PHONE ZONE<>
022010<><>

Nokia N900

Poslednja šansa?

Nokia N900
Nokia N900
Godina iza nas bila je veoma uzbudljiva kada je reč o smartphone/PDA tržištu. Google je više nego uspešno debitovao Android platformom, iPhone je nastavio da povećava svoju bazu korisnika, a imali smo prilike da vidimo i kako HTC svojim HD2 telefonom uspeva da održi u životu Windows Mobile. S druge strane, gubitnikom godine može da se nazove Nokia, koja nije unela nikakve inovacije u svoju Symbian platformu i zbog toga doživela (ne)očekivan neuspeh. Iako prodaja Symbian telefona nije znatno opala, primetno je da su se korisnici i te kako zasitili ove platforme. Nakon Nokije N95, koja je pre dve godine bila apsolutni hit, usledila je neubedljiva Nokia N96, a zatim i model N97 koji, takođe, nimalo nije opravdao očekivanja. Ne možemo reći to da je N97 bio totalni promašaj, jer je reč o telefonu sa izuzetnim hardverom, ali su loš softver i poprilično visoka cena uticali na odluku brojnih kupaca da izbegnu ovaj model i odluče se za neki drugi. Ipak, Nokia ne bi bila to što jeste da se i u prošlosti nije nalazila pred ovakvim problemima i da iz njih nije izlazila još snažnija. Kako Symbian nije mogao više da se „krpi”, inženjeri finske kompanije odlučili su da u svoje pametne mobilne telefone uvrste novu platformu nazvanu Maemo i da njom pokušaju da se suprotstave konkurenciji. Veoma riskantna odluka, naročito u vreme kada Android i iPhone svakim danom dobijaju nove korisnike i kada Windows Mobile ponovo polako staje na noge.

Predvodnik novog Maemo talasa dobio je oznaku N900, a zbog ugrađene hardverske slajd tastature veoma podseća na N97. Ubrzo nakon svetske premijere koja je bila zakazana za novembar, N900 se pojavio i na srpskom tržištu zahvaljujući trudu kompanije Vip Mobile, za koju slobodno možemo reći da ima najbolju smartphone ponudu (HTC Android telefoni, HD2 i Touch Pro2 na WinMo itd.) od svih domaćih provajdera mobilne telefonije. Da li Maemo može da spase Nokiju ili je vreme da finski gigant odustane od tržišta pametnih telefona?

Od prvog dodira sa pakovanjem ovog telefona vidi se da je Nokia mislila na sve. Pored standardnih dodataka u vidu punjača, USB kabla i CD-a sa softverom, finski gigant je u kutiju spakovao i sve potrebne audio/video kablove za povezivanje sa TV-om, kao i krpicu za čišćenje otisaka. Nokia N900 ima klasičan crni biznis izgled koji, po našem mišljenju, ne može da omane. Ono što nam se nije svidelo jeste izrada. Iako je korišćena kvalitetna plastika, telefon ne deluje čvrsto kao, na primer, HD2 i primetna su određena blaga ugibanja plastike. Kad „otvorite” telefon, naići ćete na tri reda tastera koji su dobro odmerenih dimenzija. Period privikavanja na ovu hardversku tastaturu vrlo je kratak, ali je moguće da će nekim korisnicima zasmetati odsustvo četvorosmernog kursora koji ima model N97. Po našem mišljenju, to i nije neka mana i odlučno tvrdimo da N900 ima jednu od najboljih hardverskih tastatura kada je reč o mobilnim telefonima. Dimenzije će sigurno odbiti mnoge. Debljina telefona iznosi 18 mm, a masa čak 180 grama, što je, kako mislimo, previše. Ne možemo sa sigurnošću reći zašto su dimenzije znatno povećane u odnosu na N97 kada hardver nije pretrpeo prevelike izmene, a ni ekran ni tasteri nisu povećani. Zbog prisustva slajd tastature debljina sigurno ne može biti kao kod iPhone ili HD2 telefona, ali ostaje misterija zašto je N900 toliko glomazan. Bočne strane popunjene su microUSB i 3,5 mm konektorom, tasterima za podešavanje jačine zvuka i snimanje fotografija, kao i dugmetom Power. Upravo se preko microUSB porta ostvaruje konekcija sa televizorom, što je veoma zgodno jer možete na velikom ekranu uživati u filmovima u DivX/XviD formatima, koje N900 bez problema reprodukuje.

Nokia N900 deli hardversku platformu sa telefonom iPhone 3GS. ARM Cortex A8 procesor radne frekvencije 600 MHz, 256 MB radne memorije i PowerVR SGX grafički čip zajednički su za oba smartphonea, a Nokia je u N900 još ubacila i 32 GB interne memorije. Iako ne verujemo da će postojati oni korisnici kojima 32 GB slobodnog prostora neće biti dovoljno, Nokia je ipak predvidela i microSD slot za memorijske kartice. U poslednjih nekoliko meseci imali smo prilike da isprobamo veliki broj telefona sa kapacitivnim ekranom, pa smo bili blago razočarani kada smo ustanovili da N900 ima rezistivni ekran. Ipak, nakon nekoliko dana korišćenja uvideli smo da ovo nije velika mana, jer smo najčešće upotrebljavali ugrađenu hardversku tastaturu. S druge strane, ako ste navikli na kapacitivne ekrane, sigurno ćete N900 dočekati na zub. Na kvalitet prikaza 3,5-inčnog ekrana wide VGA rezolucije (800 x 480 piksela) nismo imali nikakve zamerke, jer je slika oštra, sa dobrim kontrastom i verno prikazanim bojama. Ostatak hardvera je, svojstveno finskom proizvođaču, za čistu desetku. Pored WiFi, BT i GPS čipova, tu je i podrška za Quad-band GSM/3G mobilne mreže, kao i za HSDPA protokol sa brzinom prenosa podataka do čak 10 Mbit/s, što je retkost kod aktuelnih telefona. Kamera je, takođe, za svaku pohvalu, iako će neko reći da je 5 megapiksela kod N900 prevaziđeno i da drugi proizvođači u ponudi imaju kamere od 8 i 10 megapiksela. Nama je bilo važnije to što ovaj model ima Carl Zeiss optiku, autofokus i dual LED blic, što doprinosi kvalitetu fotografija kako na dnevnom svetlu tako i noću. Baterija kapaciteta 1320 mAh uklapa se u prosek koji su zacrtali pametni telefoni – do dva dana umerenog korišćenja ili manje od 24 časa ako intenzivno koristite bežične konekcije.

Naravno, kod ovog telefona najviše nas je zanimala platforma Maemo. Ovaj operativni sistem nije potpuno nov, jer je Nokia ranije verzije koristila za svoja tablet rešenja koja, ruku na srce, nisu doživela preteran uspeh. N900 pokreće peta verzija ovog OS-a zasnovanog na Debian Linux distribuciji. Kako je Linux sam po sebi otvoren, možda će upravo ova činjenica doprineti da Maemo vrlo brzo stekne naklonost programera i time pomogne Nokiji da dobije jaku bazu softvera nalik Android i iPhone platformama. I kod Maema je početni ekran podeljen na više radnih površina koje možete popuniti raznim widgetima, omiljenim aplikacijama ili drugim informacijama koje su vam od važnosti kao što su linkovi ka omiljenim kontaktima, unosima u kalendaru i slično. Multitasking je odlično rešen, jer se na početnu radnu površinu smeštaju aplikacije koje se trenutno koriste. Velika rezolucija ekrana doprinosi tome da ćete čak i onda kada imate nekoliko upaljenih aplikacija lako raspoznavati o kojoj je aplikaciji reč. Prelaz između aplikacija odvija se u sekundi i ceo sistem deluje veoma živahno, ni nalik Symbianu. Čak i kad smo telefon opteretili sa nekoliko aplikacija nismo primetili usporenja, što je za svaku pohvalu. Dobra strana Maemo operativnog sistema jeste i web browser, koji je zasnovan na Mozilli. Istina je da pretraživaču nedostaje multitouch, ali on ima druge prednosti kao što su potpuna podrška za flash, brz prikaz strana i kompatibilnost sa svim web sajtovima koje smo testirali. Kod raznih Android i Windows Mobile telefona znalo je da nam se desi da neke stranice browseri jednostavno neće da prikažu pravilno, ali to nije bio slučaj kod N900. Multimedijalni plejer ima ugrađenu podršku i za DivX/XviD kodeke, a moguće je i strimovanje video materijala sa klasičnih računara direktno na N900 pomoću tehnologije DLNA. Operativni sistem ima ugrađenu podršku za popularne Office formate, kao i za PDF fajlove, a treba pomenuti i dosta dobar fajl menadžer. Instaliranje novih aplikacija vrši se kao i na većini popularnih Linux distribucija, jednostavnom pretragom baza sa softverom. Zanimljivo je to da Maemo baza već sada ima emulatore za starije konzole kao što su Sega Genesis i Super Nintendo. Mi nismo odoleli tome da testiramo N900 sa legendarnim Mortal Kombat i NBA Jam igrama, a ni tu nas ovaj telefon nije izneverio. Nijednom nismo primetili seckanje, a zahvaljujući hardverskoj tastaturi igranje ovakvih arkadnih igara i te kako je moguće. Jedina mana ovog operativnog sistema jeste to što ne može da funkcioniše u portrait modu, ali se nadamo da će to biti ispravljeno nekim patchom operativnog sistema.

Ako se po jutru dan poznaje, možemo reći da je Nokia na pravi način isplivala iz gotovo bezizlazne situacije. Iako Maemo pokreće zasad samo jedan uređaj, već može da se nasluti da je reč o ozbiljnoj platformi koja će nam tek pokazati svoje pravo lice. Prvi dodir sa ovim operativnim sistemom protekao je u najboljem redu i sa nestrpljenjem očekujemo druge Maemo telefone, naročito one bez hardverske tastature i sa kapacitivnim ekranima. Nokia N900 je sve ono što N97 nije uspeo da bude – pravi pametni telefon, kako za posao tako i za zabavu, a jedino što malo kvari utisak jesu njegove dimenzije. Android, Windows Mobile i iPhone dobili su još jednog konkurenta, a predviđamo da će 2010. godina biti i te kako zanimljiva za ljubitelje mobilnih telefona.

Petar MARINKOVIĆ

 
Nokia N900
Šta mislite o ovom tekstu?
HTC Tattoo
Knots
MemInfo.NET Standard 3.11
SPB Weather
Photoshop za iPhone
Battery Extender
Mobile TV3

Operativni sistem:
Maemo 5
Ostalo:
ARM Cortex A8 600 MHz, 256 MB RAM-a, PowerVR SGX grafički čip, 32 GB interne memorije, microSD slot, rezistivni 3,5-inčni TFT displej osetljiv na dodir rezolucije 800 x 480, Quad-band GSM, HSDPA 10 Mbit/s, HSCSD, GPS sa A-GPS, 5 MPx kamera sa Carl Zeiss optikom, autofokusom i dual LED blicom, Bluetooth 2.1, Wi-Fi 802.11b/g, 3,5 mm konektor, microUSB konektor, Li-ion baterija kapaciteta 1320 mAh
Proizvođač:
Nokia
Kontakt:
Vip Mobile
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera