TEST DRIVE<>
112009<><>

MixVibes DVS paket MK2, M-Audio Torq Conectiv Vinyl/CD paket i Native Instruments Traktor Scratch Duo paket

New School With an Old School Twist

Uređaji koje smo ovog puta imali prilike da testiramo iz porodice su digitalnih vinil sistema i oni mogu biti veoma interesantni svim ljubiteljima audija – od entuzijasta do profesionalaca. Ovi proizvodi namenjeni su pre svega disk džokejima (eng. DJ – Disc Jokey). Digitalni vinil sistemi kombinuju najbolje od stare i nove tehnologije: osećaj gramofonske ploče i pouzdanost digitalnih audio zapisa.

Princip rada zasnovan je na specijalnim gramofonskim pločama sa utisnutim digitalnim vremenskim kodom koje se reprodukuju na standardnim profesionalnim gramofonima (motor sa direktnim pogonom, pitch i profesionalne igle), mada mogu biti reprodukovane i na ostalim gramofonima (pogon pomoću remena, obična igla, bez pitcha) uz gubitak određenih funkcionalnosti. Signal koji nosi taj vremenski kôd računar interpretira kroz interfejs kojim je povezan sa gramofonima, a on se naziva pojačalo za skreč (eng. Scratchhttp://en.wikipedia.org/wiki/Scratching), koji je u suštini audio interfejs sa ugrađenim dekoderom vremenskih kodova. Pomoću tog signala računar određuje gde se igla nalazi na ploči, u kom smeru se kreće i kojom brzinom. Ove informacije računar interpretira i koristi ih za reprodukciju digitalnog audio zapisa, koji je na gramofonsku ploču mapiran pomoću specijalnog programa. Praktično, ovo podrazumeva da bilo koji digitalni audio zapis može biti iskorišćen na isti način kao da je utisnut na gramofonsku ploču. Prvi uređaj ovog tipa bio je Final Scratch, koji je za firmu Stanton iz Sjedinjenih Američkih Država razvila holandska firma N2IT 1998. godine.

Jedan funkcionalan DVS sistem sastoji se od računara sa programom kompatibilnim sa vremenski kodovanom pločom, audio interfejsa, dva profesionalna gramofona ili CD plejera, dve vremenski kodirane gramofonske ploče ili CD-a i audio miksera.

Ovaj sistem ima mnogo prednosti u odnosu na korišćenje normalnih gramofonskih ploča, a ima i mana. Prednosti su, recimo, prenosivost desetina hiljada audio zapisa na vašem prenosnom računaru u odnosu na ograničenje torbe za ploče, koja može da ponese svega nekoliko stotina audio zapisa, zatim mogućnost puštanja audio zapisa koji nikada nisu imali izdanje na gramofonskim pločama, mogućnost korišćenja naprednih opcija digitalne reprodukcije koje je ranije mogao da ponudi samo CD plejer, sprečavanje uticaja preskakanja igle na reprodukciju audio zapisa, digitalni audio zapisi ne degradiraju se vremenom u odnosu na audio zapise utisnute na gramofonske ploče itd. Jedina mana ovih sistema jeste to što se oslanjaju na pouzdanost računara za posao reprodukcije. To smanjuje pouzdanost ukoliko je računar za reprodukciju nižih performansi.

Kao primer odabrali smo tri uređaja iz ove porodice, i to od tri različita proizvođača: francuskog MixVibesa, američke firme M-Audio i nemačkog Native Instrumentsa. Odlučili smo se baš za ova tri uređaja zato što spadaju u cenovni rang prosečnog audio entuzijaste, a ne zaostaju mnogo po kvalitetu u odnosu na uređaje višeg cenovnog ranga.

MixVibes ESI U46MK2
MixVibes ESI U46MK2 
U MixVibes DVS paketu MK2 stižu instalacioni CD (koji sadrži program MixVibes DVS 7, drajver za audio interfejs i video tutorijale), ESI U46MK2 audio interfejs, dve kontrolne gramofonske ploče, dva kontrolna CD-a, štampano korisničko uputstvo, USB kabl za povezivanje sa računarom, dva RCA kabla za povezivanje sa ostatkom potrebne audio opreme, konvertor sa RCA na ženski TRS 1/8” (za 3,5 mm „bananicu”) i nalepnice za tastaturu.

Sam audio interfejs razvila je nemačka firma ESI za MixVibes. Dosta je kvalitetno izrađen, ali nije preterano lepo dizajniran. Nalazi se u crnom metalnom kućištu sa sivim oznakama, dugmićima i potenciometrima. Lepi detalji su to što je odozgo utisnut logo firme i što je štampa na kontrolnim CD-ovima urađena tako da izgledaju kao mini-gramofonske ploče.

MixVibes DVS 7
MixVibes DVS 7 
Instalacija drajvera uređaja i programa nije protekla toliko glatko kao što smo očekivali, zato što smo se prvo oslonili na štampano korisničko uputstvo koje je očigledno bilo predviđeno za neku drugu verziju drajvera i programa. Nakon jednočasovnog zamajavanja, našli smo pomoć u video tutorijalu koji se nalazi na instalacionom CD-u i opisuje ceo proces instalacije drajvera i programa, a zatim i povezivanje samih uređaja.

Program sadrži prilično veliki izbor opcija, od kojih bismo izdvojili automatski i ručni loop, snimanje miksa, mogućnost MIDI kontrole, Key, Master Tempo/Pitch, efekt procesor, mogućnost korišćenja VST dodataka, 16-kanalni sempler i podršku za ASIO drajvere. Nama lično nije se svideo raspored celina u programu iako je moguće neke delove prerasporediti prostim prevlačenjem. Proizvođač je obezbedio i besplatnu nadogradnju programa putem Interneta.

M-Audio Conectiv
M-Audio Conectiv 
Paket M-Audio Torq Conectiv Vinyl/CD sadrži M-Audio Conectiv audio interfejs, dve kontrolne gramofonske ploče, dva kontrolna CD-a, USB kabl za povezivanje sa računarom, vodič za brz početak u štampanom obliku i instalacioni CD (koji sadrži drajvere, program M-Audio Torq i korisničko uputstvo). Veoma je čudno to što se firma kao što je M-Audio odlučila na to da ne isporuči u paketu sve potrebne elemente DVS sistema kao što su RCA kablovi potrebni za povezivanje sa ostatkom audio opreme.

Audio interfejs vrlo je kvalitetno izrađen, iako je od plastike. Prijatnog je dizajna, sa sivim, crnim i crvenim detaljima i iskorišćenom prednjom, zadnjom i gornjom stranom, kao i sa intuitivno raspoređenim kontrolama. Za izradu je zaslužan sam M-Audio.

M-Audio Torq
M-Audio Torq 
Kod ovog paketa instalacija drajvera i programa prošla je bez greške, a pratili smo vodič za brzi početak. Proizvođač preporučuje preuzimanje najsvežijih drajvera sa Interneta.

Program, koji je takođe delo razvojnog tima firme M-Audio, ima vrlo intuitivan interfejs. Među brojnim opcijama izdvojili bismo podršku za VST dodatke, 16-kanalni sempler sinhronizovan sa glavnim tempom, podršku za ReWire, mogućnost MIDI kontrole i mogućnost snimanja miksa. Kompatibilan je sa ASIO drajverima na Windows platformi i Core Audio drajverima na Mac platformi.

Native Instruments Audio 4 DJ
Native Instruments Audio 4 DJ 
Native Instruments nam je u pakovanje Traktor Scratch Duo, pored Native Instruments Audio 4 DJ interfejsa, kontrolnih ploča, kontrolnih CD-ova, kablova za povezivanje, instalacionog CD-a (program Traktor Scratch Duo, drajveri, semplovi za skreč i uputstva) i štampanog uputstva, upakovao i poklon karticu za preuzimanje muzike u nekoj vrednosti sa jedne od najpopularnijih internet prodavnica digitalno zapisane muzike.

Audio interfejs koji nam dolazi iz firme Native Instruments najlepše je dizajniran od svih interfejsa opisivanih u ovom tekstu, a takođe je i veoma funkcionalan. Napravljen je od prikladno uobličene kombinacije aluminijumskih i plastičnih delova, sa samo jednom kontrolnom funkcijom na sebi i zelenim pokazivačkim diodama s gornje strane, koje se dimuju od ugašenog do upaljenog stanja dok se određene funkcije koriste.

Traktor Scratch Duo
Traktor Scratch Duo 
Prilikom instalacije ovog drajvera i programa takođe nismo imali nikakvih problema. Po pokretanju instalacije, intuitivan AutoPlay meni vodio nas je kroz instalaciju, tako da smo je za tren oka završili, i to bez konsultovanja uputstva.

Program je takođe radila firma Native Instruments i verujemo da je većina audiofila negde već čula za njega, pošto se često koristi kao samostalan, a stiže i uz većinu hardvera kao softverska podrška. Interfejs programa je na prvi pogled pretrpan mnoštvom opcija, ali nakon nekog vremena počinje da se uviđa smislenost rasporeda. Od mnogobrojnih opcija izdvojili bismo efektor, Chain FX, Auto Beatgridding, Sync Lock, Instant Loop i mogućnost kontrole pomoću više MIDI uređaja. Važno je napomenuti i to da je kompatibilan sa ASIO, Core Audio i DirectSound drajverima.

Zbog ograničenog vremena testiranja odlučili smo se za testiranje samo najbitnijih funkcija, onih koje ne možete pronaći na internet prezentacijama proizvođača.

Prvi test koji smo radili jeste test kompatibilnosti. Sami audio interfejsi mogu se koristiti i sa programima van svojih paketa, ali je važno koristiti audio interfejs sa kompatibilnim kontrolama (ploča ili CD-a). Do tog zaključka došli smo isprobavanjem programa i interfejsa sa različitim kontrolnim gramofonskim pločama. Primera radi, kada smo probali MixVibes DVS 7 sa ESI U46MK2 audio interfejsom i kontrolnim pločama Native Instrumentsa, reprodukcija je bila obrnuta, što znači da je vremenski kôd zbog zaštite obrnut u odnosu na algoritam za dekodiranje MixVibes programa i ESI interfejsa. Prilikom isprobavanja sa M-Audio kontrolnim pločama dobijali smo reprodukciju, ali ne i kontrolu.

Drugi test bio je test brzine učitavanja digitalnih muzičkih zapisa, ali sa pažnjom usmerenom na vreme koje je potrebno da taj zapis bude spreman za reprodukciju. Najlošije vreme učitavanja ima Traktor, dok su Torq i MixVibes DVS bili jednako brzi. Traktoru problem pravi pretpostavka po kojoj je proizvođač dizajnirao program: pretpostavili su da će svaki od korisnika prvo skenirati sadržaj hard diska, pa tek onda koristiti program, a nisu računali na dodavanje muzike u hodu. Tehnički, to se dešava zato što kada učitate zapis u Traktor, on prvo čita ID3 tag, pa zatim WaveForm signala audio zapisa, pa vam tek onda omogućava reprodukciju, što je kod suparničkih proizvoda mnogo bolje rešeno. Naime, M-Audio i MixVibes su pri učitavanju spremni za reprodukciju i dok se učitava WaveForm, tako da bez problema možete učitavati nove audio zapise u hodu.

Što se izbora opreme tiče, ovo su bili najneophodniji testovi. Sve ostalo je stvar ličnog ukusa. Kada uporedimo ove pakete, najbitnije razlike leže u kvalitetu konverzije i nekim specijalizovanim funkcijama koje svaki od njih ima. Što se kvaliteta konverzije tiče, ubedljivo vodi Native Instrumentsov paket sa kvalitetom od 24 bita i 96 KHz. Naravno, morate imati u vidu to da se razlika u kvalitetu konverzije primećuje tek na ozbiljnoj studijskoj opremi i da postaje bitna tek kada počnete profesionalno da se bavite audiom. Što se distinktivnih funkcija tiče, svaki od ovih uređaja ima nekoliko njih koje ih odvajaju za specijalnu ciljnu grupu. Kod MixVibesa, to je mogućnost korišćenja gitare, kod M-Audija mogućnost puštanja i normalnih gramofonskih ploča, a kod Native Instrumentsa jednostavnost upravljanja korisničkim interfejsom. Iz ovoga se odmah vidi da se prvi izdvaja za korisnike koji se, pored puštanja muzike, bave i sviranjem gitare, drugi za korisnike koji ipak ne mogu tek tako da se odvoje od svojih ploča, dok je poslednji namenjen onima koji teže ka profesionalnom puštanju muzike a ne vole komplikacije.

Petar LONČAREVIĆ

 
AMD Athlon II X3 435
nVidia ION
Radeon HD 5750 & Radeon HD 5770
Sapphire Radeon HD 5850
Asus eeePC 1008HA, Asus eeePC 1005HA
MSI Slim X340-046EU, MSI Slim X600-026EU
Kingston SSDNow V Series 64 GB
Lexmark Impact S305 i Interpret S405
MixVibes DVS paket MK2, M-Audio Torq Conectiv Vinyl/CD paket i Native Instruments Traktor Scratch Duo paket
Šta mislite o ovom tekstu?
IRISCard Pro 4
QNAP TS-219P
Samtec MPD-305HD
Samsung SP-P400B
Genius Slimstar 220 i Slimstar 320

Hardverski zahtevi
· DVS 7 zahteva da vam konfiguracija bude PC pod Windows XP ili Windows Vista OS-om sa najnovijim SP-om, a od hardvera traži minimum Pentium III na 1 GHz i 1 GB RAM-a.
· Torq je urađen za Mac i Windows OS. Pod XP-om je potrebno da imate minimum SP 2, procesor na 1,6 GHz, 512 MB RAM-a i 256 MB HDD, dok je Vistu potrebno imati minimum SP1, procesor na 2 GHz, 1 GB RAM-a, HDD na 7200 RPM i WEI 3.0. Preporučena konfiguracija za Windows je XP sa SP 2, procesor na 2,4 GHz, 2 GB RAM-a i 7200 RPM HDD sa 2 GB slobodnog prostora. Kad je Mac OS u pitanju, potrebno je imati minimum Mac OS X verziju 10.4.11, procesor G4 na 1,67 GHz, 512 MB RAM-a i 256 MB slobodnog prostora na HDD-u. Preporučena konfiguracija za Mac OS je Mac Intel Core 2 Duo na 2 ili GHz, 2 GB RAM, 7200 RPM HDD sa 2 GB slobodnog prostora.
· Minimalni zahtevi Traktora su Windows XP (SP 2, 32-bit) ili Vista (SP 1, 32/64-bit), procesor na 1,4 GHz i 1 GB RAM-a. Pod Mac OS-om X 10.4 neophodno je imati Intel Core 2 Duo na 1,66 GHz i 1 GB RAM-a.

M-Audio Torq Conectiv Vinyl/CD Pack
DSP:
16 bita / 48 kHz ADC i DAC
Ostalo:
2 x RCA Out, Ground, 2 x RCA In, 9V DC (opciono), USB, Phones Out, Mic In, dugme za podelu slanja signala na slušalice na dva kanala, Kensington Security slot
Proizvođač:
M-Audio
Kontakt:
Artist Systems

MixVibes DVS Pack MK2
DSP:
ADC 18 bita / 48 kHz i DAC 20 bita / 48 kHz
Ostalo:
DC 9V / 500 mA (opciono), USB, RCA Mix Out, 3 x RCA Out, 2 x RCA In, Ground, Mic In, fantomsko napajanje, Guitar In, Phones Out
Proizvođač:
MixVibes
Kontakt:
Player International

Native Instruments Traktor Scratch Duo
DSP:
24 bita / 96 kHz ADC i DAC
Ostalo:
Phones Out, USB, 2 x RCA In, 2 x RCA Out, Ground, LED indikatori za kanale, USB i tip ulaza
Proizvođač:
Native Instruments
Kontakt:
Player International
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera