PD KUTAK<>
082010<><>

BookOnPublish 2010

„Friziranje” PDF-ova

Dokument u PDF formatu najčešće se smatra konačnim oblikom dokumenta spremim za skladištenje. Uostalom, u tom formatu obično se čuvaju elektronski dokumenti u poslovnom okruženju ili se, recimo, koriste kao finalni proizvod pre odlaska u štampu. Po svom nazivu na to ukazuje i BookOnPublish. Ipak, ovaj digitalni sistem za publikovanje dokumenata predstavlja nešto sasvim drugačije. Kao što su kod programa za DTP ulazni elementi tekstualni i grafički fajlovi od kojih se prave PDF-ovi, BookOnPublish kao ulazni dokument koristi PDF format, uz audio i video zapise, da bi od njih napravio multimedijalni dokument.

Na taj način možete da obogatite bilo koji PDF dokument dodavanjem hotlinkova i nekih drugih interaktivnih oblika. Osnovni PDF se ne menja, već se preko postojeće stranice postavlja nevidljivi lejer na kom se definišu osetljive (hotlink) površine kojima mogu da se pridruže multimedijalni sadržaji ili linkovi. Na taj način se dokument, koji u originalu nema nikakve napredne funkcije koje PDF standard podržava, može obogatiti linkovima koji će voditi na neke druge stranice unutar njega (ili na odabrane web lokacije). Međutim, to nije sve. BookOnPublish će vam pomoći da generišete poglavlja u dokumentu kojima se može direktno pristupiti, kao i da obogatite dokument audio i video sadržajima. Kod definisanja poglavlja primetili smo problem sa našim slovima – dozvoljeno je njihovo upisivanje prilikom pravljenja poglavalja, ali se prilikom ispisa poglavlja u listi naša slova gube. Ograničavajući faktor može da bude i broj podržanih formata, pošto je po tom pitanju BookOnPublish prilično škrt. Prepoznaje samo WAV i MIDI audio fajlove, dok su kod video zapisa dozvoljeni samo WMV i povezivanje sa YouTube filmovima. Video zapisi (koji postoje u lokalu) mogu da se prikazuju u posebnom „plutajućem” prozoru ili da budu ubačeni („embedovani”) u PDF dokument. U registrovanoj verziji, koja i nije toliko skupa, situacija sa podržanim formatima je za nijansu bolja. Pored pomenutih formata, registracijom stičete pravo korišćenja WMA audio i Flash (SWF) fajlova. Podrška za ovaj poslednji format znatno proširuje funkcionalnost generisanog dokumenta pošto donosi i efekat prave interaktivnosti.

Ovako obogaćen PDF dokument može da se snimi kao izvršni setup fajl koji će nakon instalacije biti pokrenut kao neka vrsta elektronske knjige (sa pratećim readerom) ili kao ZIP arhiva koja će možda biti jednostavnija za slanje preko Interneta. Pošto autori programa ne postavljaju nikakve uslove što se tiče distribucije generisanih dokumenata, možete da ih delite besplatno, ali i da ih na neki način zaštitite i naplaćujete – recimo, zabranom kopiranja ili eksportovanja podataka ili traženjem šifre prilikom startovanja dokumenta.

Osim do sada pomenutih ograničenja, probna verzija programa dozvoljava generisanje maksimalno 19 stranica unutar jednog dokumenta, dok je u registrovanoj verziji to ograničenje podignuto na 99 stranica. Za neku normalnu upotrebu to i ne mora da bude veliki problem, jer PDF dokumenti često imaju malo stranica. Drugo, možda veće ograničenje jeste u tome što neregistrovana verzija nudi samo stranice standardne veličine (A4 i letter, u uspravnom i horizontalnom obliku), dok u registrovanoj verziji postoji i mogućnost duplo manjih stranica (B5 i half letter format). Osim toga, registrovana verzija prepoznaje i PowerPoint i OpenOffice Impress formate fajlova.

BookOnPublish je specijalizovan program, jer nemaju svi potrebe da generišu PDF-ove, a pogotovo ne da od njih prave multimedijalne prezentacije. Ipak, ako nekome i to zatreba, on može da obavi posao prilično kvalitetno.

Branislav BUBANJA

 
Mozilla Thunderbird 3.1
BookOnPublish 2010
Šta mislite o ovom tekstu?
YouTube Downloader 2.5.5
WebLog Expert Lite 6.6
Driver Checker 2.7.4, Driver Magician 3.5, Device Doctor, DriverMax 5.5, Driver Detective 6.5, Driver Genius Professional Edition 9, DriverEasy 2.3.0, DriverScanner 2010, DriverFinder 2.0.1, UpdateMyDrivers 7.0, Driver Robot, My Drivers 5.00 Professional Edition
Awesome Duplicate Photo Finder
Verdant 1.6
Wayback Lookup 1.3.0
FoxTab 1.3
Page Curl Pro 2.2

Potrebno:
Windows
Veličina:
9,76 MB (demo), 75,09 MB na HD-u
Cena:
10 dolara
Adresa:
www .bookonpublish .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera