NA LICU MESTA<>
102009<><>

• U prvih šest meseci ove godine, kako javlja istraživačka kuća IDC, u Srbiji je isporučeno ukupno 140.007 personalnih računara, što predstavlja pad od 18,7 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Kada se uzmu zbirno rezultati u tri zemlje u regiji (u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji), u prvom polugodištu 2009. prodato je ukupno nešto više od 320 hiljada personalnih računara ili 19,5 odsto manje nego u istom periodu 2008. godine.

• Firma E-Smart postavila je u Kliničkom centru u Beogradu svoj CEH System – softverski sistem za evidenciju istorija bolesti, hirurškog lečenja, praćenja i statističku analizu podataka o pacijentima operisanih zbog kancerogenih oboljenja endokrinih organa. Razvijen je Microsoftovim alatkama i prvi je takav sistem na zapadnom Balkanu.

• U organizaciji Elektronskog fakulteta u Nišu i Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) završen je projekat „Najbolja ICT praksa u gradovima i opštinama Srbije”. Na završnoj konferenciji u Niškoj Banji, Opština Kruševac je proglašena za najbolju, dok su nagrade pripale i gradu Nišu, u kategoriji pružanja usluga privatnom sektoru, kao i Opštini Kula, najboljom u kategoriji pružanja internih opštinskih usluga.

• Akcija World Summit Awards i „Sveta kompjutera” završena je na specijalnoj gala večeri u Meksiko Sitiju, od 2. do 5. septembra. Na našu žalost, među nagrađenima nije bilo naših predstavnika, te se nadamo da ćemo u sledećem krugu 2011. godine ipak uspeti da se popnemo na najviše postolje.

• Opština Rakovica i opština Vračar donirale su osnovcima na svojoj teritoriji 2150 „Classmate” ComTrade MiniBook računara. U Rakovici će se ovim računarima radovati prvaci, a na Vračaru učenici 3. i 4. razreda osnovne škole.

Epson i njegov diler na našem tržištu BS Procesor organizovali su 16. septembra savetovanje posvećeno Epsonovim štampačima velikog formata. Inostrani predavači govorili su o novim modelima, a posetioci su mogli i da ih oprobaju. U pitanju su Stylus Pro 7900 i Stylus Pro 9900, kao i Stylus Pro 11880, koji štampa na papiru širine 64 inča (162,5 cm), a prvi put je u Srbiji prikazan eko solventni štampač Stylus Pro GS6000.

• Festival novih komunikacija B-link održaće se u galeriji O3one u Beogradu od 1. do 4. oktobra. Festival promoviše kreativnu upotrebu najnaprednijih alata, metoda i medija koji su proizvod tehnološke, Internet i elektronske revolucije. Četvrtu godinu zaredom festival se trudi da redefiniše dosadašnje obrasce interakcije, predstavljajući inovativne softverske platforme, savremene forme web komunikacije i moderne strategije oglašavanja kompanija.

• Jubilarni peti JobFair 09 – „Kreiraj svoju budućnost” biće održan 2. i 3. novembra u zgradi tehničkih fakulteta u Beogradu. Sajam poslova organizuju Udruženje studenata tehnike Evrope (BEST) i Udruženje studenata elektrotehnike (EESTEC), a još jednu šansu da se predstavite i razmenite iskustva sa svojim sadašnjim i budućim poslovnim partnerima dobijate na Okruglom stolu koji će se održati 5. novembra u Privrednoj komori Srbije. Više detalja na adresi www.jobfair.org.rs.

• Predsednik upravnog odbora firme VIP Mobile Aleksandar Šperl proglašen je najboljim mladim austrijskim menadžerom, za šta je dobio novčanu nagradu Cyrill 2009 od 5000 evra. Kompletan iznos nagrade biće doniran za opremanje Doma za decu i omladinu ometenu u mentalnom razvoju u Sremčici.

• Najveći kineski proizvođač kompjutera Haier i južnokorejski proizvođač monitora Triview otvaraju fabriku u Makedoniji. Nepotvrđene informacije kažu da je investicija „teška” oko četiri miliona evra, a fabrika će se nalaziti u slobodnoj zoni Bunardžik kod Skoplja.

• U hotelu Continental u Beogradu 9. oktobra biće održana Regionalna ECDL konferencija, koju organizuju DIS – Slovenija, HIZ – Hrvatska, ECDL i JISA.

• Završen je drugi po redu Bubble Cup, takmičenje za studente i srednjoškolce u programiranju, koje je održanlo na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu. Pobednik je ekipa Surlaši iz Zagreba, drugo mesto je osvojila ekipa Royal Air Fork, a treće mesto ekipa Royal Air Force, obe iz Beograda. Više informacija na sajtu www.bubblecup.org.

• Tim BrainWave sa kragujevačkog Univerziteta osvojio je drugo mesto na svetu u upotrebi Microsoft Live tehnologija, u globalnoj konkurenciji na svetskom finalu prestižnog takmičenja u dostignućima učenika i studenata u tehnologiji Imagine Cup, održanog u Egiptu početkom jula ove godine.

S.K.

 
 AKCIJE
Naših četvrt veka

 TRŽIŠTE
(R)Evolucija izdavaštva

 PRIMENA
nVidia Tesla (u Rakovici)

 NA LICU MESTA
Alti dilerski skup
MSI P55 Media Regional Launch Event
CT Computers i Gigabyte partnerski skup
e-Tvrđava, Niš
Logitech konferencija
Asus konferencija
Promocija Samsung fotoaparata
Ostali događaji, ukratko
Šta mislite o ovom tekstu?

 KOMPJUTERI I FILM
Surogati

 SITNA CREVCA
Matična ploča
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera