TEST DRIVE<>
052010<><>

SteelSeries Siberia V2

Sibir 7.1

Steelseries Siberia V2
Steelseries Siberia V2
Iz firme SteelSeries stižu nam slušalice sa mikrofonom kojima je ciljna grupa populacija profesionalnih igrača, a naslednik su modela Siberia. SteelSeries je od 2001. godine jedan od vodećih proizvođača opreme za igrače. Ove slušalice urađene su u saradnji sa poznatim igračkim timovima SK Gaming, Fnatic Team, MBR i Evil Geniuses.

Radi se o slušalicama zatvorenog tipa (Closed Type), izrađenim od sjajne crne plastike sa plastičnom mrežicom sa spoljne strane obe slušalice. Dizajn je rađen po ugledu na slušalice proizvođača profesionalne audio opreme AKG. Mikrofon je sakriven u levoj slušalici da ne bi smetao i može se izvući po potrebi, a nalazi se na fleksibilnom metalnom vratu. Slušalice su prilično lagane u odnosu na veličinu, a jastučići su vrlo udobni, što ih čini pogodnim za duže korišćenje. Na samom kablu postoji regulator nivoa sa dugmetom za paljenje i gašenje mikrofona. Mala USB audio karta takođe je urađena od sjajne crne plastike i vrlo je kompaktna. Ima taster za mute, gde je smeštena zelena LED koja signalizira reprodukciju treptanjem, dugmiće za regulaciju nivoa i dugme za uključenje mikrofona, gde je smeštena crvena LED koja signalizira da li je mikrofon uključen. Slušalice se proizvode u crnoj i beloj boji, s tim što model bele boje stiže bez audio kartice, koja se može kupiti i posebno.

Ove slušalice odlikuju se jako niskim nivoom šuma i kristalno čistim niskim, srednjim i visokim tonovima sa visokim stepenom vernosti zvučne slike pri slušanju audio materijala. Jastučići su urađeni od materijala za prigušivanje buke, što je velika prednost, ali na primerku koji smo mi imali na testu nisu skroz nalegali s donje strane, pa je deo ambijentalne buke prolazio do uha.

U paketu pored slušalica stižu i USB zvučna karta, produžni audio kabl dužine dva metra (žensko/muške 3,5 mm bananice), USB kabl, mini-katalog proizvoda i nalepnica. Ne dolazi instalacioni CD sa drajverima i softverom za audio kartu, ali se oba mogu skinuti sa prezentacije proizvođača. Drajveri su pisani za XP, Vistu i Mac, ali rade i na Windowsu 7. Pri prvom povezivanju USB audio karta se u Windowsu 7 pronalazi automatski kao C-Media USB Headphone Set, ali je potrebno instalirati softver da bi se dobile opcije za virtuelni 7.1 okružujući zvuk.

Po instalaciji potrebno je podesiti u softveru sa koliko je kanala urađen materijal koji ćemo slušati (2.0, 5.1 ili 7.1) radi korektne emulacije, a pre uključenja opcije za rad u virtuelnom 7.1 režimu. Od opcija vezanih za slušalice izdvojili bismo DSP sekciju u kojoj se mogu pomerati virtuelni zvučni izvori (slobodno pomeranje, rotacija i približavanje/udaljavanje svih izvora) i upoređivati razlike dok se ne dođe do željenih rezultata, mogućnost izbora frekvencije odabiranja audio izlaza (44,1 ili 48 KHz), mogućnost izbora veličine virtuelne sobe (mala, srednja i velika) i mogućnost dodavanja efekata prostornosti sa osobinama određenih prostora. Od opcija vezanih za mikrofon izdvojili bismo eho, Key Shifting i Vocal Cancelation. Pri podešavanju softvera naišli smo na dosta grešaka pri nazivanju opcija. Na primer, u delu za efekte veličina sobe je slikama označena od veće ka manjoj, a slovni nazivi su obrnuti, što može biti zbunjujuće.

Emulacija 7.1 sistema kod ove zvučne karte urađena je pomoću razdvajanja reprodukovanog materijala preko DSP-a ugrađenog u audio kartu na virtuelnih osam kanala. Pomeranje u zvučnoj slici dobija se pomoću regulisanja nivoa tih virtuelnih kanala u softveru. Pri reprodukciji stereo materijala ne čuje se neka preterana razlika između materijala reprodukovanog sa korišćenjem 7.1 režima i bez njega. Isprobali smo i DTS 5.1 zvučni zapis, ali nismo primetili nikakvu razliku u odnosu na reprodukciju stereo zapisa.

Iako je ovaj proizvod namenjen prvenstveno igračkoj populaciji, može naći i druge primene kao što su, na primer, korišćenje sa MP3 plejerima ili za telefoniranje preko Interneta. Upotrebna vrednost stereo zvučne kartice koja radi emulaciju 7.1 zvuka može se dovesti u pitanje, ali je kvalitet samih slušalica izuzetno dobar. Ipak, glavni nedostatak koji može odbiti potencijalne kupce jeste visoka cena koja iznosi oko 120 evra, odnosno oko 95 evra za beli model.

Petar LONČAREVIĆ

 
AMD Phenom II X6 1090T Black Edition
Asus CROSSHAIR IV Formula
Sapphire Radeon HD 5750 Vapor-X & 5770 Vapor-X
Izbor računara
Lenovo ThinkPad Edge 13
Lenovo X100e
Asus N61Ja-JX046V
Kingston SSDNow V+ 128 GB, SSDNow V 128 GB, SSDNow V 30 GB
Apple iPad
Fujitsu KBPC PX Eco
Sapphire Mini Projector 101
Wiretek USB2.0 to IDE & SATA Cable, Winstars Communicator C1 UEC311S, Elecom HDD Reader Writer LHR-DS01SAU2
Canon Ixus 105, 130 i 210
Airlive WL-1700USB
WD TV Live
Razer Imperator i Abyssus
Hyundai HMB-R600
SteelSeries Siberia V2
Šta mislite o ovom tekstu?
Genius SP-HF2000X

Frekvencijski opseg:
10 Hz – 28 KHz
Ostalo:
closed type, dužina kabla 3 m, 3,5 mm bananica, regulator jačine zvuka, mikrofon, virtuelna USB 7.1 zvučna kartica, tasteri za kontrolu, LED za signalizaciju i podrška za Windows i Mac
Proizvođač:
SteelSeries
Kontakt:
GameS
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera