PD KUTAK<>
012011<><>

Splash PRO 1.3.2

Visoka definicija

Video visoke definicije postaje deo naše svakodnevnice. Tehnološki napredak dozvolio nam je da uhvatimo deo realnosti, pretočimo ga u digitalnu formu i u svojim domovima uživamo u bogatstvu detalja, bez obzira na to da li su u pitanju muzički spotovi, holivudski blokbasteri ili dokumentarni filmovi. Reprodukcija HD sadržaja uvek je pravila problem onima sa slabijim računarima i njihovo gledanje pretvorala u mučnu, usporenu smenu slika, a uživanje u detaljima u neostvarivi san. Ako očekujete da vam kažemo da Splash PRO pretvara stare kancelarijske kompjutere u multimedijalna čudovišta, prerano ste se ponadali. Iako ne može da čini čuda, u sebi krije mnoštvo zanimljivosti, a o tome možete da pročitate u nastavku teksta.

Splash PRO je poslednja inkarnacija izvrsnog plejera firme Mirillis, i svakom novom verzijom privlači sve više pažnje. Njegova snaga ogleda se u pružanju visoko optimizovanih audio i video kodeka prilagođenih višejezgarnim procesorima i grafičkim čipovima, kao i algoritmima za postprocesiranje. Zahvaljujući toj činjenici, puštanje video materijala visoke definicije zahteva manje resursa, što može da pruži priliku kompjuterima starijih generacija da se oprobaju u tom poslu. Splash PRO podržava reprodukciju MPEG-2, AVC/H.264 i VC-1 filmova visoke definicije koristeći hardversko ubrzanje nVidia, Intel i ATI grafičkih kartica, odnosno nVidia PureVideo, Intel ClearVideo i ATI Avivo, respektivno. Kao rezultat dobija se čista i precizna slika jasnih i živahnih boja.

Nakon instalacije i pokretanja programa dočekaće vas jednostavan i moderno dizajniran korisnički interfejs. Glavni prozor plejera sadrži uobičajene kontrole za reprodukciju videa, jačinu zvuka, kao i neupadljiv sat. Prevlačenjem kursora do vrha ekrana pojvaljuje se meni glavnog panela. Preko njega možete da pristupite video dokumentima, titlovima, brzim podešavanjima slike, kao i glavnim podešavanjima Splash PRO plejera. Ukoliko posedujete HD kamkorder, on će biti automatski detektovan, a za njega je rezervisano i posebno dugme u panelu, kojim se uključuje interaktivni meni. Kroz njega možete da pristupite datotekama koje se nalaze na kamkorderu, a prisutna je i plejlista koja se generiše prilikom početnog povezivanja sa računarom. Prozori plejliste i podešavanja slike izdvojeni su od glavnog ekrana i pružaju dobru preglednost. Splash PRO nudi podršku za veliki broj video formata – AVI, MOV, MP4, VOB, DivX, Xvid, MKV, kao i druge, a od audio formata podržani su MP3, MP2, ACC i M4A. Kada je u fullscreen modu, kontrolni panel priziva se prevlačenjem kursora pri dnu ekrana, a na njemu možete da dobijete osnovne informacije o reprodukovanom fajlu. Splash PRO poseduje SmartSeek, koji vam pruža mogućnost da pronađete specifične scene iz filma bez prekidanja video zapisa ili neki frejm koji vas interesuje, a fina podešavanja nude pretragu od dve do trideset sekundi. Plejer detektuje integrisane titlove, koji mogu da se uključe ili isključe prema potrebi, ali sadrži i opciju za izbor eksternih. Ukoliko video fajl sadrži dva zvučna ili video izvora, imate mogućnost da izaberete koji od njih želite da aktivirate, ali i da ih potpuno ugasite.

 
Splash PRO poseduje zanimljiva napredna podešavanja postprocesovanja kvaliteta slike, a tu se posebno izdvaja motion2. U pitanju je MCFI (motion-compensated frame interpolation), tehnologija konvertovanja 20, 24, 25 i 30p u 60p, čime se efektivno povećava framerate reprodukovanog video zapisa i na taj način umanjuje zamućenost koja se javlja pri scenama brzog kretanja. Motion2 zahteva mnogo sistemskih resursa i poželjno je da posedujete jak procesor da biste u potpunosti uživali u njegovim efektima. Takođe, treba pomenuti i Best Quality, pretvaranje 1080i u 1080p, Detail Boost, koji obogaćuje detalje SD video materijala, kao i Light Boost, inteligentne algoritme osvetljenja i kvaliteta boje. Splash PRO poseduje i Ecomode podešavanja, čija je uloga u tome da automatski detektuje rad uređaja na baterije kako bi, shodno tome, prilagodio potrošnju sistemskih resursa i obezbedio što duže vreme reprodukcije video zapisa.

Kada se podvuče crta, Splash PRO ne može da vas ostavi ravnodušnim. Dobri kodeci i algoritmi za reprodukciju i obradu video zapisa čine ga jednim od najboljih HD plejera. Probna verzija limitirana je na trideset dana, a program postoji i kao Splash Light, besplatna verzija ograničenih mogućnosti. Naprednim korisnicima može da zasmeta odsustvo nekih opcija na koje su navikli kod sličnih programa, ali tempo razvoja ovog plejera i brzina implementacije novih mogućnosti sugerišu na to da ovaj plejer ima potencijala da uskoro postane najbolji HD plejer na tržištu.

Marko TODOROVIĆ

 
Splash PRO 1.3.2
Šta mislite o ovom tekstu?
Foxit Reader 4.2
Skype 5.0
3D TrueKat Show 1.0.10
GS-Calc 8.4.0
MyUSBOnly 6.4
DScaler 4.1.19, ChrisTV Lite 5.61, iuVCR 4.17.0.408, iuVCS 0.14.0.57 Beta, Beyond TV 4.9.3, SageTV Media Center 7.0
Face Age
KeyScrambler Personal 2.7.1.0
Ghostery 2.4.2
Rapid Rig: Basic 1.0.6

Potrebno:
Windows XP SP3 / Vista/7
Veličina:
13,8 MB (trial), 43 MB na HD-u
Cena:
20 dolara, proba 30 dana
Adresa:
www .mirillis .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera