TEST RUN<>
072010<><>

Cobian Backup 10, DriveImage XML 2.14, GFI Backup 2009 – Home Edition 3.0, Toucan 3.0.1, FBackup 4.4

Bekapovanje podataka: Besplatni takmaci

Jasno vam je da se od besplatnih programa u klasi ne mogu očekivati čuda. Generalno, ovde se srećemo sa osnovnim funkcijama, mada su i one dovoljne u slučajevima kada ručno bekapovanje nije opcija. S druge strane, većina velikih igrača korisnicima nudi ogoljene verzije svojih komercijalnih ostvarenja, pa se i na taj način može doći do željenog rešenja. Ipak, mi ćemo ovog puta preskočiti takve programe i zadržati se na izvorno besplatnim alatima.

Cobian Backup 10

 
Za većinu kućnih korisnika Cobian Backup će biti i više nego dovoljan pošto nudi sasvim zadovoljavajući broj opcija i jednostavan upravljački interfejs. Sve funkcioniše po principu taskova, što znači da se može definisati i nekoliko različitih poslova odjednom, odnosno lokacija koje će se pratiti i bekapovati u naznačenom vremenskom intervalu. Korisnik na raspolaganju ima prilično manevarskog prostora kada je setovanje istog u pitanju, tako da je pored klasičnog „nadgledanja” na dnevnom, nedeljnom, mesečnom ili godišnjem nivou, bekap moguće raditi i po isticanju svojeručno određenog tajmera. Naravno, ceo postupak može se obaviti i ručno ili u ranije definisanom momentu (samo jednom).

Cobian Backup podržava potpun, diferencijalni i inkrementalni tip bekapa. Podaci se mogu nalaziti na bilo kom lokalnom ili mrežnom hard disku, pa čak i na udaljenom FTP serveru. Isto važi i za njihovo skladištenje. Ono što je veoma zanimljivo jeste podatak da korisnik može odrediti koji će se fajlovi na polazištu isključiti iz postupka, i to biranjem samih fajlova ili navođenjem njihove veličine. Ovo je prilično važno ako na destinaciji ne želite da vidite gomilu sistemskih ili privremenih fajlova koji mogu da nastanu kao posledica korišćenja računara. Dalje, pre i posle postupka bekapovanja mogu da se pokrenu odgovarajući eventi, recimo da se startuje ili zaustavi neki program i slično. Takođe, tu su i mogućnosti arhiviranja sačuvanih podataka (nude se ZIP i 7ZIP metode kompresije), deljenja, odnosno postavljanja šifre i biranja tipa sigurnosne enkripcije.

Cobian Backup je zaista lepo zaokružen proizvod. Raduje nas činjenica da je potpuno besplatan, te da autor prilično često izlazi u javnost sa unapređenim verzijama. Ako bismo morali da mu nađemo manu, onda bi to bio izostanak podrške za pravljenje „slika” kompletnih particija ili diskova. Ali, to bi već bilo previše!

DriveImage XML 2.14

DriveImage XML ne spada u red klasičnih programa za bekapovanje podataka. Iz njega nećete biti u mogućnosti da pohranite određeni direktorijum ili skup fajlova već isključivo kompletan sadržaj particija ili diskova. Za vreme trajanja procesa program pravi tzv. image fajl (u ovom slučaju dva takva fajla, pošto jedan služi kao „informacioni”), u kom se nalaze apsolutno svi podaci koji su se u tom momentu zatekli na odabranom hard disku. Ovakva i slična ostvarenja namenjena su čuvanju „slika” čitavih operativnih sistema i znatno skraćuju period ponovne instalacije istih u situacijama kada nešto krene po zlu. Naravno, to im nije jedina namena...

Komandni interfejs je sveden i ukazuje na to da je program namenjen prvenstveno početnicima. Na meniju se nalaze, kao što smo nagovestili, „kopiranje” particija u image fajl, potom mogućnost njihovog automatizovanog restoreovanja (čitaj: vraćanja), baš kao i opcija za direktno kopiranje sa drajva na drajv. Program sadrži još jednu lepu mogućnost, a to je opcija putem koje se izrađene „slike” mogu pretraživati i na hard disk vraćati samo pojedinačni fajlovi ili direktorijumi. Proces bekapovanja može se i unapred zakazati, ali se to mora obaviti uz pomoć Windows Task Schedulera, što baš i nije elegantno rešenje.

Prilikom rada sa image fajlovima ove vrste veoma je važno da postoji podrška za vraćanje slika s lokacije van samog Windowsa. DriveImage XML može da se pokrene iz WinPE okruženja (Windows Preinstallation Environment), koje predstavlja butabilnu i ogoljenu verziju Windowsa XP. I ovde ćete morati da korisitite eksterne alate kako biste došli do rešenja, konkretno program PE Builder (www.nu2.nu/pebuilder, 3,15 MB). Okolo-naokolo, ali je barem besplatno!

GFI Backup 2009 – Home Edition 3.0

 
Neka vas ono 2009 iz naziva ne zavara – u pitanju je program koji se prilično često osvežava, tako da je verzija koju smo mi imali na testu datirala s kraja aprila tekuće godine. Baš kao i kod Cobian Backupa, i ovde sve funkcioniše po principu taskova kreiranih od strane korisnika. Prva vidljiva razlika je nešto ukusnije osmišljen upravljački interfejs, ali i jasno naznačena opcija Restore u glavnom meniju, koja pomenutom takmacu nedostaje. Vraćanje podataka, tako, može se obaviti automatski, i to kompletno ili parcijalno (samo naznačeni fajlovi i folderi).

GFI Backup nudi neverovatnu količinu mogućnosti za jedno besplatno ostvarenje. Mogu se bekapovati i LAN polazišta, podržan je rad sa FTP serverima, a snimanje je moguće obaviti i na memorijskim karticama, USB stikovima, odnosno optičkim medijumima (CD, DVD, Blu-ray). Naravno, narezivanje se u tom slučaju obavlja direktno iz samog programa. Dalje, pored klasičnog izbora pojedinačnih fajlova i foldera, u bekap se može uključiti i mail nalog (Outlook, Eudora, Windows Live Mail, Thunderbird...), potom podaci iz sistemske registar baze, kao i čitave grupe podržanih programa (browseri, audio plejeri, arhiveri, tekst editori itd.). Izlazna datoteka može da se „sabije” upotrebom ZIP metode (ili podeli na parčiće naznačene veličine), odnosno zaštiti šifrom (figuriše ZIP i AES enkripcija). Naravno, podržan je i inkrementalni i diferencijalni tip bekapa. Ceo proces može se pokretati ručno, a tu je i snažna schedule podrška, odnosno mogućnost kreiranja eventâ (pokretanje i zaustavljanje programa, recimo).

Toucan 3.0.1

 
Ako ni zbog čega drugog, Toucan je zanimljiv zbog podatka da je u pitanju portabilna aplikacija. S druge strane, program donosi i jednostavan upravljački interfejs koji funkcioniše po principu komandnih kartica. Ukupno ih je sedam, pa je veoma lako pronaći željene opcije i funkcije (sve je pregledno i uredno sortirano).

Ne možemo da se otmemo utisku da je Toucan koncipiran kao kutija prve pomoći – uvek vam se nalazi pri ruci, ali služi samo da zakrpi situaciju dok ne budete u mogućnosti da potražite stručnu pomoć. Ruku na srce, imate mogućnost pokretanja inkrementalnog i diferencijalnog bekapa, tu je opcija za arhiviranje podataka (ZIP, 7ZIP i GZIP formati su na raspolaganju), a podatke možete zaštititi šifrom (koristi se AES-256 enkripcija) ili ih vratiti upotrebom ugrađene funkcije Restore. Kao bonus javlja se sekcija putem koje se može izvršiti sinhronizovanje podataka između različitih uređaja ili lokalnih destinacija.

U mane bismo mogli da svrstamo nepostojanje podrške za bekapovanje sadržaja iz LAN okruženja (skladištenje izrađenih bekapa na destinacije u mrežnom okruženju je dozvoljeno), odnosno izostanak komunikacije sa FTP serverima.

FBackup 4.4

U pitanju je još jedan jednostavan program za bekapovanje podataka iz besplatnog domena. Za razliku od do sada opisanih ostvarenja, FBackup donosi i rad putem čarobnjaka, što će početnicima još više olakšati upotrebu. Ukoliko vam to smeta, u svakom momentu možete da aktivirate „napredni mod” i tako se dočepate svih dostupnih funkcija. Podržano je bekapovanje foldera ili naznačenih fajlova, s tim što treba napomenuti to da postoji i svojevrsna opcija exclude, putem koje se može izvršiti automatizovano filtriranje neželjenog sadržaja (privremenih datoteka, na primer). Podržan je rad u mrežnom okruženju (čitanje i snimanje), podaci se mogu zaštiti šifrom, odnosno kompresovati (i podeliti na parčiće) kako bi zauzimali manje prostora. Rad sa FTP serverima nije na meniju, a nedostaje i opcija za narezivanje materijala na optički medij. S druge strane, tu je komforna sekcija schedule.

Još jedna od specifičnosti FBackupa ogleda se u postojanju podrške za korišćenje plug-inova. Putem njih dobija se mogućnost automatizovanog bekapa raznih sistemskih i naknadno instaliranih programa. Na spisku se nalaze, na primer, Office komponente, Skype, Firefox, Total Commander, VLC media player, DivX... Spisak dostupnih plug-inova nalazi se na adresi www.backup4all.com/en/backup-plugins.html.

Ukoliko ste definisali više bekap procesa, obradovaće vas podatak da su njihovo nadgledanje i manipulacija izvedeni na veoma jednostavan način. Naime, oni se smeštaju u svojevrsnu radnu listu i predstavljeni su imenom i komandnom ikonicom. Klikom na bilo koju od njih dobijate mogućnost uvida o vremenu poslednjeg bekapovanja, ali i izbor da li želite da bekapovanje izvršite ručno u datom momentu ili da iščitate uskladištene podatke.

• • •

Šta smo zaključili? Da imamo dva izuzetno kvalitetna ostvarenja – GFI Backup i Cobian Backup. Oba programa će vam omogućiti da podatke u kućnim uslovima bekapujete lagodno i sigurno. GFI Backup je pobedio pošto nudi automatizovanu funkciju Restore, ima mogućnost sinhronizacije podatka između uređaja, a krasi ga i nešto prijemčivije radno okruženje. Toucan je zanimljiv jer može da se iskoristi u slučajevima kada je bekap potreban u pokretu, dok FBackup nedostatak opcija nadoknađuje postojanjem čarobnjaka i mogućnošću korišćenja plug-inova. To ga čini idealnim za početnike. Konačno, DriveImage XML spada u potpuno drugu kategoriju bekap programa i jedini je koji nudi izradu „slika” kompletnih drajvova, pa može biti zanimljiv onima koji žele da čuvaju kompletne operativne sisteme.

Vladimir PISODOROV

 
Adobe CS5: InDesign
Zbshareware USB Disk Security
SEO4Com Directory Inclusion 1.0
WinZip 14.5 Pro
Acronis True Image Home 2010, Symantec Norton Ghost 15, Paragon Backup & Recovery 10 Suite, NovaBACKUP Professional 11.1, Genie Backup Manager Home 8.0
Cobian Backup 10, DriveImage XML 2.14, GFI Backup 2009 – Home Edition 3.0, Toucan 3.0.1, FBackup 4.4
Šta mislite o ovom tekstu?
MozyHome 2.0, Carbonite 3.7.7, IDrive Basic 3.3.3
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera