PD KUTAK<>
032010<><>

Flashkicker

Preloader za Flash

Flash je već duže vreme standardan, (nešto) napredniji format za prikazivanje sadržaja na Internetu. Taj status zaslužio je optimalnim zauzećem serverskog prostora i brzine učitavanja zahvaljujući podrazumevanom korišćenju vektorske grafike. Međutim, u slučajevima kada u njemu radimo složeniju prezentaciju ili želimo da uz ili umesto vektorske prikažemo i rastersku grafiku (na primer, isečak nekog filma ili jednostavno animaciju koja nije u vektorskom obliku), veličina rezultujećeg SWF fajla može znatno da se poveća. Tada na scenu stupaju programi kao što je Eltima Flash Optimizer, koji će verovatno uspeti da smanje veličinu izlaznog fajla, nažalost, sve više na uštrb kvaliteta prikaza kako je kompresija veća.

U slučaju da optimizacijom ne možete dobiti zadovoljavajući rezultat pa je vaš Flash fajl i dalje prevelik, nije loše poslužiti se metodom koju ste verovatno već viđali na raznim sajtovima. Radi se o tome da je posetiocu sajta zgodno okupirati pažnju nekom jednostavnom animacijom dok se Flash animacija učitava. Takva animacija, koja po pravilu mora da zauzima vrlo malo prostora kako bi se odmah učitala, zove se Flash preloader i može da se nalazi u sastavu samog SWF fajla koji treba učitati. Ako se pitate kada je Flash fajl prevelik, moramo reći da to zavisi od brzine konekcije ljudi koji bi posećavali vaš sajt, ali sve što prelazi nekoliko stotina kilobajta može se smatrati velikim za Flash format (da ne pričamo šta se dešava u slučaju da vaši posetioci i dalje koriste modemsku konekciju).

Efektan preloader moći ćete da izradite upravo uz pomoć ovog programa. Njegova glavna karakteristika je to što je veoma intuitivan, pa bi i oni najneiskusniji trebalo da na lak način, u svega nekoliko koraka, izrade svoj preloader. Pre svega, potrebno je učitati vašu Flash animaciju kojoj želiteda „zakačite” preloader. Drugi i treći korak su važni jer u njima podešavate baš ono što će se „vrteti” pre nego što se učita glavni program. Uobičajeno je da preloaderi imaju neku vrstu skale koja se popunjava kako se glavni fajl učitava, uz numeričko prikazivanje učitavanja glavnog fajla u kilobajtima ili procentima. Ovde možete birati između nekoliko lepih šablona koji su donekle konfigurabilni u pogledu boje ili teksta koji će sadržati vašu poruku. Ostavljena je i mogućnost učitavanja eksternog fajla u vidu slike ili čak drugog SWF fajla. U poslednjem slučaju ne zaboravite da je izuzetno bitno da fajl bude što manji. Na kraju, potrebno je prihvatiti promene koje ste napravili, tj. snimiti preloader, koji može biti inkorporiran u vaš SWF fajl ili snimljen kao poseban fajl, ako ste izabrali opciju eksternog preloadera.

Ovaj program namenjen je prvenstveno početnicima koji ne poznaju rad u actionscriptu, ali i boljim poznavaocima Flash formata, jer mogu da preskoče korak pravljenja preloadera i upotrebe neki od lepih šablona. Uz ovaj, pomenimo još jedan program za izradu Flash preloadera koji je neznatno složeniji zbog nešto većeg broja opcija koje su na raspolaganju korisniku – SWF, Lock & Load (www.verticalmoon.com/products/swflockload/swflockload.htm). Mogućnosti kao što su mnogo veći izbor preloader animacija (postoji i interaktivni preloader u vidu igre Pong), mogućnost kompresije, zabrana uvoza Flasha u druge programe ili prekidanje preloadera ako je učitan dovoljan deo glavnog fajla daju mu puno pravo da košta pet dolara više.

Za kraj jedna napomena: da biste videli vaš preloader u praksi, morate da ga okačite na udaljeni server, jer u suprotnom on nema vremena da se prikaže zbog trenutnog učitavanja Flash animacije sa lokalnog hard diska.

Ognjen POPOVIĆ

 
avast! Free Antivirus 5.0.396
Flashkicker
Šta mislite o ovom tekstu?
FILEminimizer Pictures 2.0
Bigasoft Total Video Converter 1.7.5
Password Generator Professional 5.46 Lite
Google Chrome 4.0.249.78
Gmail Manager 0.6
MiniTube
NightVision 1.03
Upside Down 0.2.1

Potrebno:
Windows
Veličina:
2,16 MB (demo), 3,55 MB na HD-u
Cena:
15 dolara
Adresa:
flashkicker .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera