PHONE ZONE<>
062010<><>

HTC Desire

Udaranje čežnje na 1 GHz

HTC Desire
HTC Desire
Google je 5. januara ove godine objavio da radi na kreiranju sopstvenog pametnog telefona. Hardversku stranu tog posla američki gigant je outsourceovao tajvanskom HTC-u, koji se više puta u prošlosti dokazao kao proizvođač izuzetnih Android telefona. Tako je nastao Nexus One, prvi Android telefon sa procesorom od čak 1 GHz, koji još krase i AMOLED ekran dijagonale 3,7 inča i najnoviji operativni sistem Android verzije 2.1. Ipak, kako je u početku Nexus bio ograničen samo na tržište Severne Amerike, brojni ljubitelji pametnih telefona u Evropi nisu imali prilike da se domognu ovog telefona. Lukavi Tajvanci sklopili su odličan posao sa američkom kompanijom, jer im je bilo omogućeno da naprave identičnu kopiju Nexusa i da ga ponude na ostalim tržištima sa nekoliko meseci zakašnjenja. Brat blizanac modela Nexus One dobio je ime HTC Desire i svoju svetsku premijeru doživeo je krajem aprila. Ubrzo nakon njegovog debija, Vip Mobile uspeo je da dovede Desire i na domaće tržište i time obraduje veliki broj korisnika koji su sa nestrpljenjem očekivali taj telefon. Konačno imamo prilike da vidimo kako će se platforma Snapdragon pokazati u Android okruženju nakon što smo videli njen susret sa Windows Mobile okruženjem (HTC HD2, SK 12/2009).

HTC Desire nas nije oduševio svojim izgledom, ali daleko od toga da je ovaj telefon ružan. Njegova spoljašnjost najkraće se može opisati kao svakidašnja i već viđena, te smo mišljenja da su HTC HD2, iPhone 3GS, pa čak i HTC Legend znatno lepši telefoni. Ipak, izgled je subjektivna kategorija i ne sumnjamo da će biti onih koji se neće složiti sa nama. Prednjom stranom dominira veliki ekran, koji je oivičen crnom bojom. Donji kraj kao i poleđina su gumirani, što doprinosi tome da telefon odlično leži u ruci, dok deo prednje maske oko ekrana krasi plastika braon boje. HTC je, kao i kod modela Legend, i ovde trackball zamenio optičkim senzorom oko kog se nalaze četiri funkcijska tastera. Bočne strane su gotovo prazne, sa izuzetkom tasterâ za regulisanje jačine zvuka koji standardno zauzimaju levu ivicu. Kao i kod svih njegovih top modela, HTC se i kod Desirea potrudio oko izrade, koja je na veoma visokom nivou. Telefon deluje čvrsto i dugovečno, mada će biti i onih koje neće oduševiti gumirani delovi jer deluju možda pomalo jeftino. Desire se može pohvaliti odlično odmerenim dimenzijama 119 x 60 x 11,9 mm, a sa težinom od 135 grama ovaj telefon će bez problema stati u svaki džep.

Mnogi će reći da procesor brzine 1 GHz apsolutno nije potreban u mobilnom telefonu, ali mi se s tim ne bismo složili. Iako nismo imali zamerke na rad uređaja HTC Legend koji ima procesor na 600 MHz, moramo priznati da Desire tokom obavljanja svakodnevnih zadataka i multitaskinga deluje živahnije i da se ta dodatna snaga i te kako primećuje. To, naravno, ne znači da je Legend spor, jer su pomenute razlike minimalne, ali ipak primetne. Kako Desire raspolaže sa 512 MB ROM memorije, uz telefon dolazi i memorijska kartica od 4 GB, koja će biti sasvim dovoljna za potrebe prosečnih korisnika.

Glavni biser ovog telefona jeste AMOLED ekran dijagonale 3,7 inča i rezolucije 800 x 480 piksela. Boje su neuporedivo življe na ovom tipu displeja, a naročito se ističu svetlije boje na tamnijoj pozadini, kao i crna, koju često nije bilo moguće verno prikazati na starijim TFT ekranima. Odziv ekrana je odličan i nijednom nam se nije desilo da ekran ne isprati funkciju koju smo zadali prstima. Ipak, i AMOLED ekrani imaju svoje mane kao što je, recimo, lošija vidljivost na dnevnom svetlu, ali to je sitnica i naslućujemo da će u budućnosti sve veći broj modela imati upravo ovakav tip displeja.

Desire ima podršku za sve najnovije standarde raznih tipova bežičnih umrežavanja (quad-band GSM, WiFi, BT, GPS), a prilikom korišćenja wireless konekcije nismo primetili nijedan ozbiljan nedostatak ili manu koja bi nam zasmetala. Zvuk prilikom obavljanja telefonskih razgovora kristalno je jasan, a treba pohvaliti i veoma kvalitetan i glasan zvučnik.

Kamera rezolucije 5 megapiksela zaslužuje visoku ocenu. Šum nije toliko prisutan, slike pravljene pri slabom osvetljenju konačno su upotrebljive i čini nam se da se HTC konačno malo potrudio i oko digitalne kamere. Moguće je snimati i video u WVGA rezoluciji, ali samo pri 15 frejmova u sekundi, mada postoje naznake da će budući apdejt softvera doneti poboljšanja i na tom polju. Jedna od mana telefona HTC Desire jeste baterija koja će jedva izdržati jedan dan ako telefon intenzivno koristite. Ako telefon bukvalno „ne pipnete”, on će uspeti da izdrži dva dana bez punjača, ali je pitanje da li vam je onda uopšte potreban Android smartphone.

Desire i Legend dele istu softversku platformu – Android 2.1 (Eclair) sa interfejsom HTC Sense, pa su po tom pitanju ova dva modela tajvanskog proizvođača apsolutno identična. Kako Desire ima jači hardver i veću rezoluciju ekrana, rad je ipak daleko udobniji nego na Legendi, naročito žongliranje sa više aplikacija u isto vreme (surf, slušanje muzike, IM servisi). Razlika između ova dva HTC telefona postaje i te kako očigledna kada pokrenete neki Adobe Flash sadržaj, koji na Desireu prosto leti. Veći ekran i rezolucija doprinose još lakšem korišćenju virtuelne tastature, naročito u landscape modu kada su površine tastera veće, pa ćete greške u SMS ili email porukama tako smanjiti na minimum. Protivnike popularnih društvenih mreža Sense interfejs neće oduševiti, jer HTC kao da je dizajnirao svoj UI za ljude koji se ne odvajaju od servisa Facebook ili Twitter. Jedina kritika HTC-ovoj softverskoj tvorevini mora se uputiti na račun izostavljanja podrške za više Microsoft Exchange naloga. Iako je Google tu mogućnost uvrstio u 2.1 verziju Androida, HTC je iz nekog razloga odlučio da je izostavi, što će sigurno da smeta nekim poslovnim korisnicima.

Korisnike će svakako obradovati činjenica da Desire nije mnogo skuplji od modela Legend. Cena bez ugovorne obaveze iznosi 52.000 dinara, a kao best buy nameću se Postpaid 325 i veći paketi, jer uz njih Vip Mobile uključuje i određenu količinu besplatnog 3G/EDGE saobraćaja bez kog, po našem mišljenju, i ne vredi koristiti Android telefone.

HTC Desire je bez premca najmoćniji, a verovatno i najbolji mobilni telefon sa Android platformom trenutno dostupan u svetu. Iako nismo imali prilike da isprobamo njegovu identičnu kopiju Nexus One, slobodno možemo svima preporučiti Desire, jer je reč o izuzetnom proizvodu. Lista njegovih dobrih strana poprilično je velika, ali ćemo izdvojiti snažan hardver, AMOLED ekran, odličnu izradu i Android 2.1 sistem, koji stoji rame uz rame sa svojom konkurencijom. Jedina mana je slabija baterija, ali mislimo da to neće odvratiti kupce. Čak i ako ste okoreli fan Symbian, Windows Mobile ili iPhone okruženja, HTC Desire obavezno treba da uđe u vaš uži izbor ako u skorije vreme planirate da promenite telefon.

Petar MARINKOVIĆ

 
HTC Smart
HTC Desire
Šta mislite o ovom tekstu?
Bluetooth file transfer
YouTube mobile
gTasks
Nimbuzz
Internet Radio

Operativni sistem:
Android 2.1 Eclair
Ostalo:
Qualcomm Snapdragon QSD8250 1 GHz, 512 MB ROM-a, 576 MB RAM-a, microSD 4 GB, AMOLED 3,7-inčni TFT displej 800 x 480 (16M boja), Quad-band GSM, HSDPA, HSCSD, HSUPA, GPS, 5 MPx kamera sa autofokusom i LED blicem, Bluetooth 2.1, Wi-Fi 802.11b/g, microUSB i 3,5 mm audio konektor, Sense UI korisnički interfejs, senzor detekcije osvetljenja, Li-ion baterija kapaciteta 1400 mAh, akcelerometar
Proizvođač:
HTC
Kontakt:
Vip Mobile
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera