LAKI PINGVINI<>
122009<><>

Remastersys 2.1.12

Backup sistema na LiveCD

Korisnici GNU/Linux distribucija Ubuntu i Debian odavno na raspolaganju imaju sjajan program za backup sistema. Radi se o alatki po imenu Remastersys, koja je usko specijalizovana za dve stvari: kreiranje potpune kopije sistema sa svim privatnim podacima, te proizvodnju Live diska za dalju distribuciju. Slične alatke postoje i na drugim distribucijama, kao na primer skripta mklivecd na Mandrivi ili remasterme na PCLOS-u.

Za instalaciju Remastersysa potrebno je prvo dodati njegov repozitrijum u listu izvora aplikacija. To se radi iz konzole, dodavanjem linija

# Remastersys
deb http://www.geekconnection.org/remastersys/repository karmic/

u /etc/apt/sources.list ili, ukoliko se koristi GUI, pozivanjem opcije „Software Sources” iz menija okruženja pa dodavanjem linije teksta

deb http://www.geekconnection.org/remastersys/repository karmic/

u kartici „Other” pomoću komandnog dugmeta „Add”.

Nakon instalacije, program se poziva iz konzole komandama

remastersys bakup

ukoliko treba napraviti potpunu kopiju sistema sa svim privatnim dokumentima i podešavanjima, ili prelaskom u superuser mod i kucanjem

remastersys dist

da bi se kreirala kopija sistema za dalju distribuciju. Dalji rad odvija se kroz jednostavne tekstualne menije, koji su dovoljno objašnjeni u samom programu pa se nećemo zadržavati na njihovom opisivanju.

Pošto je većina korisnika Ubuntu distribucije GNU/Linuxa (za koju je program izvorno napisan) navikla na to da koristi grafičko okruženje u svakom trenutku, bez potrebe da poziva konzolu, autor je pripremio i GUI za ovaj alat pod nazivom Remastersys Backup. On se poziva iz menija okruženja, a predstavljen je svojevrsnim čarobnjakom smeštenim u samo jedan prozor. Interfejs je minimalistički orijentisan i jedino što korisnik vidi jeste lista opcija i komandna dugmad za odustajanje i potvrdu izabrane komande. Moguće je izabrati sve ono što postoji i u tekstualnoj verziji programa: tu su opcije za kreiranje punog backupa, distributivne kopije, uklanjanje svih privremenih fajlova i slično.

Od naprednih mogućnosti program nudi izmenu predodređenog naziva diska, korisničkog imena i boot metoda koji će se koristiti, te, što je najvažnije, mogućnost da se odredi koji se fajlovi neće koristiti prilikom kreiranja ISO slike diska.

Prilikom testiranja, potpuna kopija sistema sa svim podešavanjima smestila se na samo 2.2 GB, dok je LiveCD namenjen distribuciji očekivano zauzeo jedan kompakt disk. Preporučuje se da pre početka rada zatvorite sve prozore i unmountujete sve dodatne uređaje, te da koristite standardni VESA drajver za grafiku, jer vlasnički drajveri neće biti uključeni na disk. Nakon što se ISO slika kreira, što opet traje izuzetno kratko zbog ugrađene podrške za višeprocesorske sisteme i količine RAM memorije na današnjim konfiguracijama, potrebno ju je za svaki slučaj proveriti u VirtualBoxu ili u nekom sličnom programu pre narezivanja.

Ukoliko ste tražili način da prijatelju narežete instalacioni Live disk sa svim zakrpama koje su se pojavile od datuma izlaska kako ih on ne bi morao skidati kasnije, ili jednostavno želite da sačuvate kopiju sopstvenog sistema i ponesete ga sa sobom ili ga pak zaključate, zlu ne trebalo, Remastersys je odlično rešenje.

Nikola BULJ

 
Ubuntu 9.10 Karmic Koala
Remastersys 2.1.12
Šta mislite o ovom tekstu?
Ljudi iza pingvina (4): Addendum
OpenShot 0.9.52

Potrebno:
Debian, ubuntu
Licenca:
GNU GPLv2
Veličina:
150 KB, 344 Kb na HD
Cena:
program je besplatan
Adresa:
geekconnection .org /remastersys /
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera