NA LICU MESTA<>
062010<><>

• Tokom letnjeg raspusta osnovci će imati priliku da odu u Kompjuterski kamp i da se usavršavaju iz oblasti informatike. U pet smena od po 12 dana, po ceni od 2700 din, deca će u Erdeviku kroz neformalnu edukaciju naučiti kako da naprave igru, a ne samo da je igraju. Kompjuterska edukacija je protkana i stalnim sportskim aktivnostima, a celu akciju podržava i Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo. Detalje možete naći na www.compcamp.net.

• Dana 22. maja održano je finale drugog informatičkog takmičenje za srednjoškolce RAF Challenge 2010, koje organizuju Računarski fakultet i Društvo matematičara Srbije. Ove godine bile su uvedene dve kategorije: prva – prezentacije na temu „Prirodne lepote Srbije”, i druga – igra ili fleš animacija na slobodnu temu. U prvoj kategoriji prvo mesto i glavnu nagradu (netbook računar i vikend za dve osobe na Zlatiboru) osvojio je Aleksandar Veljković iz Srednje škole Veliko Gradište. Pobednik druge kategorije je Sergej Grivcov iz Računarske gimnazije (Beograd), koji je osvojio laptop. Više o ovom takmičenju na www.raf.edu.rs/challenge2010.

• Ekipa TFZR sa Tehničkog fakulteta „Mihajlo Pupin” iz Zrenjanina sa projektom Neural Communicator pobednik je lokalnog takmičenja Imagine cup za našu zemlju u kategoriji dizajna softvera. Oni će našu zemlju predstavljati na svetskom finalu koje će se održati u julu u Varšavi, a tema takmičenja je: Zamislite svet u kojem tehnologija pomaže u rešavanju najtežih problema današnjice.

• Beogradski Univerzitet Metropolitan, uz podršku Ministarstva prosvete, pokrenuo je akciju „Jer svi zaslužuju znanje” koja ima za cilj da za dva najbolja studenta, koji dolaze iz jedne od 25 opština sa najmanjim prosečnim primanjima, dodeli punu stipendiju (sa kompletnom literaturom) za studiranje na daljinu (e-learning). Ostalim studentima iz ovih opština biće omogućeno studiranje po upola manjim školarinama.

• Tehnička škola „Nikola Tesla” iz Šida i Računarski fakultet iz Beograda organizovali su od 14. do 17. maja seminar IT Open Days 2010. U prostoprijama Računarskog fakulteta trideset odabranih učenika srednjih škola iz cele Srbije imali su priliku da se usavrše slušajući predavanja iz oblasti računarskih tehnologija i komunikacija. Predavači su bili većinom iz velikih srpskih IT firmi, što je jedan od najboljih principa kojim treba da se rukovodi naše školstvo. Više o manifestaciji na www.itopendays.com.

Vip je najavio drugu rundu konkursa za Android aplikacije „Vip Android izazov v2.0” sa ukupnim nagradnim fondom od 22 hiljade evra. Registracija je počela i traje do 31. jula, a više informacija o to možete naći na android.vipmobile.rs.

• Do 1. jula traje prijava radova za evropsko takmičenje Europrix. Ovo takmičenje mladih talenata ima sledeće kategorije: Online/Web Projects, Offline Projects / Interactive DVD, Mobile Contents & Applications, Games, Interactive Computer Graphics & Design, Content Tools and Interface Design, Interactive Installations, Interactive TV, Online & Digital Video i Animations. Više informacija na www.europrix.org.

Gigabyte je najavio treći šampionat u overklokingu Gigabyte Open Overclocking Championship (GO OC) 2010, koji će se održati u više od 33 zemlje sveta, pa i u Srbiji. Više detalja na www.gigabyte.com.tw/FileList/WebPage/mb_2010_gooc/gooc.htm.

• Novosadski Smart i engleski Sophos upriličili su 14. maja interesantan besplatni seminar „Anatomija napada” u beogradskom hotelu „Continental”. Posetioci su mogli da saznaju sve o malwareu, novim tehnikama koje se koriste za njegovo pravljenje, o načinima zaštite i da vide u praksi kako sve to funkcioniše – od alata za pravljenje do alata za suzbijanje. Interesantni su podaci koje je predstavnik Sophosa izneo u vezi sa spam porukama: 97 odsto ukupnog e-mail saobraćaja je spam (sa najčešće zaraženim attachmentima), a najviše izvora ima u SAD, pa potom u Brazilu, Kini i Indiji.

• Telegroup je u hotelu „Zira” u Beogradu 18. maja organizovao Dan Motorole. Na ovom skupu predstavljene su nove komunikacione platforme kompanije Motorola.

• Za 10. jun u BITEF teatru u Beogradu planirana je druga međunarodna konferencija o poslovanju na Internetu iFRONT (www.iFront.rs).

Lexmark je i u Srbiji pokrenuo program za prikupljanje starih kertridža LCCP (www.lexmark.com/recycle), kojem možete da se priključite preko lokalne kancelarije (www.lexmark.rs).

Cisco i njegova Networking akademija Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu dodelili su 20. maja diplome drugoj generaciji polaznica u okviru projekta F_email. Cilj ovog projekta je da se nezaposlenim ženama omogući besplatna obuka (Cisco CCNA kurs i treninzi) radi promene profesionalne orijentacije i budućeg zaposlenja. Projekat je nastao još 2007. godine, a uspeh prve generacije polaznica govori sam za sebe – većina njih sada radi u firmama kao što su IBM, Telefonija, RRC...

S.K.

 
 AKCIJE
Zaštita dece na Internetu: akcija „Klikni bezbedno” (3)

 AKTUELNOSTI
Piratska partija Srbije

 NOVE TEHNOLOGIJE
Pametne kuće

 NA LICU MESTA
Nokia istraživanje u Srbiji
eSys Days 2010, Biograd na Moru, Hrvatska
Subvencija Vlade Srbije za domaće računare
Nokia Mobile Developers Forum
Ostali događaji, ukratko
Šta mislite o ovom tekstu?

 KOMPJUTERI I FILM
„Priča o igračkama 3”

 SERVIS
Uradi sam: arkadni džojstik
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera