NA LICU MESTA<>
122010<><>

Sajamče u odrastanju

Infotel 2010, Dom vojske Srbije, Niš, 5–6. XI

Mali prostor hola Doma vojske, mali broj izlagača (samo njih sedamnaest) i prateća predavanja u maloj sali govore o tome da je prvi sajam informatike, telekomunikacija i digitalne opreme u Nišu Infotel 2010 bio pravo sajamče. Međutim, broj posetilaca sajma bio je veliki, što zbog besplatnog ulaza što zbog kvaliteta izložbe, te se o ovom sajamčetu može govoriti samo kao o detetu koje treba da poraste. Hajdemo da vidimo šta su to Nišlije videle.

Izlagači su mahom bile lokalne niške firme, koje su na svojim štandovima prikazale dobru i šaroliku ponudu. Bilo je za svakog ponešto – od usko poslovnih rešenja pa do kompjuterskih igara i zabave. Gama poslovnih štampača i multifunkcijskih uređaja firme Konica Minolta bio je glavni deo štanda firme Biro Univerzal, a za poslovne sisteme i rešenja bili su zaduženi Irvas i ABSoft. Niška softverska kuća Mihajlović Soft ponudila je informacioni kiosk, kao i druga softverska poslovna rešenja. Za krajnje korisnike bili su zaduženi Virtikom (svojom bogatom ponudom kompjuterske galanterije), kao i dileri TehnoMS i Boom Basic, dok je IT centar bio zadužen za početnike i to svojom ponudom za edukaciju. Igrače je, normalno, najviše privlačio štand firme Game Box.

Interesantno je to da su se pod istim krovom (ponudama) „sukobila” sva tri operatera fiksne (i fiksno-bežične) telefonije – Telekom, Telenor i Orion. Kao glavni medijski sponzor, Orion je svoje predstavljanje na sajmu upotpunio raznim popustima (što je učinila i većina izlagača), dok je Telenor predstavio svoju novu uslugu PlatiMo za plaćanje putem mobilnog telefona. Telekom je izvukao adut iz rukava – kroz dva predavanja predstavio je novotarije koje sprema ili koje je nedavno pustio u rad. One uopšte nisu naivne, a neke od njih potpuno su nas iznenadile: ponuda usluga u zdravstvu i video nadzor bili su začuđujući, ali je tek ponuda VoIP usluga, što je doskora bila tabu tema za ovog giganta, sada postala sasvim normalna. Pored svega toga, najavljen je i HD na IPTV servisu, kao i dovođenje optike „do kuće”. Zanimljivo inženjerski, ali će za uspeh od presudne važnosti biti – cenovnik.

Iako su predavanja bila slabije posećena, publika je ipak imala šta da čuje i od drugih predavača. Tu priliku iskoristio je i Univerzitet Metropolitan, koji je predstavio Internet studije – uslugu e-learninga. Inače, to je jedini fakultet koji ima akreditaciju za ovakvu vrstu nastave, i to ne samo u Srbiji već i u regionu. Pored njega, zapaženo predavanje imala je i firma Micom, koja je predstavila novosti među popularnom opremom za testiranje mreža firme Fluke.

Dakle, prvi sajam, a ipak šarolik izbor izlagača i dobra poseta, te s pravom očekujemo da sledeće godine vidimo mnogo više njih koji će privući još više posetilaca. Ipak je (nekadašnji) grad elektronike zaslužio jednu kvalitetnu sajamsku IT izložbu. Ono što ste propustili da vidite na sajamčetu u Nišu možete naći na www.sajaminformatike.rs.

Dušan STOJIČEVIĆ

 
 NOVE TEHNOLOGIJE
Bolje korišćenje energije Sunca

 TRŽIŠTE
Nazivi, logotipi i simboli IT sveta

 NA LICU MESTA
Cisco TelePresence
Epson LFP seminar
OpenIT v. 4
Jesenji Panasonic seminar
Vip mobile Samsung Galaxy Tab promocija
SBB Solutions promocija
Infotel 2010 sajam, Niš
Šta mislite o ovom tekstu?
Sinergija10
Ostali događaji, ukratko

 KOMPJUTERI I FILM
„Über Life”

 SITNA CREVCA
Operativni sistemi (5): DirectX

 SERVIS
Programiranje mobilnih telefona (6): Samsung Bada
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera