TEST DRIVE<>
072010<><>

Lenovo G550

Lenovo za svakog

Lenovo G550
Lenovo G550
Nekada IBM, a sada kineski Lenovo sigurno je najpoznatiji po ThinkPad seriji prenosnika, koji su postali sinonim za ozbiljne poslovne računare. Ipak, trendovi se menjaju, pa sada povećanim brojem prodatih prenosnika u svetu proizvođači napadaju i one segmente u kojima ranije nisu bili toliko dominantni. Lenovo je najtanju ponudu imao u sferi jeftinijih laptopova, gde je bitka proizvođača i najžešća. Kao posledica želje kineskog proizvođača da pokori i mainstream segment nastao je laptop oznake G550. Začudilo nas je to što ovaj prenosnik ne nosi oznaku nijedne serije, jer su, prema starom pravilu kineske kompanije, prenosnici namenjeni korisnicima plićeg džepa sastavni deo IdeaPad porodice. S obzirom na to da Lenovo G550 nije baziran na novijim Core i3/i5 već na starijem Core2Duo procesoru, u startu smo imali predrasude, jer je pred nama bio proizvod sa starijim komponentama. Ipak, kako smo sve više i više vremena provodili sa ovim prenosnikom, situacija se polako popravljala, a naš konačni utisak pročitajte u tekstu koji sledi.

Kao što smo već rekli, kineski proizvođač odlučio je da kod G550 laptopa iskoristi svoje zalihe Core2Duo procesora. Izabran je T6600 procesor, naš stari poznanik, za koga smo više puta u prošlosti konstatovali da pripada zlatnoj sredini, odnosno da ima pravi balans između cene i performansi. On je uparen sa PM45 čipsetom i 3 GB DDR2 memorije, što je, prema našem mišljenju, prava mera za sve zadatke, kako za svakodnevni rad tako i za zahtevnije aplikacije ili igranje. PM sufiks u imenu čipseta sugeriše na prisustvo diskretne grafike, a Lenovo se odlučio za GeForce 210M čip sa 512 MB zasebne video memorije. Kako pomenuta grafika pripada entry level rešenjima, od nje ne treba očekivati previše, ali će biti moguće igranje novijih naslova, doduše u nižim rezolucijama sa ograničenim detaljima. Hard disk kapaciteta 320 GB i brzine 5400 obr/min takođe se može okarakterisati kao logičan potez kineskog proizvođača, jer je glavni adut ovog prenosnika pre svega niska cena. Kvalitet prikaza 15,6-inčnog ekrana rezolucije 1366 x 768 piksela je na solidnom nivou, a naročito se ističe dobar kontrast, nesvojstven za laptopove iz ovog cenovnog ranga. Ipak, prisutne su i mane, pre svega nešto lošiji uglovi gledanja, a takođe je znao da nam zasmeta i visok nivo odsjaja. Generalno, nismo ni očekivali displej koji krasi dosta skuplje ThinkPad prenosnike i možemo reći da nas Lenovo nije razočarao kad je reč o ekranu. U eri gigabitnih mreža prava je šteta što Lenovo G550 ima samo 10/100 Mbit/s mrežnu kartu, ali je za pohvalu prisustvo Intelovog Draft N adaptera za bežično umrežavanje, čime je zaokružena Centrino celina kao i BlueTooth modula. Zvučnici su solidnog kvaliteta, nisu u rangu skupljih multimedijalnih prenosnika, ali će i te kako poslužiti svrsi.

Specifikacije
Lenovo G550
Procesor: Intel Core2Duo T6600
Čipset: Intel GM45
Memorija: 3 GB DDR3-8500 Samsung
HDD: Western Digital 320 GB 5400 rpm 8 MB
Grafika: nVidia GeForce G210M 512 MB
Optika: HL-DT-ST DVDRAM GT30N; CD-ROM/-R/-RW: 24x/20x/16x; DVD-ROM/±R/±RW/±R DL: 8x/8x/4x/4x
Ekran: 15.6" 1366 x 768
Zvuk: Realtek High Definition Audio
Modem: ne
Ethernet: Broadcom (10/100 Mbps)
Wireless / Bluetooth: Intel WiFi Link 5100 AGN (802.11b/g/n) / da
Konektori (položaj): VGA, HDMI, 2 x USB 2.0 (levo), SPK, MIC (napred), USB 2.0 (desno)
Dimenzije / težina: 383 x 244 x 40mm / 2.56 kg
Baterija: 6-cell 11.1 v 4800 mAh
Softver: bez operativnog sistema
Dodatno: 5-u-1 (SD/MMC/MS/MS Pro/xD) čitač kartica, 0.3 MPx web kamera
Proizvođač: Lenovo (www.lenovo.com)
Kontakt: PC Practic (www.pcpractic.rs)
 
Lenovo G550 zbog svog izgleda poprilično odskače od drugih laptopova kineskog proizvođača, koje uglavnom možemo okarakterisati kao dosadne, kockaste, kancelarijske prenosnike crne boje. Kod modela G550 dominira siva boja, koju na pojedinim mestima odlično dopunjuje crna, a svakako su primetne oble ivice i glossy dizajn, što znači da će otisci prstiju biti vidljivi. Kako ovaj računar pripada mainstream segmentu, nismo očekivali aluminijum, magnezijum i druge metale, ali jesmo kvalitetnu plastiku, i tu nas Lenovo nije razočarao. Izrada je veoma dobra, bolja od konkurencije ovog cenovnog ranga, a ugibanja plastike nisu primetna čak ni na donjoj strani, što je čest slučaj kod jeftinijih laptopova. Tastatura ima podršku za „domaće” karaktere, kao i numerički deo i veliki ’Enter’, i na nju nismo imali zamerke. Primetili smo da je tasterima ’CTRL’ i ’FN’ zamenjeno mesto, ali na ovakav raspored ćete se veoma brzo navići. Touchpad je nešto manjih dimenzija, ali je veoma precizan, a tasteri su odvojeni i dobro odmerenog hoda. Laptop se nije previše zagrevao tokom rada, čak ni kada smo ga mučili na benchmark testovima, što je još jedna pohvala za Lenovo.

Kako Lenovo G550 ne dolazi sa instaliranim operativnim sistemom, mi smo za potrebe našeg testiranja uposlili Windows 7 Ultimate u 32-bitnoj verziji. Za 64 bita nije bilo potrebe, jer računar ima 3 GB radne memorije, što bez problema „vidi” i 32-bitna edicija. Suvišno je pominjati to da je Core2Duo procesor više nego dovoljan za sve uobičajene poslove, a prijatno smo bili iznenađeni rezultatima testova koji benchmarkuju procesor i grafičku kartu, jer su oni pokazali da je igranje moguće, naravno, uz poneki kompromis. Po autonomiji testirani prenosnik je negde na sredini, što i nije tako loše imajući u vidu krajnju cenu. Činjenica koja nam se nije toliko svidela jeste garantni rok od svega 12 meseci, što je retkost u današnje vreme, jer proizvođači uglavnom daju dve ili tri godine garancije.

Iako je baziran na starijoj Intelovoj platformi, Lenovo G550 predstavlja dobar izbor u svojoj cenovnoj klasi, najviše zbog kvalitetne izrade i solidnog hardvera ispod „haube”, koji čak omogućava i igranje, doduše u najnižim rezolucijama. Takođe, ne treba zaboraviti ni cenu, jer ćete za nešto manje od 500 evra dobiti prenosnik koji može mnogo toga i nije jedan od brojnih jeftinih „integralaca”. Ostaje žal za tim što garantni rok nije duži, ali teško da ćete naći laptop u ovom cenovnom rangu a da je kompletno bez mana. Lenovo je našao dobitnu formulu kako napraviti dobar prenosnik po zadovoljavajućoj ceni. Za očekivati je da ovaj laptop zaživi u Srbiji, a kasnije i da dobije svoje naslednike bazirane na novijim Core i3/i5 procesorima.

Petar MARINKOVIĆ

 
Intel Core i5 655K & Core i7 875K
AMD Athlon II X3 415e, X4 610e, X3 445 i X4 640
Asus P6X58D-E
GeForce GTX 465, Asus ENGTX465/2DI/1GD5
Zotac ZBOX HD-ID11
Hewlett Packard Mini 210-1040
Lenovo G550
Šta mislite o ovom tekstu?
Asus U53J Bamboo
Any Data ADU-520E
Deepcool Killer Whale i Ice Blade Pro
Cooler Master CM690 II Advanced
Cooler Master Excalibur i Blademaster
Logitech N700
Devolo dLAN 200 AVsmart+ Powerline Starter Kit
Elecom Card Reader MR-C12
Logitech Z205
LG BD560 i BD570
Chicony KU-0603
Razer Naga – Expert MMO gaming mouse
Microsoft Sidewinder X5

Rezultati testova
PCMark Vantage
Sisoft Sandra Professional 2009
Trajanje baterija
FarCry 2 DX10 High
(Za prikaz dijagrama neophodan je browser sa uključenom podrškom za JavaScript)
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera