LAKI PINGVINI<>
102009<><>

4Pane 0.6.0

Kad dva panela nisu dovoljna

Iako se mnogi neće složiti, mišljenja smo da podrazumevani fajl menadžeri za najpopularnija grafička okruženje za GNU/Linux ne predstavljaju vrhunac funkcionalnosti. Neki bi rekli da je njihova upotrebljivost gotovo na nivou Windows Explorera, pa tako svako ko želi da malo udobnije i hitrije manipuliše većom količinom fajlova u cilju automatizacije nekih zamornih procedura odavno ima svog favorita, koji najčešće prati koncept koji je pre mnogo godina uspostavio prastari Norton Commander. O mnogim dvopanelnim rešenjima već ste čitali u našem časopisu, a mi smo naišli na još jedno rešenje, u suštini na klon Norton/Midnight Commandera, ali sa „revolucionarnom” novinom: ne radi se o četiri panela zarad prikaza četiri direktorijuma istovremeno već su jednostavno dodata stabla direktorijuma za svaki panel.

Mnogi fajl menadžeri već imaju tu mogućnost, ali je 4Pane podrazumevano koristi i nemoguće ju je isključiti. Zato se može izabrati to kako će se paneli prikazivati, tačnije da li će glavni prozor biti podeljen horizontalno ili vertikalno, ili se može sasvim isključiti podela i prikazivati samo jedan panel.

Neminovno je poređenje sa Total Commanderom, najkorišćenijim „alternativnim” fajl menadžerom na PC računarima, pa ćemo odatle i krenuti. 4Pane sadrži i komandnu liniju, ovde lociranu u vrhu prozora. Tu se nije stalo: u meniju View moguće uključiti i kompletan interni terminal u dnu prozora, uz mogućnost podešavanja formata prompta i fonta. Tu je i linija sa konfigurabilnim komandama, pa je tako moguće ubacivati i svoje ikonice pored nekolicine predefinisanih prečica (GEdit, OpenOffice.org itd.). 4Pane interno ne podržava izračunavanje kontrolnih suma fajlova, ali zahvaljujući mogućnosti definisanja korisničkih naredbi u meniju Tools jedna takva je podrazumevano ubačena i poziva standardni program md5sum koji će obaviti tu akciju.

Korišćenje ovog fajl menadžera odmah po instalaciji nije naročito udobno, kako zbog predefinisanih tastaturnih prečica, koje se često veoma razlikuju od ustaljenih kombinacija tako i zbog nepokrivenosti velikog broja komandi iz menija. Na sreću, podešavanja dozvoljavaju kompletnu kontrolu ovog aspekta, pa ćete se uz malo truda uspešno „igrati” po tastaturi onako kako ste na to navikli u svom omiljenom menadžeru. Što se tiče upravljanja mišem, moguće je precizno definisati šta će koja kombinacija kontrolnih tastera na tastaturi raditi u slučaju „drag&dropovanja” fajlova, tako da će korisnici koji ne žele da se odreknu ovakvog načina upravljanja biti zadovoljni.

S obzirom na to da je podrška za baratanje kompresovanim arhivama praktično obavezna za ovu kategoriju programa, 4Pane ne zaostaje (previše) po tom pitanju. Moguće je pakovanje u arhive tar.gz, tar.bz2 i zip, kao i kompresovanje i dekompresovanje pojedinačnih fajlova u gzip i bzip2, mada se arhive ne tretiraju u potpunosti kao direktorijumi – osim ulaska i raspakivanja eksplicitnim pozivanjem odgovarajuće komande, nije izvedeno transparentno baratanje kompresovanim sadržajem kao da se radi o pravim direktorijumima.

Naposletku, dva panela nisu definitivno ograničenje ovog menadžera, jer je implementiran i sistem tabova, pa je moguć prikaz broja direktorijuma po želji korisnika. Valja pomenuti i komande za montiranje particija, ISO fajlova i mrežnih lokacija preko NFS-a i Sambe, što smanjuje potrebu za temeljnim poznavanjem sintakse odgovarajuće komande iz terminala. Ipak, 4Pane teško može da preuzme titulu definitivne zamene fajl menadžera koji ste do sada koristili, jer nije moguća upotreba isključivo preko tastature (voleli bismo da postoji mogućnost skakutanja po panelima pritiskom na „tab”), a nije nam se svidelo ni preterano oslanjanje na komande koje stižu uz GNU/Linux (što je svakako u duhu Unixa, ali su, primera radi, rezultati pretrage fajlova mogli biti predstavljeni sofisticiranije od pukog izlistavanja rezultata komande „locate” u internom terminalu). S druge strane, program ima potencijala i radi i na prastarim distribucijama, te će sigurno naći svoju publiku. Vredi ga makar probati.

Ivan TODOROVIĆ

 
Ljudi iza pingvina (2)
4Pane 0.6.0
Šta mislite o ovom tekstu?
Wally 2.1.0
Slackware 13
RAW Studio 1.2

Platforma:
GNU/Linux
Licenca:
Gnu GPLv3
Veličina:
968 KB DEB; 3,7 KB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
www .4pane .co .uk
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera