NA LICU MESTA<>
122010<><>

Telenor u Srbiji ima tačno 2.984.000 korisnika, a u trećem kvartalu zabeležio je prihod od 86,7 miliona evra.

• Prema istraživanju konsultantsko-revizorske firme Deloitte, tri srpske firme su među 50 najbrže rastućih IT firmi u oblasti centralne Evrope (Execom, Madnet i NovaTel), dok se u kategoriji „Zvezde u usponu” našao i Telelink. Rangiranje na ovim listama vrši se prema prihodu u periodu od pet godina. Najviše firmi dolazi iz Poljske (11), Mađarske (10), Češke (8) i Rumunije (7).

Oracle je u sklopu serije prezentacija u istočnoj Evropi održao skup Oracle Dan u hotelu „Hajat”, 11. novembra, u Beogradu. Na njemu je prikazao svoj napredak na polju baza podataka (Oracle Database 11g), ali je istaknuto da su nakon kupovine firme Sun u mogućnosti da isporučuju zaokružena softverska i hardverska rešenja. Prisutni su upoznati i sa napretkom u uvođenju Oracle e-Business Suite u Beogradu, koji će biti okosnica jedinstvenog sistema gradskih ustanova, od komunalnih službi do obrazovnih i zdravstvenih ustanova.

• Ako ste planirali kupovinu nekog Samsung proizvoda, do 27. decembra možete učestvovati u nagradnoj igri – pazarite u posebnoj radnji i ispunite kupon. Nagradni fond i ostala pravila nagradne igre možete naći na www.samsung.com/rs/promotion/household2010.

• Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo zakupilo je od Telekoma 4000 km optičkih kablova, koji će poslužiti da se naše obrazovne i naučne institucije uključe u projekat povezivanja ovakvih institucija u jugoistočnoj Evropi SEElight (South-East European Lambda Network Facility for Research and Education). Optički kablovi zakupljeni su na 15 godina za potrebe obrazovne zajednice, a vrednost celog posla iznosi oko 3,8 miliona evra. Huawei, firma poznata korisnicima Telekomovog ADSL-a, debituje na našem tržištu modelom 3G Android smartphona U8110 kroz pakete MTS-a.

• Dvodnevna radionica IKT Asistivne tehnologije druga je od četiri radionice koje će biti organizovane u okviru projekta Klikni ka Evropi, koji traje do juna 2011. godine. Radionica je održana 22. i 23. novembra u Beogradu, u prostorijama Privredne komore Srbije, a tema su bile e-inkluzija ili digitalna inkluzija – uključivanje svih u informatičko društvo i korišćenje informaciono-komunikacionih tehnologija kako bi se podstaklo učešće svih ljudi u „društvu znanja”. Ovoga puta akcenat je bio na inkluziji osoba sa invaliditetom, a IKT asistivna (pomoćna) tehnologija označava hardver i softver koji pomažu ovakvim osobama.

• Privredna komora Beograda, MTID i firma Comtrade predstavili su 17. novembra na skupu e-Uprava za privredu i građane standard PadES (PDF Advanced Electronic Signatures), kojim se uređuje primena elektronskih potpisa u PDF formatu. Krajem prošle godine Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo uključilo je primenu ovog standarda u propise o elektronskom potpisu. Posebno je bilo reči o njegovoj primeni na elektronskim sednicama Vlade.

LG garancije za naše kupce do 31. decembra – pet godina garancije za sve LG LED televizore, tri godine za uređaj i godinu dana na lampu za sve LG projektore, dok program LG Zero Pixel Guarantee omogućava da ukoliko primete da LCD monitor ima makar jedan subpiksel sa greškom, oni u roku od 72 sata od trenutka kupovine proizvod zamene novim.

• Facebook aplikacija Frikomanija koju je izradila beogradska agencija Direct Media dobila je nagradu za najbolju web marketing kampanju u 2010. godini na regionalnoj konferenciji Web strategija 9 – Oglašavanje je OUT, održanoj u Zagrebu. Izrađena za kompaniju Frikom, ova Facebook aplikacija pobedila je u konkurenciji 49 projekata iz zemalja regiona. Probajte da poližete virtuelni sladoled na http://apps.facebook.com/frikomanija/.

• Sajam poslova JobFair 10 – Kreiraj svoju buducnost! održan je šesti put 1. i 2. novembra u zgradi tehničkih fakulteta u Beogradu. Bilo je više od 5000 posetilaca, broj ostavljenih biografija u bazi je 2300, a bile su prisutne 42 kompanije koje nude poslove. Na kraju sajma održan je okrugli sto sa ciljem da se pronađu strategije za rešavanje problema zapošljavanja studenata i diplomaca.

• Konkurs za stipendije firme Vip, u okviru projekta Budi Vip student, otvoren je 24. novembra i trajaće do 31. decembra. Pravo učešća na konkursu imaju redovni studenti završnih godina osnovnih studija odabranih državnih fakulteta IT i biznis orijentacije Univerziteta u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu. Prijave i detalje pronađite na www.jasamvip.rs.

Intel je 8. novembra u beogradskom hotelu „Holiday Inn” održao tradicionalnu konferenciju Intel Channel. Predstavnici Intela prikazali su najnovije proizvode i upoznali prisutne s planovima za period koji je pred nama (posebno sa drugom generacijom Core procesora Sandy Bridge i SSD diskovima – prikazan je model kapaciteta 600 GB). Posebno je istaknuto angažovanje kompanije Intel u domenu obrazovanja kroz nekoliko projekata koji su realizovani u regionu.

• U hotelu „Vidikovac” u Nišu, od 27. do 29. oktobra održana je peta konferencija biZbuZZ posvećena poslovanju na Internetu. Glavna tema ove godine bila je Prodaja na Internetu, koju su obradili predavači-profesionalci u ovoj oblasti. Ova konferencija imala je za cilj da zaokruži teme o elektronskom poslovanju, poslovnom prisustvu na Internetu i internet marketingu, kao i o svim prednostima koje Internet donosi u poslu.

• Hotel „Zira” u Beogradu bio je epicentar potresa u ovdašnjoj javnosti, jer je na konferenciji održanoj 9. i 10. novembra o zaštiti softvera pravima intelektualne svojine izneta stope piraterije u Srbiji – 74 odsto. Ako bi se ona smanjila 10 odsto, Srbija bi imala prihod od 29 miliona USD. S druge strane, konferencija u organizaciji Zavoda za intelektualnu svojinu (u saradnji sa Evropskim zavodom za patente) imala je izuzetna predavanja o patentnoj zaštiti pronalazaka, u čiji su nastanak uključeni računar, računarska mreža ili neko drugo „sredstvo programiranja”. Sva predavnja mogu se naći na http://www.zis.gov.rs/sr/vesti/seminar_softver_pravo_is_prezentacije.html.

S.K.

 
 NOVE TEHNOLOGIJE
Bolje korišćenje energije Sunca

 TRŽIŠTE
Nazivi, logotipi i simboli IT sveta

 NA LICU MESTA
Cisco TelePresence
Epson LFP seminar
OpenIT v. 4
Jesenji Panasonic seminar
Vip mobile Samsung Galaxy Tab promocija
SBB Solutions promocija
Infotel 2010 sajam, Niš
Sinergija10
Ostali događaji, ukratko
Šta mislite o ovom tekstu?

 KOMPJUTERI I FILM
„Über Life”

 SITNA CREVCA
Operativni sistemi (5): DirectX

 SERVIS
Programiranje mobilnih telefona (6): Samsung Bada
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera