TEST DRIVE<>
062010<><>

Airlive Air3G

Kućni hotspot

Airlive Air3G
Airlive Air3G
Iz korporacije Ovislink, preko brenda Airlive, stiže nam zanimljiva sprava iz sveta kućnog i SOHO umrežavanja. Naime, radi se o modelu Air3G, koji predstavlja bežični ruter izrađen po 802.11n standardu, sa mogućnošću korišćenja 3G modema za izlaz na Internet.

U paketu ovog modela, pored rutera, stižu i antena (5 dBi), strujni ispravljač, mrežni kabl, kratko štampano uputstvo i CD sa kompletnim uputstvom u digitalnom obliku. Sam uređaj vrlo je lep i modernog je dizajna. Izrađen je od sjajne bele plastike sa ugrađenim plavim LED indikatorima (WAN, 4 LAN, WLAN i WPS), postoljem od providne plastike pomoću kog se može montirati na zid, dva srebrna ukrasna detalja izrađena u obliku glave šrafa, rešetkama za hlađenje u obliku trougla, dok su oznake štampane sivom bojom. Na zadnjem panelu nalaze se antenski priključak (R-SMA), USB, četiri LAN priključka, WAN i napojni priključak, dok od kontrolnih tastera postoje WPS i dugme ’Reset’.

Iako bi se iz imena modela mogao izvući pogrešan zaključak da je 3G modem ugrađen, proizvođač se odlučio za rešenje sa povezivanjem modema na ugrađeni USB port. Bitno je naglasiti to da spisak podržanih modema postoji na kutiji, kao i na internet prezentaciji proizvođača.

Prvi LAN priključak ima pasivni PoE od 12 V, tako da može da služi i za napajanje preko mrežnog kabla nekog udaljenog mrežnog uređaja na čijoj se lokaciji ne može izvesti napajanje na drugi način. Antena nije fiksna, što znači da uvek postoji mogućnost izvlačenja postojeće antene kablom na mesto bolje za primopredaju signala ili postavljanje bolje antene.

Airlive Air3G
Airlive Air3G
Kada se pristupi grafičkom web interfejsu, vidi se da je uređaj pretpodešen za rad u režimu 3G rutera, što znači da je predviđen prvenstveno za korišćenje 3G modema kao izlaza na Internet. Od standarda za prenos podataka preko mobilne mreže podržava 3G, 3,5G, UMTS, EVDO, HSDPA i CDMA-2000. Pored režima rada sa 3G modemom kao primarnim izlazom na Internet, podržava izlaz preko WAN-a, izlaz preko 3G sa WAN-om kao rezervom i izlaz preko WAN-a sa 3G kao rezervom. Od podešavanja izdvojili bismo ona za sigurnost (deljeni ključ, WPA2 PSK, WPA2, WPA PSK, WPA, 802.1X i prijava po MAC adresi), Virtual Server (otvaranje određenih portova ka računarima), DMZ (otvaranje svih portova ka jednom određenom računaru), URL Filtering, Hotspot način prijavljivanja klijenata za izlazak na Internet, kontrolu propusnog opsega (po MAC ili IP adresi), četvorostruki SSID sa mogućnošću skrivanja i međusobne izolacije, Ping, Remote Management, VPN Pass Through (Ipsec, PPTP i L2TP), DHCP sa mogućnošću postavljanja 40 fiksnih IP adresa, WPS, DDNS, Green AP (može se podesiti vreme za gašenje uređaja i režimi rada sa 25, 50 i 75 odsto korišćenja snage), izbor izlazne snage bežičnog predajnika (12–20 dBm) i UPnP. Posebno nam je bila zanimljiva opcija Hotspot, pomoću koje se može ograničiti povezivanje na Internet na jednog korisnika po profilu. Kada je ova opcija uključena, Internetu mogu pristupiti samo korisnici koji imaju naloge, zato što se pri prvom pristupu moraju uneti korisničko ime i šifra u formu za prijavljivanje u browseru. Maksimalan broj naloga za Hotspot je 40, dok 20 korisnika može da bude prijavljeno istovremeno. Takođe, bitno je napomenuti to da ovaj uređaj ima četiri režima rada i to ruter, AP, klijent, Bridge i Repeater.

Pri podešavanju uređaja mora se posebno paziti na podešavanja parametara 3G modema. Automatsko prebacivanje s jednog na drugi internet izlaz radi nešto sporije nego kod profesionalnih uređaja, ali se meri u minutima, što je vrlo zadovoljavajuće za kućne i SOHO uslove. Takođe, pohvalno je i to što se pri gubitku primarne i prelaska na sekundarnu veze ona vraća na primarnu pet minuta nakon vraćanja signala primarne veze u funkciju. To je veoma zgodno ukoliko koristite 3G modem kao sekundarnu vezu, pošto u ponudi kod provajdera nema flat paketa. Sistem prebacivanja ima jednu manu u procesu vraćanja na primarnu vezu, a to je reboot modema da bi se povraćaj izvršio, što je najverovatnije izvedeno zato da bi cena uređaja bila manja.

Na testu se pokazao vrlo dobro sa brzinom prenosa od oko 7 MB/s, kako za slanje tako i za preuzimanje podataka, dok je domet pomalo razočaravajući jer je pokriven je samo jedan sprat iznad i ispod sprata na kom se nalazio uređaj.

Postoji velika mogućnost primene ovog uređaja u komercijalnim vozilima (vozovi i autobusi, recimo, pošto može da se napaja preko ispravljača za auto-upaljač), a mogućnost kontrole protoka u kombinaciji sa Hotspot načinom prijavljivanja daje velike mogućnosti upravljanja resursima u SOHO, pa čak i mogućnost za mini-provajding komšiluku u slučaju kućnog korišćenja. Kada se uzmu u obzir vrline i mane, ovaj uređaj nudi mnogo mogućnosti za relativno nisku cenu (oko 70 evra), te nas je stvarno oduševio.

Petar LONČAREVIĆ

 
Asus M4A88TD-V EVO/USB3
Asus ENGTX470/2DI/1280MD5
Sapphire Radeon HD 5850 2GB Toxic, Asus Radeon HD 5870 2GB Matrix
Fujitsu LifeBook AH550
HP ProBook 4520s
LG Flatron E2250T-PN
Korg nanoKONTROL, nanoPAD i nanoKEY
Riello UPS iDialog 60 i iDialog Plus 60
SteelSeries Kinzu i Xai
Elecom USB hub
Ednet Wireless Laser Presenter & Timer
Speed-Link Pecos Mobile SL-6956-SBK i SL-6940-SBK
Asus O!Play Air HDP-R3
Chicony WURT-0833
Airlive Air3G
Šta mislite o ovom tekstu?
Verbatim InSight Portable Hard Drive

Standard:
802.11n
Ostalo:
snaga do 30 dBm, 1 USB, 4 LAN, WAN, 1 R-SMA, Hotspot, PoE, WPS, Repeater, Bridge, Multi SSID
Proizvođač:
AirLive
Kontakt:
Alti
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera