PHONE ZONE<>
082010<><>

Blackberry Storm 9520

Blackberry na popravnom

Verujemo da će mnoge naše čitaoce iznenaditi podatak da je kanadska kompanija Research in Motion, koja stoji iza Blackberry telefona, početkom ove godine držala skoro 20 odsto tržišta pametnih telefona. Poređenja radi, Apple koji je napravio bum svojim iPhoneom je u 2010. godinu ušao sa nešto više od 15 odsto udela, a HTC, jedan od naših omiljenih proizvođača Android i Windows Mobile telefona, morao je da se zadovolji sa pet odsto. Tajna uspeha kompanije RIM u poslednjih deset godina leži u činjenici da su poslovni korisnici oduševljeni Blackberry telefonima zbog lakoće korišćenja, pouzdanosti i odlično rešene email korespondencije pomoću Blackberry Enterprise Servera. Ipak, nakon uspeha tri generacije Appleovih telefona, RIM je morao malo da promeni svoju poslovnu politiku, pa je tokom prošle godine predstavljen prvi Blackberry telefon sa ekranom osetljivim na dodir. Storm 9500 (SK 6/2009) nije bio loš telefon, ali ga je odsustvo wireless konekcije maltene osudilo na propast. Ako je verovati našoj narodnoj poslovici da se prvi mačići u vodu bacaju, onda bi trebalo da njegov naslednik Storm 9520, poznat još i kao Storm 2, ima mnogo više uspeha. Vip mobile je još jednom uspeo da pretekne konkurenciju i prvi u Srbiju donese najnoviji Blackberry telefon, koji je ubrzo završio u našim rukama.

Po samom otvaranju kutije u kojoj dolazi Storm 2 zateklo nas je razočaranje. Prvi Storm 9500 isporučivao se sa 8 GB microSD karticom, dok kod njegovog naslednika to nije slučaj. Situaciju je malo izgladila kožna futrola, ali smatramo da je neoprostivo da pametni telefon u današnje vreme bude isporučen bez memorijske kartice, ma kolikog da je kapaciteta. Kao i prethodnika, i novi Storm karakteriše izuzetna izrada. Kombinacija kvalitetne plastike spreda i metalnog poklopca pozadi pokazala se kao odličan potez, jer telefon deluje izuzetno kompaktno i skladno. Storm 9520 po izgledu dosta liči na svog starijeg brata, ali ipak su napravljene određene izmene. Tako su funkcijski tasteri ispod ekrana sada osetljivi na dodir i, pošto se nastavljaju na ekran, stvaraju iluziju da je ekran veći nego što stvarno jeste. Bočni tasteri sada su crne boje, kao i ivice, što je, prema našem mišljenju, mnogo ozbiljnije nego kod starijeg Storma, gde je srebrna boja delovala pomalo jeftino. Sa težinom od 160 grama Blackberry Storm 9520 ne spada među lakše pametne telefone, ali to, kako mislimo, nije mana jer uređaj odlično leži u ruci i ne deluje plastično.

Blackberry Storm 9520 nije pretrpeo velike izmene kada je reč o hardveru. Zadržan je procesor iz prethodnog modela, ali su povećane radna (sa 128 na 256 MB) i interna memorija (sa 1 na 2 GB). Ekran je pretrpeo najveće izmene. I dalje je prisutna tehnologija SurePress, ali je ona sada znatno unapređena i korišćenje ekrana osetljivog na dodir još je lakše i intuitivnije. Kod prvog Storma ekran se ponašao kao jedno veliko dugme i dolazilo je do znatnog ugibanja kada pritisnete željeni deo ekran. Sada je ekran kapacitivnog tipa, reaguje na najmanji dodir i ugibanje je mnogo manje prisutno nego kod prethodnika, te se prsti manje zamaraju prilikom kucanja dužih SMS-ova ili email poruka. Ako ekran samo blago dodirnete on će obeležiti željeno polje, a pritisak će izvršiti željenu funkciju. Korisnicima „klasičnih” touchscreen telefona biće potrebno neko vreme da se naviknu na to da dodir ekrana ne izvršava željenu funkciju već je samo obeležava, dok će oni koji na Storm 9520 pređu sa hardverske tastature već nakon nekoliko minuta koristiti touchscreen bez ikakvih problema. Multitouch pokreti takođe su novina, ali su oni ograničeni samo na virtuelnu tastaturu. Zumiranje pomoću dva prsta (poznatije još kao pinch-to-zoom) još nije moguće. Rezolucija nije unapređena (i dalje 360 x 480 piksela), što deluje slabo za današnje standarde. Ipak, zbog odličnog kontrasta i osvetljenja možemo reći da Storm 9520 ima jedan od boljih LCD ekrana. Naravno, to i dalje ne može da se meri sa savršenijim AMOLED ekranima koji imaju verniji prikaz boja, ali Blackberry telefoni nikada i nisu pratili sve hardverske trendove koje „guraju” drugi proizvođači. Wireless je konačno prisutan, kao i bluetooth i GPS čipovi, a zahvaljujući quad-band GSM telefoniranju sa HSDPA i HSUPA standardima Storm 2 možete koristiti bilo gde na zemaljskoj kugli. Digitalna kamera nije doživela nikakvu izmenu, čak ni rezolucija od 3,2 megapiksela nije povećana, što će verovatno odbiti neke kupce. Nama to nije smetalo jer su, prema našem mišljenju, BB telefoni sinonim za poslovne korisnike kojima kamera sigurno nije jedna od važnijih stavki. Autonomija je, kao i kod većine Blackberry telefona, veoma dobra, jer telefon izdržava do tri dana umerenog korišćenja, što je vredno hvale.

Operativni sistem je osvežen sa verzije 4.7 na 5.0, koja je, pored ekrana, i najveća novina ovog Storma. Sistem je sada mnogo brži nego u prethodnom izdanju, automatska rotacija ekrana pomoću žiroskopa obavlja se znatno tečnije i sve deluje nekako življe nego ranije. Ruku na srce, to je i dalje stari Blackberry OS, koji je zbog velikog broja tekstualnih menija neatraktivan i, slobodno možemo reći, ružan, ali verujemo da to nijednom starom korisniku Blackberry telefona neće zasmetati. Početni ekran nije doživeo izmene. Na dnu se i dalje nalazi osam prečica do najčešće korišćenih programa, od kojih jedna služi za ulazak u glavni meni. Aplikacija za email dovedena je do savršenstva jer odlično barata i sa nekoliko email naloga. Za svaku pohvalu su i adresar i kalendar, kao i integracija sa Office aplikacijama. Poboljšan je i video plejer, koji sada ima podršku za DivX/XviD sadržaj, a zahvaljujući kapacitivnom ekranu kretanje po stranicama na Internetu u ugrađenom browseru daleko je brže nego ranije. Podrške za Adobe Flash i dalje nema, a korisnici u Srbiji neće imati prevelike koristi od aplikacije Blackberry Maps, jer su mape za našu zemlju veoma oskudne i jedva upotrebljive. Postoji i verzija Google Mapsa za Blackberry operativni sistem, ali on ne podržava turn-by-turn navigaciju, pa će GPS čip praktično ostati neiskorišćen.

Research in Motion se nije pretrgao kada su u pitanju novine novog Storma, ali on ipak ima nekoliko prednosti u odnosu na svog prethodnika. Ekran osetljiv na dodir znatno je unapređen, konačno je prisutan i WiFi čip, a operativni sistem neuporedivo brže i tečnije funkcioniše. Ipak, konačna ocena je slična onoj kao i kod prvog Storma. Ako imate nekoliko naloga elektronske pošte koje redovno proveravate i želite komfor prilikom njihovog korišćenja treba u razmatranje uzeti bilo koji Blackberry uređaj, a naročito Storm 2, jer je ipak za korak ispred u odnosu na svoju braću. S druge strane, ako vam je potrebna „all-around” spravica, razni Android i WinMo telefoni kao i iPhone 3G/3Gs ipak se nameću kao bolji izbor. Dobra stvar je i to što korisnici u Srbiji sada zahvaljujući domaćim operaterima imaju veliki izbor smartphoneova, pa verujemo da će svaki korisnik naći uređaj koji odgovara njegovim potrebama.

Petar MARINKOVIĆ

 
Blackberry Storm 9520
Šta mislite o ovom tekstu?
Samsung S8500 Wave
Sign Lite
WaPaC 1.40
Launch-X
Mosquito Repeller
F1 Pocket 2010 2.60
Gcal

Operativni sistem:
Blackberry OS 5.0
Ostalo:
624 MHz procesor, 256 MB RAM-a, 2 GB interne memorije, slot za microSD kartice, 3,25” 65K (360 x 480) touchscreen sa SurePress tehnologijom, žiroskop, quad band GSM, HSDPA, HSUPA, 3,2 MPx kamera sa 2x digitalnim zumom, LED blicom i autofokusom, bluetooth 2.1, 802.11b/g wireless, IrDA, GPS, mini-USB i 3,5 mm audio konektori, 1400 mAh baterija
Proizvođač:
RIM BlackBerry
Kontakt:
Vip Mobile
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera