NA LICU MESTA<>
062010<><>

Vetar u jedrima

eSys Days 2010, Biograd na Moru, Hrvatska, 6–8. maj

Svakog proleća hrvatsko predstavništvo firme eSys tradicionalno organizuje partnerski skup. Pomalo neuobičajeno, ove godine održana je regata, pa su jedrilice na kojima su se nalazili predstavnici partnerskih firmi, proizvođača i medija zaplovile pod zastavama firmi Airlive, AMD, AOC, APC, ASRock, Chicony, Corsair, Kingmax, XFX. Na čvrstom tlu održane su prezentacije kompanija, gde su okupljeni mogli da saznaju više o novitetima iz proizvodnih programa.

Prva je bila prezentacija kineske firme Speed, koja se bavi isključivo reciklažom i proizvodnjom zamenskih tonera i kertridža. Proizvodni proces je savremen i strogo kontrolisan, a svaki proizvod prolazi kroz testove koji garantuju kvalitet. Firma Speed poseduje i nekoliko sertifikata koji garantuju da njihovi proizvodi odgovaraju standardima.

Firma AOC verovatno je većini čitalaca nepoznata, iako se radi o najvećem proizvođaču monitora na svetu. Stvar je u tome što AOC proizvodi monitore za druga velika imena, pa je svaki četvrti monitor na svetu izašao iz njihove fabrike. Ipak, oni imaju i svoj brend koji je svakako poznat čitaocima. U pitanju je Belinea, ali to ime korišćeno je do 2006. godine. Danas se njihovi monitori prodaju sa oznakom AOC. Zahvaljujući velikom iskustvu, ova firma želi da ponudi tržištu kvalitetne monitore po povoljnoj ceni. Izdvojili bismo model The Athlete, najtanji monitor na svetu, debljine svega 1,29 cm urađen u LED tehnologiji.

Jedan od najpoznatijih proizvođača UPS-ova APC je od 2007. godine u okviru firme Schneider Electric. Pored kućnih rešenja koja su nama poznata, APC nudi i poslovna rešenja, kao i softver i usluge projektovanja. U okviru kućnih UPS-ova najuočljivije promene su to što su kućišta modela sada crne boje, kao i uvođenje LCD-a sa informacijama na sve Pro modele.

U prezentaciji firme ASRock istaknuto je da oni već neko vreme nude proizvode iz srednjeg i visokog segmenta. Izdvojili bismo ploču P55 Deluxe3, koja na pravi način preko posebnog mosta implementira USB 3.0, tako da nema gubitka performansi na PCIe, SATA ili USB interfejsima. U okviru AMD ploča ASRock nudi mogućnost otključavanja CPU jezgara.

Kineska firma Chicony najveći je proizvođač periferija. To je zbog toga što se u njihovim pogonima proizvode periferije renomiranih brendova poput Microsofta, HP-a, Applea, Sonyja, Toshibe, Geniusa, Asusa, Acera, Logitecha i drugih. Chicony zauzima prvo mesto u proizvodnji tastatura, kamerica za laptopove i strujnih adaptera, drugo mesto u proizvodnji web kamerica i četvrto mesto u proizvodnji napajanja za desktop računare.

Firma Corsair takođe je predstavila svoje nove proizvode. Osim memorijskih proizvoda (memorije, flešići, SSD-ovi) po kojima su najpoznatiji, tu su i napajanja, kao i vodena hlađenja i kućišta.

Nama dobro poznati proizvođač mrežne opreme Airlive predstavio je nove IP kamere, rutere i antene. Među njima je i Air3G, bežični ruter sa 3G podrškom i hotspot funkcijom, koji smo testirali u ovom broju.

AMD-ova prezentacija nije se bazirala na opisu novih proizvoda ili platforme Vision već na utiscima i mišljenjima profesionalnih medija koji su novitete isprobali.

Ovogodišnji eSys dani protekli su u savršenoj organizaciji i dobrom raspoloženju, a učesnici su, osim lepih uspomena, kući poneli i nova znanja.

Ivan ČABRILO

 
 AKCIJE
Zaštita dece na Internetu: akcija „Klikni bezbedno” (3)

 AKTUELNOSTI
Piratska partija Srbije

 NOVE TEHNOLOGIJE
Pametne kuće

 NA LICU MESTA
Nokia istraživanje u Srbiji
eSys Days 2010, Biograd na Moru, Hrvatska
Šta mislite o ovom tekstu?
Subvencija Vlade Srbije za domaće računare
Nokia Mobile Developers Forum
Ostali događaji, ukratko

 KOMPJUTERI I FILM
„Priča o igračkama 3”

 SERVIS
Uradi sam: arkadni džojstik
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera