TRŽIŠTE<>
122010<><>

Nazivi, logotipi i simboli IT sveta

Priče iza imena

Da li se ponekad zapitate kako su nastala imena nekih računarskih pojmova, šta znače silne skraćenice ili koje je poreklo naziva i logotipa ICT kompanija?

Ako ovaj primerak „Sveta kompjutera” nije nekom zalutao u ruke, verovatno da nema čitaoca koji ne zna šta označava HP. Bil Hjulit i Dejv Pakard nisu bili originalni kad su birali ime za svoju kompaniju. Odlučili su da iskoriste svoja prezimena, a onda su pustili da novčić presudi da li će ime biti Hewlett-Packard ili Packard-Hewlett. Jasno je na čiju strane je novčić pao.

Rajsko voće

Najpoznatija priča o jabuci potiče još iz Biblije, ali voćku o kojoj mi pišemo nije zagrizao samo Adam već mnogo veći broj ljudi. Apple kompjuteri mogli su da budu deo HP kompanije da ona, kao i Commodore, nije odbila prve modele računara koje su dizajnirali Stiv Voznijak i Stiv Džobs.

Ime Apple izabrao je Džobs, za koga se zna da je povremeno radio na farmi, ali se ne zna tačno da li je bio inspirisan jabukovim drvetom, kompanijom Apple Records (izdavač grupe Beatles; na slici je njihov logotip) ili nečim trećim. Voćni naziv bio je bliži korisnicima od hladnih mašinskih naziva i skraćenica koji su tada bili česti.

Kada je kompanija ranih 80-tih izradila računar Lisa, iz Applea su tvrdili da je naziv skraćenica od Local Integrated Software Architecture, međutim često se pominje da je ime dato po Džobsovoj ćerki. Kasniji model Apple Macintosh nazvan po jednoj sorti jabuka, a Mac je samo nadimak.

Uzgred, Apple nije jedini „sočni” naziv. Blackberry je kupina, voćno ime imala je i kompanija Apricot Computers (kajsija), a bio je čuven i britanski Acorn (žir).

A tu su i životinje. Vlasnik web hosting servisa GatorHost je sa Floride, gde ima aligatora, tako da su oni korišćeni u imenu, logotipu, a i slogan im je „We eat up the competition” (mi jedemo konkurenciju). Još jedan naziv sa životinjom je Tomcat, nastao da označi nekog ko može da se brine o sebi. GNU je, sem projekta sa idejom stvaranja besplatnog softvera, i vrsta antilope u Africi, a i pingvin Tux je čuvena maskota Linuxa.

Bob Nojs i Gordon Mor želeli su da imenuju kompaniju po svojim prezimenima Moore i Noyce (što zvuči kao more noise – više buke), ali je to već bilo u upotrebi za lanac hotela, tako da su morali da izaberu nešto drugo i izbor je pao na akronim od INTegrated Electronics i tako stižemo do Intela. Slično tome, Lenovo Group je spoj „Le” (od prethodnog imena Legend) i „novo”, što znači baš ono što i na srpskom jeziku. Cisco je naziv od milošte za San Francisko. I logo kompanije predstavlja stilizovani most Golden Gejt u ovom američkom gradu.

Samsung znači „tri zvezde” na korejskom, a Sanyo „tri okeana” na japanskom, da izdvojimo samo dve svetski poznate kompanije čiji naziv potiče iz jezika zemlje u kojoj su nastale. Atari je, uprkos japanskom imenu, kompanija američkog porekla, a izraz je uzet iz igre Go, gde označava poziciju sličnu šahu u igri šah. AltaVista na španskom znači „pogled s visine”. Amiga označava drugaricu na španskom i portugalskom.

Neki nazivi pozajmljeni su iz latinskog kao, recimo, Acer, koji je promenio ime iz Multitech International. Novi naziv označava „oštrinu, performanse, jednostavnost”. I naziv Sony ima poreklo u latinskoj reči „sonus” koja znači zvuk, kao i „sonny”, sleng koji se koristi u Americi za nekog mladog i pametnog. Takođe, „Sony” je lak za izgovor bilo gde, za razliku od prethodnog imena kompanije – Tokyo Tsoshiu Kogyo KK, kako se Sony zvao od 1946. do 1958. godine.

Asus je nazvan po Pegazu (engl. Pegasus), krilatom konju iz grčke mitologije. Prva tri slova su izbačena da bi se dobila visoka pozicija pri alfabetskom sortiranju.

AMD je Advanced Micro Devices, a umiruće ime ATI označava(lo je) Array Technologies Incorporated. MSI je Micro-Star International, NEC – Nippon Electric Company, JVC – Japan Victor Company, EPSON je „sin elektronskog printera” (EP Son)...

Kratko, kraće, najkraće

Kad smo već kod skraćenica, mnoge od njih sigurno već znate: PC – Personal Computer, I(C)T – Information (& Communication) Technology, AI – Artificial Intelligence, VR – Virtual Reality, LAN – Local Area Network, LED – Light-Emitting Diode, LCD – Liquid Crystal Display, TFT – Thin Film Transistor, RAM – Random Access Memory, CPU – Central Processing Unit...

Evo još nekih skraćenica koje koristimo često, ponekad ni ne razmišljajući šta one označavaju: ADSL – Asymmetric Digital Subscriber Line, GPRS – General Packet Radio Service, DIVX – Digital Video Express, HTML – Hypertext Markup Language, HTTP – Hypertext Transfer Protocol, FTP – File Transfer Protocol, P2P – Peer-To-Peer, TCP/IP – Transmission Control Protocol/Internet Protocol, VoIP – Voice over Internet Protocol, WAP – Wireless Access Point i Wireless Application Protocol, Wi-Fi – Wireless Fidelity, Blog – Web Log, JPEG – Joint Photographic Experts Group, PDF – Portable Document Format...

Kako da te zovem?

Džek Smit dobio je ideju da pristupi emailu preko Interneta bilo gde u svetu. Kad je Sabir Batija došao sa poslovnim planom za mail servis, pokušao je sa svim imenima koja se završavaju na „mail”. Izabran je Hotmail jer sadrži slova „html”.

Reč „yahoo” iskoristio je Jonathan Swift u knjizi „Guliverova putovanja”. Označava veoma odbojnog čoveka, a osnivači buduće kompanije Yahoo su (u šali) sebe nazvali tako. Takođe, reč označava radost, kao usklik. Nekad se kaže i da se radi o skraćenici za Yet Another Hierarchical Officious Oracle.

Wiki ili WikiWiki nosi naziv po autobusima koji voze između terminala na aerodromu u Honoluluu na Havajima.

Netscape je kombinacija reči „network” i „landscape”. Naziv „ubuntu” (Ubuntu Linux) stiže od reči na jeziku Zulu koja označava humanost. Web server Apache dobio je ime tako što su osnivači počeli apliciranjem „zakrpa” (patch) na kodove pisane za http server, a rezultat je bio „A PAtCHy” server.

Svi su čuli za Facebook, ali koliko njih zna da reč potiče od neformalnog naziva knjiga koje se daju novim studentima na početku akademske godine kako bi im se omogućilo da bolje upoznaju jedni druge.

IT žargon

Cookie je izraz koji je nastao po terminu magic cookies koji koriste Unix programeri. Termin bag (engl. bug), koji označava neki problem u sistemu, potiče još iz 19. veka, a Tomas Edison ga je koristio u svojim sveskama.

Izrazi booting ili bootstrapping inspirisani su pričom o Baronu Minhauzenu koji se izvlačio iz močvare uz pomoć pertli na čizmama.

Sredinom 70-tih knjiga naučne fantastike „When H.A.R.L.I.E. Was One”, koju je napisao Dejvid Gerold, opisuje fiktivni kompjuterski program koji se zove virus i ponaša se baš kao pravi virus. Desetak godina kasnije termin je upotrebljen u naučne svrhe.

Izraz worm (crv, glista) uzet je iz romana naučne fantastike „The Shockwave Rider John Brunnera”. Knjiga opisuje programe koji se zovu „tapeworms” (gliste pantljičare) koji se šire mrežom sa ciljem brisanja podataka.

Izraz trojan horse (trojanac) potiče, kao što se može i pretpostaviti, iz mita o trojanskom konju. I kompjuterski trojanac pojavljuje se kao dobroćudan, a zatim se, kad prođe obezbeđenje, pokazuje sva njegova zloća.

Grafički indentitet

Kompanija Adobe Systems ime je dobila po potoku Adobe koji je proticao iza kuće jednog od njenih osnivača. Osnivači Džon Vornok i Čarls Geške pokušavali su da štede novac na svaki način, pa su pomoć tražili od prijatelja i familije. Tako je Vornokova žena Marva dizajnirala prvi Adobe logo.

Microsoft je imenovao Bila Gejtsa da predstavi kompaniju posvećenu softveru za mikrokompjutere. Prvi naziv je bio Micro-Soft, ali je crtica kasnije izbačena. Microsoftov logo doživeo je nekoliko promena. Poslednji je nastao 1987. i pojavio se sa ciljem da „istakne soft stranu, ali i pokret i brzinu”.

Godine 1911. International Time Recording Company i Computing Scale Company ujednili su se i oformili Computing-Tabulating-Recording Company. Od 1924. kompanija je usvojila ime koje ima i danas – International Business Machines Corporation, poznatije kao IBM. Logo je godinama evoluirao, a poslednja velika promena u logou IBM-a bila je 1972. godine, kada su crna slova zamenjena horizontalnim linijama koje predstavljaju „brzinu i dinamičnost”.

Kada su 1996. godine dvoje studenata sa Univerziteta Stenford pokrenuli pretraživač danas poznat kao Google, on se tada zvao BackRub. To ime dobio je po svojoj sposobnosti da analizira „back links” i odredi značaj određenog web sajta. Kasnije je prekršten u Google, do čega je došlo (namernim) pogrešnim spelovanjem reči „googol” koja predstavlja broj 1 koji prati 100 nula, što je trebalo da ukaže na „misiju kompanije da organizuje ogromne količine informacija dostupnih online”. Prvi Google logo kreirao je Sergej Brin, nakon što je naučio da koristi GIMP. Kasnije je dodat uzvičnik, a 1999. godine dizajniran je logo koji kompanija koristi i danas.

Mozilla Firefox je prvobitno nazvan Phoenix, ali je to ime već bilo u upotrebi, pa je usledilo Firebird, što je takođe neko već koristio i treća je bila sreća pa je pretraživač nazvan Mozilla Firefox. Zatim su osmišljeni novi vizuelni identitet i logo.

Opšte je poznat najnoviji monohromni Apple logo, kao i prethodni šareni. Prvi Apple logo, međutim, bio je sasvim drugačiji – Isak Njutn koji sedi pod jabukovim drvetom. Prva promena logoa nastala je jer je Stiv Džobs mislio da je suviše kompleksan logo uticao na slabu prodaju računara Apple I. Više od dve decenije korišćen je logo u duginim bojama, a onda je logo postao više „straight”, tj. zamenjen je jednobojnim. Appleov slogan bio je „Byte into an Apple” (igra rečima kojom se kaže „Zagrizi jabuku”, ali se umesto „bite” – zagrizi – koristi IT termin byte). Prema glasinama, ideja za logo zagrizene jabuke inspirisana je Alenom Tjuringom, koji je imao važnu ulogu u razvoju modernih računara, a izvršio je samoubistvo jedući jabuku sa cijanidom. Ipak, iz korporacije Apple kažu da je jedini razlog toga što je jabuka zagrizena to što su želeli „da bude jasno da nije u pitanju trešnja ili paradajz”.

Sanja STOJANOVIĆ

 
 NOVE TEHNOLOGIJE
Bolje korišćenje energije Sunca

 KOMPJUTERI I FILM
„Über Life”

 TRŽIŠTE
Nazivi, logotipi i simboli IT sveta
Šta mislite o ovom tekstu?

 NA LICU MESTA
Cisco TelePresence
Epson LFP seminar
OpenIT v. 4
Jesenji Panasonic seminar
Vip mobile Samsung Galaxy Tab promocija
SBB Solutions promocija
Infotel 2010 sajam, Niš
Sinergija10
Ostali događaji, ukratko

 SITNA CREVCA
Operativni sistemi (5): DirectX

 SERVIS
Programiranje mobilnih telefona (6): Samsung Bada

Simboli
Simbol „et” (engl. at), „ludo a” ili „majmunče” ima razna imena širom planete („mali miš” u Kini, „puž” u Italiji i Francuskoj, „kučence” u Rusiji, „pače” u Grčkoj, „majmun” ili „rep majmuna” u mnogim zemljama...). U značenju priloga (kod, pri, na...) prvobitno je, još od srednjeg veka, korišćen u računovodstvu. Na pisaćim mašinama se pojavio daleke 1885. godine, a od prve email poruke poslate 1971. godine postao je neizostavan deo adrese.
Ono što danas prepoznajemo kao simbol za Ethernet priključak kreirao je David Hill iz IBM-a. Prema njemu, simbol je deo niza simbola koji treba da prikažu različite lokalne mreže čije su konekcije moguće u datom trenutku. Kvadrati predstavljaju kompjutere/terminale.
Kompjuterski izraz Sleep uveden je nakon konfuzije koju je izazvao StandBy. Dirka sa polumesecom označava to stanje koje nije ni „on” ni „off” (za razliku od simbola Power koji pokazuje 1 i 0). U Japanu, recimo, može da se vidi oznaka „Zzzz”.
USB ikona nacrtana je tako da podseća na Neptunov trozubac, ali njegovi vrhovi su oblikovani u trougao, kvadrat i krug, što je urađeno s namerom da se označe različiti uređaji koji se mogu povezati na USB port.
Danski kralj Harald Bla°tand iz desetog veka obožavao je borovnice i uvek su mu zubi bili obojeni od njih, pa je dobio nadimak Plavozubi. Bluetooth simbol je kombinacija koja predstavlja njegove inicijale. Igrom slučaja, prvi Bluetooth prijemnik imao je oblik zuba i bio je plav. Možda su borovnice legenda, ali istorija kaže da je Plavozubi ujedinio zemlje danas poznate kao Norveška, Švedska i Danska, a Bluetooth slično radi na polju tehnologije – omogućava zajednički bežični rad različitih uređaja.
Kada je tim kompanije Apple došao na ideju da se doda posebna dirka koja će u kombinaciji sa drugim dirkama izvršiti određenu komandu, Jobs nije hteo ni da čuje da se to zove „Apple key”, tj. da simbol koji se koristi na tasteru bude još jedan Apple logo. Tako je uzet rečnik simbola i pronađen je cvetni simbol, koji je na tastaturi i danas.
Apple je p(r)ogurao i FireWire, a simbol koji je predstavljao novu tehnologiju prvo je bio crven, ali je zatim promenjen u žutu boju. Dizajneri su pokušali da kroz simbol reprezentuju ono što se nudi, pa su zato tu tri kraka koji predstavljaju audio, video i podatke.

Iz prvog lica...
Da li verujete da ime utiče na karakter ili je ruža – ruža i jednako miriše ma kako je zvali?
U Filološkoj gimnaziji učili su nas da je ime izuzetno važno. Objašnjavali su ne samo važnost izbora određenog naziva pesme, već i određene reči na osnovu broja suglasnika i samoglasnika, pa bi onda to dalje bilo raščlanjeno na podvrste. Mislila sam i tada i sada da svako ko je ikada napisao pesmu zna da pesnik ne može tako razumski da bira reči već one teku iz njega. Kad se radi o brendovima, onda tu poezije nema. Sve je biznis. Ipak, osim u izuzetnim slučajevima, ne može se reći da ime određuje sudbinu, ali nova stvarnost donosi nove pojmove i novi koncepti menjaju našu stvarnost.
Nekada, teško je zamisliti, surfovanje je podrazumevalo dasku, a danas se pre svega odnosi na Internet. Izraz „guglanje” nije postojao. Kao što je danas brend Gillette (Džilet) sinonim za žilete, tako je Google sinonim za pretraživanje Interneta.
Za kraj, prema nezvaničnim podacima koji kruže među Srbima, mi smo ti koji smo izmislili četovanje, a dokaz za to je molba majke Kraljevića Marka koja kaže: „O moj sinko, Kraljeviću Marko, ostavi se, sine, četovanja…” A i osnivači Gugla su se izgleda konsultovali sa Srbima i pozajmili ime od reči oguglati. Srbi su, naravno, davno oguglali na sve. Ipak, hteli ne hteli, nikada ne možemo sve izguglati.

Naš identitet

Iako smo pojedine detalje već pominjali, da ispričamo ponešto i o sebi. „Svet kompjutera” je nastao 1984. godine kao specijalno izdanje tadašnjeg Politikinog magazina „Svet” (koji odavno ne postoji i nema sličnosti niti veze sa današnjim istoimenim časopisom). Naziv izdanja bio je logičan ne samo zbog kombinacije imena magazina iz čije je redakcije potekao i tematike kojom će se baviti, već i zbog toga što je nekoliko časopisa u različitim zemljama imalo potpuno isti naziv („Computer World”, „Computerwelt”, „Komputer Swiat”...). Tematika našeg časopisa diktirala je i prvi logotip. U vreme pre fontova i pre prvog Adobe Illustratora (1987) i CorelDRAW-a (1989), logotip je urađen ručno, bez računara, a korišćeni su Letraset preslikači (tada uobičajen način rada) sa dva „kompjuterolika” tipa slova, uz dodatnu sličicu izvijene folije sa tastature Sinclair ZX Spectruma. Posle tačno sedam godina, oktobra 1991. godine predstavili smo novi, i trenutno aktuelni logotip. I ne znajući za priče velikih firmi o „pokretu, brzini i dinamičnosti”, izborom slova istakli smo jednostavnost, a kurzivom (kosim slovima) i vodoravnim linijama naglasili smo brzinu i dinamičnost (i nas i tematike). Istovremeno, reč „svet” ispisana rukom trebalo je da naglasi humanu, ljudsku notu našeg pristupa svemu što radimo.
S.K.
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2015. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 2.54
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera