LAKI PINGVINI<>
052010<><>

Silicon 1.2.0

Organizator image fajlova

Nekada smo vodili borbu sa gomilom optičkih medija posvuda razbacanih, u pokušaju da nađemo onaj koji nam treba. Zatim su došli hard diskovi velikog kapaciteta, na koje smo sa zadovoljstvom prebacili slike pomenutih medija kako bi nam one uvek bile nadohvat ruke. Sada smo često u situaciji da pretražujemo brojne direktorijume sa gomilom imidža u potrazi za onim koji nam je potreban. Iako je svakako lakše kada pretragu radi računar umesto nas, ipak se gube živci i vreme, a to treba izbegavati.

Silicon je menadžer slika CD i DVD medija i njegova prvenstvena namena je da vam pomogne u manipulisanju postojećom kolekcijom imidža. Krenimo redom. Instalacija će svakako biti najlakša ukoliko posegnete za menadžerom paketa distribucije koju koristite, ali ukoliko se tamo ne nalazi i ovaj paket, moguće je preuzeti izvorni kôd i kompajlirati ga. Neophodne zavisnosti su g++ i qt4 razvojne biblioteke i potom možete pokrenuti komande make i make install.

Očigledno je to da je Silicon pravljen za KDE4 i mada može da se koristi i na drugim okruženjima, najefikasniji je upravo na njemu. Nakon prvog pokretanja programa potrebno je proći kroz čarobnjak pomoću kog možete podesiti osnovne parametre rada kao što su sistem obaveštavanja korisnika i podrazumevani programi koji će se pokretati prema potrebi. Radni prozor aplikacije je jednostavan i razumljiv, što je svakako pohvalno, a i posledica je činjenice da Silicon ne obiluje mogućnostima ili naprednim opcijama. Kao što smo rekli, namena programa je upravljanje postojećim slikama medija, tako da ne treba očekivati mogućnost pravljenja ili konverzije imidža ili njihovo editovanje. Smisao programa je upravljanje kolekcijom slika koje imate na računaru, njihovo označavanje radi lakšeg pronalaženja i jednostavno montiranje i demontiranje na sistem, i to je ono što Silicon obavlja kako treba. Pomenuti radni prozor podređen je toj svrsi pošto se sastoji od centralnog i ujedno najvećeg dela u kojem se nalazi biblioteka sa prikazom dostupnih slika. S leve strane su opcije brzog filtriranja po nekoj od dodeljenih kategorija (igre, dokumenti, muzika, slike...), a s desne informacije o izabranoj slici i prečice za brzo montiranje u unapred definisani direktorijum. Dodeljivanje neke od kategorija slici vrlo je efikasan način da brzo pronađete željenu datoteku, pogotovu ako imate veliku kolekciju, a za tu svrhu možete koristiti ugrađeni brzi „tager”. Gornji deo prozora sadrži paletu alata sa najčešće korišćenim komandama, kao i polje za pretragu po unetom pojmu. Ukoliko želite više kontrole nad samim postupkom, i to je moguće izborom opcije manuelnog montiranja.

U toku rada Silicon je smešten u sistemsku kasetu, iz koje je dostupan brz pregled i manipulacija trenutno aktiviranih slika ili pristup podešavanjima programa.

Upotrebna vrednost ove aplikacije je velika, program radi brzo i stabilno, ali ipak postoji nekoliko sitnica koje kvare opšti pozitivan utisak. Iako postoji mogućnost upotrebe sudo podsistema, ovaj deo programa ne funkcioniše kako treba pa je potrebno iznova unositi administratorsku šifru, što može da bude zamorno, a evidentni su i bagovi u samom interfejsu pri upotrebi kontekstnih menija. Sve ovo ipak ne utiče na samu funkcionalnost Silicona, te ga svakako treba probati ukoliko imate potrebu za ovim tipom programa a ne postavljate previsoke kriterijume.

Goran STRIČIĆ

 
ZFS – Zettabyte fajl sistem
Silicon 1.2.0
Šta mislite o ovom tekstu?
Simple Image Resizer 2.0.2
Gtk-KDE4
Kgtk 0.10.1

Platforma:
GNU/Linux
Licenca:
GNU GPLv3
Veličina:
462 KB paket, 1 MB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
www .hyperray .net
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera