TEST DRIVE<>
052010<><>

Apple iPad

„Magična” tabla

Apple iPad
Apple iPad
Kao što se i očekivalo, interesovanje za novo čudo iz Applea vrlo je veliko. Apple tvrdi da je u prvoj nedelji prodato pola miliona primeraka, tako da su bili primorani na to da početak prodaje u ostatku sveta odlože još mesec dana. Da ne bismo čekali početak prodaje u Evropi, pa tek onda i kod nas, dočepali smo se primerka koji je privatno kupljen u SAD i do nas je stigao dvadesetak dana nakon što su ga videli prvi Amerikanci.

Odmah da bude jasno, Apple iPad je skupa i specifična sprava koju će u Srbiji imati tek nekolicina ljudi. Zato u ovom prikazu nećemo preterano zalaziti u detalje, već ćemo vam preneti svoja zapažanja o uređaju koji Apple naziva magičnim, a koji izvesno otvara novo poglavlje u korišćenju (prenosnih) kompjutera.

Prvi utisak kada smo iPad uzeli u ruke jeste da nije toliko veliki koliko smo pretpostavili na osnovu fotografija kojih smo se nagledali u prethodna dva meseca. Njegova poprilična težina za dati gabarit takođe iznenađuje i nije ga lako držati jednom rukom duže vreme. Donja strana iPada je od metala i blago je zaobljena, tako da se debljina uređaja postepeno smanjuje ka ivicama. Na tankim bočnim stranicama je minimum tastera, priključaka i proreza, a na gornjoj strani je samo taster ’Home’ ispod ekrana, kao kod iPhonea i iPod Toucha. Materijali i izrada su vrhunski.

 
Po uključivanju uređaja odmah se primećuje kvalitet ekrana (upotrebljen je tzv. IPS, najbolji tip TFT LCD ekrana, sa odličnim kontrastom i uglovima vidljivosti), a računarčić je spreman za rad gotovo trenutno. Početni ekran će vlasnicima iPhone i iPod Touch uređaja biti svakako poznat – na njemu je set ikona standardnih iPhone OS aplikacija. Prostor od ekrana do ivica uređaja taman je toliki da ne pokrivate ekran palčevima kada je uređaj u ruci.

Funkcionalno, iPad je upravo ono što smo napisali u naslovu. Ako ste probali iPhone ili iPod Touch ili makar pročitali naš test najboljeg iPoda (SK 4/2008), znate o čemu pričamo. Kontakti, kalendar, notes, slušanje muzike, gledanje video zapisa, surfovanje, email, instant dopisivanje, mape, foto-albumi... Sve je tu. Plus nebrojene aplikacije za iPhone OS, koje se mogu naći na AppStoreu.

Međutim, sama veličina ekrana kod iPada pruža potpuno drugačiji doživljaj. Sve ugrađene aplikacije su prepravljene tako da koriste povećani prostor: pregled internet stranica u Safariju znatno je komforniji, email klijent sada ima prostora za istovremeno prikazivanje i spiska poruka i samih poruka i tome slično. Za razliku od ekrančića koji ima iPhone, iPad je sasvim upotrebljiv za elektronske knjige, PDF dokumente i slično. Apple je i svoj dobro poznati paket iWork (tekst procesor, tabelarni kalkulator i program za izradu prezentacija) takođe prilagodio iPadu. Među programima nezavisnih proizvođača već ima mnogo naslova prilagođenih iPadu, pa postoje aplikacije za kupovinu i čitanje stripova ili dnevnih novina, znatno raskošnije igre i mnogo toga drugog. Većina postojećih aplikacija pisanih za iPhone OS izvršava se bez problema, a one koje (još) nisu prilagođene iPadu mogu da se prikažu u „svojoj” rezoluciji, na sredini velikog ekrana ili uvećane dupliranjem piksela, što je gotovo preko celog ekrana iPada.

U gotovo svim aplikacijama iPad obrće i prilagođava prikaz na ekranu kada okrenete uređaj, zahvaljujući ugrađenom akcelerometru, a na boku uređaja postoji taster kojim se može „zaključati” prikaz u položaju koji je trenutno aktivan.

Multi-touch upravljanje uređajem na većem ekranu još više ima smisla, naročito kod povećanja ili smanjenja prikaza (internet stranica, fotografija i drugog) širenjem ili skupljanjem dva prsta po ekranu. I virtuelna (nacrtana) tastatura mnogo je veća (naročito u horizontalnom prikazu), i samim tim upotrebljivija za unos teksta.

Performanse novog procesora A4 (koji je delo samog Applea) očigledno su sasvim pristojne, jer se sva skrolovanja, zumiranja i renderovanje web stranica odvijaju glatko i brzo. iPad može da prikaže i 720p HD video, što smo i isprobali preko YouTube aplikacije. Aplikacija Maps takođe ima smisla sa većim ekranom i multi-touch upravljanjem, a u verziji iPada sa GPRS primopredajnikom i GPS prijemnikom (kada se pojavi) biće još upotrebljivija.

Čak i pored povećeg ekrana, pokazalo se da iPad ima vrlo zadovoljavajuće trajanje jednog punjenja baterije i ono se (i deklarisano i probano) kreće oko 10 časova.

Svim detaljima o iPadu, njegovom softveru, dodatnim aplikacijama, hardverskim dodacima mogli bismo bez problema da popunimo čitavu ovu rubriku. Još toliko moglo bi da se piše o njegovim manama (nema kameru, dodatne aplikacije ne mogu da rade u multitaskingu, uz njega treba nositi i telefon, „zavezan” je za AppStore i iTunes...).

Završićemo, ipak, samo sa opštim utiskom. iPad izgleda i radi savršeno, a način na koji se koristi zaista predstavlja novo i drugačije iskustvo. Uzmimo u obzir to da 90 odsto korisnika računara 90 odsto vremena radi osnovne „potrošačke” stvari: muzika, video, surfovanje, email, jednostavnije igre... iPad omogućava sve to, vrlo se jednostavno koristi, a njegov oblik, prenosivost, autonomija i mogućnosti su negde između pametnog telefona i notebooka. Međutim, njegova upotrebljivost za neko stvaranje sadržaja (od jednostavnog pisanja teksta pa nadalje) vrlo je diskutabilna. Sa fizičkom tastaturom (70 dolara) možda bi bio nešto upotrebljiviji za intenzivniji rad sa tekstom – i to je sve. iPad nikako ne može da bude zamena za notebook, pa ni netbook, pre svega zato što ne može da potera ozbiljne programske alate. Opet, ako se vratimo na radnje koje smo malopre nazvali „potrošačkim”, većina vlasnika notebooka u suštini ima oko dve i po kile hardvera „viška”.

iPad je zabavan, ali preskup za podskup uglavnom zabavnih mogućnosti koje nudi. Značajniji je, međutim, kao izvesni pokretač lavine drugih „tabličastih” uređaja. Apple je opet bio prvi.

Tihomir STANČEVIĆ

 
AMD Phenom II X6 1090T Black Edition
Asus CROSSHAIR IV Formula
Sapphire Radeon HD 5750 Vapor-X & 5770 Vapor-X
Izbor računara
Lenovo ThinkPad Edge 13
Lenovo X100e
Asus N61Ja-JX046V
Kingston SSDNow V+ 128 GB, SSDNow V 128 GB, SSDNow V 30 GB
Apple iPad
Šta mislite o ovom tekstu?
Fujitsu KBPC PX Eco
Sapphire Mini Projector 101
Wiretek USB2.0 to IDE & SATA Cable, Winstars Communicator C1 UEC311S, Elecom HDD Reader Writer LHR-DS01SAU2
Canon Ixus 105, 130 i 210
Airlive WL-1700USB
WD TV Live
Razer Imperator i Abyssus
Hyundai HMB-R600
SteelSeries Siberia V2
Genius SP-HF2000X

Operativni sistem:
Apple iPhone OS 3.2
Ostalo:
Dimenzije 243 x 190 x 13,4 mm; težina 680 grama; procesor Apple A4 (1 GHz), 16 / 32 / 64 GB flash memorije, ekran 9,7 inča (1024 x 768) multi-touch, wi-fi (802.11a/b/g/n), bluetooth 2.1+EDR
Cena u SAD:
500 / 600 / 700 dolara, zavisno od memorije
Proizvođač:
Apple

Zahvaljujemo se kompaniji ESTEH na ustupljenom primerku
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera