TEST PLAY<>
022010<><>

Europa Universalis III: Heir to the Throne

Kako kompletirati kompletno? Europa Universalis III: The Complete Edition, „finalna” verzija Paradoxove grand strategije koja je uključivala osnovnu igru i dve ekspanzije (In Nomine i Napoleon’s Ambition), prema mišljenju fanova nije bila dovoljno „cela”, tako da su posle višemesečnog lobiranja uspeli da izboksuju treći i navodno zaključni dodatak. Dvadeset evra za petnaest megabajta Heir to The Throne, bez obzira na to da li ga nabavljate na CD-u ili preko digitalne distribucije, možda će inicijalno razgneviti fanove koji su očekivali besplatni patch (wareziranje Paradoxovih igara je greh, zaista). Kvalitet ovog dodatka i sjajne ideje kojima obogaćuje klasični EU III gameplay, međutim, uspešno kompenzuju ovaj problematični komercijalni momenat.

Šta je novo u Prestolonasledniku? Kao što naslov sugeriše, tu je redizajniran monarhijski sistem kojem su dodate nasledne dinastije. Bez obzira na tip monarhije (feudalna, despotska, ustavna...), značajan faktor u međunarodnoj politici, odnosima sa susedima i unutrašnjoj koheziji nacije jeste legitimnost monarha, faktor koji podrazumeva nekoliko povezanih poduslova od kojih je najvažniji prestiž kraljevine. Kralj bez budućeg naslednika ili sa naslednikom spornog legitimiteta (dete sa sobaricom, recimo), posle smrti ostavlja problematičnu zaostavštinu: ustanci pretedenata (iritantne instant armije koje se „stvaraju” kada vam to najviše ne treba), zahtevi stranih monarhija (sa kojima imate royal marriage) za preuzimanje vašeg prestola, pad prestiža i zaoštravanje odnosa sa susedima samo su neke od posledica unutrašnjeg previranja uzrokovanog neskladnom tranzicijom vlasti. Tu je i situacija kada imate maloletnog (a legitimnog) naslednika krune, koji vlada uz pomoć krunskog saveta i ima veoma limitirane opcije za rat i diplomatiju do sticanja punoletstva.

Druga velika novina jeste obogaćeni i delimično redizajnirani Casus Belli sistem: povodi za rat sada se generišu u nekoliko sfera (ekonomskoj, geopolitičkoj, verskoj...), što vam daje neuporedivo više opcija za raspirivanje sukoba i proširivanje teritorije bez negativnih uticaja na stabilnost države, prestiž i infamiju.

Ključni pojam koji obeležava ovu ekspanziju jeste prožimanje. Heir to the Throne funkcioniše kao sistem zupčanika koji povezuje sve strateške elemente igre, kreirajući savršen rezonantni mehanizam koji Europu Universalis III konačno čini „gotovo” kompletnom. Šta još nedostaje pa da igra bude zaista savršena? Po našem mišljenju, to je proširivanje diplomatije kroz uvođenje sistema koordinacije ratnih planova među saveznicima.

Miodrag KUZMANOVIĆ

 
Mass Effect 2
Europa Universalis III: Heir to the Throne
Šta mislite o ovom tekstu?
Manhunt 2
Borderlands: Zombie Island of Dr. Ned & Mad Moxxi’s Underdome Riot
Torchlight
Vancouver 2010
Dark Void
Forza Motorsport 3
Army of Two: The 40th Day

Platforma:
PC
Potrebno:
Pentium 4 / 1,9 GHz, 512 MB RAM-a, 128 MB VRAM-a
Poželjno:
Pentium 4 / 3 GHz, 1 GB RAM-a, 128 MB VRAM-a
Veličina:
1 CD
Adresa:
www .europauniversalis3 .com

86
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera