutorijala i drugo. Dostupan je za preuzimanje iz riznica softvera svih većih distribucija, a moguće je i preuzimanje izvornog koda. XVidCap ima mogućnost čuvanja frejmova kao zasebnih slika ili te slike može iskoristiti za kreiranje videa za čije kodiranje koristi FFmpeg libavcodec/libavformat. Za umetanje audio zapisa korisnici moraju imati OSS kompatibilni sistem sa FFMPEG bibliotekama s mogućnošću snimanja zvuka.

Korisnički interfejs ovog alata iznenađujuće je jednostavan. Postoji samo jedna linija sa opcijama za pokretanje i zaustavljanje snimanje, kao i izbor celog ili samo dela ekrana za snimanje. Deo ekrana koji se snima jasno je označen, a izbor se vrši pomoću miša ili drugog pokazivačkog uređaja izborom pravougaone oblasti na monitoru. Postoji indikator dužine videa, pa imate tačnu predstavu o tome koliko još možete snimati. Iz kontekstnog menija moguće je izabrati da li želite da slikate ili snimate sadržaj ekrana biranjem odgovarajuće opcije. Potom, da li želite da svakim prekidom pravite zaseban video ili jedan veliki. Sve zavisi od toga kome šta treba, te je ovde postignuta maksimalna prilagođenost korisnikovim potrebama.

U dijalogu za podešavanje programa omogućeno je kontrolisanje ponašanja aplikacije i detalja snimanja. Utisak koji je ostavio jednostavan interfejs sada je znatno popravljen, jer se u startu korisniku čini da je aplikacija namenjena samo snimanju, bez ikakve mogućnosti prilagođavanja parametara rada programa. Bitna stavka je da postoji mogućnost smanjenja veličine izlaznog videa u procentima, tako da ukoliko snimate ceo ekran, izlazni video može da se smanji na, na primer, 30 odsto, čime se štede resursi računara. Omogućen je i izbor formata slike kada se radi o slikanju pojedinačnih frejmova i formata videa, sa odgovarajućim stepenom kompresije koju bira korisnik, zatim dužine trajanja videa i broja frejmova po sekundi. Sve to utiče na brzinu kodiranja i izlaznu veličinu video datoteke. Odvojena su i podešavanja za audio zapis, gde je takođe moguć izbor formata u kojima će biti sačuvan, učestanost odabiranja, kao i to da li se koristi mono ili stereo zapis.

Gotov video svakako je potrebno obraditi nekim drugim programom kao što je Avidemux (SK 11/2007) kako bi se on pravilno formatirao i dodatno komprimovala izlazna datoteka. Izlazni video uvek je većeg trajanja nego „original”. To se dešava zato što se poslednjih nekoliko frejmova ponavlja, što je trn u oku ove aplikacije. S druge strane, ona ne opterećuje računar ni na koji način, iako se vrši obrada video materijala. Uz malo dodatnog razvoja biće to zahvalan program i obavezan alat na svakom računaru.

Nenad DIMITROVSKI

 
LUGoNS
ISO Master
XVidCap 1.1.7
Šta mislite o ovom tekstu?
FileZilla 3.3.5.1

Platforma:
GNU/Linux
Licenca:
GNU GPLv2
Veličina:
1 MB DEB; 3 MB na HD
Cena:
program je besplatan
Adresa:
xvidcap .sf .net
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera