KOMPJUTERI I FILM<>
052010<><>

Svet okeana 3D

Plivanje sa stanovnicima okeana

Jedan od filmova koji se već nalazi na repertoaru naših 3D bioskopa jeste „Svet okeana 3D”. Autori ovog filma su braća Žan-Žak i Fransoa Mantelo, koji već osamnaest godina prave 3D filmove o okeanima kao što su „Sharks 3D”, „Ocean Wonderland 3D” ili „Dolphins and Whales 3D: Tribes of the Ocean”, koji su u mnogim 3D i IMAX bioskopima širom sveta na stalnom repertoaru. Ono što je drugačije kod ovog filma jeste to da je ovo prvi dugometražni 3D dokumentarni film ikada snimljen o okeanima, odnosno o prirodi uopšte.

„Svet okeana 3D” prikazuje svetska mora kao jedinstven ekosistem prateći jednu morsku kornjaču koja putuje kroz okeane i poput vodiča upoznaje gledaoca sa veličanstvenom morskom florom i faunom. Naraciju za domaću verziju filma radila je poznata glumica Mina Lazarević. Ovaj film, inače, rezultat je višegodišnjeg rada. Tokom sedam godina autori su kroz dvadeset i pet međunarodnih istraživačkih ekspedicija snimili više od dvesta sati 3D digitalnog materijala, koji je na kraju ukomponovan u ovu osamdeset jedan minut dugu priču. Na svom putu kornjača sreće foke i morske zmajeve u kalifornijskim šumama visokih algi. Zatim pliva sa ajkulama u meksičkim vodama oko ostrva Roka Perdida i uživa u fantastičnim bojama stanovnika velikog barijernog grebena u vodama istočno od Australije kao što su riba lav ili španski plesač. Delfini koji jedni drugima dobacuju lopte od algi, džinovske raže i njihov podvodni balet, kao i susreti sa najvećim stanovnicima svetskih okeana samo su deo ove podvodne avanture.

„Svet okeana 3D” je snimljen u saradnji sa UNEP-om, programom Ujedinjenih nacija za životnu sredinu, a ambasador ovog filma je sin legendarnog Žaka Kustoa Žan-Mišel Kusto. Pored toga što na bioskopska platna donosi svet morskih dubina, jedan od ciljeva ovog filma jeste i da upozori gledaoce na to da podvodnom svetu i njegovim neverovatnim stanovnicima preti istrebljenje zbog ljudskog uticaja na njihovu životnu sredinu. I pored ozbiljne poruke, „Svet okeana 3D” je fantastična bioskopska avantura koju sigurno ne želite da propustite.

Dragan KOSOVAC

 
 AKCIJE
Zaštita dece na Internetu: akcija „Klikni bezbedno” (2)

 NOVE TEHNOLOGIJE
Nanotehnologija
Intel Light Peak

 NA LICU MESTA
Osnivanje Overklok saveza Srbije, Jagodina
E-trgovina 2010, Palić
Izložba „CSI: Istražitelji”
nVidia Fermi prezentacija
LG konferencija
Huawei konferencija
Ostali događaji, ukratko

 KOMPJUTERI I FILM
„Shrek Forever After”
„Svet okeana 3D”
Šta mislite o ovom tekstu?

 SERVIS
Programiranje mobilnih telefona (5): iPhone OS
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera