PD KUTAK<>
092009<><>

Driver Detective 6.4.1.3

Provera i pretraga drajvera

Jedan od najčešćih uzroka hardverskih problema kod PC računara jeste nedostatak drajvera ili postojanje neodgovarajućih verzija drajvera. Ako neka komponenta ne radi, razlog je vrlo retko njena fizička neispravnost. Instalacija odgovarajućih drajvera će u najvećem broju slučajeva podići tu komponentu „iz mrtvih”.

Detekcija kvara u slučaju neispravnosti drajvera predstavlja lakši deo posla. U novije vreme drajveri se nalaze na Internetu, na sajtovima proizvođača komponenti umesto na instalacionim diskovima (zbog smanjenja troškova proizvodnje) i ako ne znate gde i šta tačno da tražite, lako se može dogoditi da ne nađete ništa. U takvim slučajevima od neprocenjive pomoći je program Driver Detective. Njegov zadatak je da proveri šta je sve od hardverskih komponenti instalirano na računaru, da to uporedi sa instaliranim drajverima i da prijavi sve probleme na koje naiđe (pod problemom ovde se podrazumevaju nepostojeći drajveri i stare verzije drajvera). Da bi uopšte mogao da prijavi takve informacije, neophodno je da postoji neka baza sa kojom bi se upoređivali instalirani drajveri. Driver Detective poseduje informacije o čak 11 miliona drajvera, uključujući tu i dva i po miliona drajvera koje koriste tzv. brendirane mašine, a provera se vrši ostvarivanjem konekcije sa matičnim sajtom proizvođača.

Jedna od osnovnih stvari koju treba definisati pre početka provere drajvera jeste upravo informacija o kakvom se računaru radi. Programu treba naglasiti da li se radi o „samostalno” sklopljenoj mašini, u smislu da ne pripada ni jednom svetski poznatom brendu, što je najčešći slučaj u našim uslovima kada se radi o desktop računarima, ili o nekoj brend mašini, što u našim uslovima najčešće može da se iskoristi kada se vrši provera drajvera na laptop ili netbook računarima. Prilikom pretrage i analize koristi se Driver Scaning Engine (DSE), tehnologija koju proizvođač razvija već čitavu deceniju i koja se pokazala veoma dobrom i preciznom. Ova tehnologija omogućava da se detektuju i drajveri za uređaje koji nisu trenutno povezani na računar, a bar jednom su priključivani na njega.

 
Nakon analize, dobija se spisak instaliranih hardverskih komponenti i stanje pratećih drajvera. Moguća su četiri stanja: drajver ne postoji, drajver nije ažuran, drajver je nov i ažuriran i sistemski drajver. Ukoliko se pored drajvera pojavi poruka koja sugeriše na neki od prva dva slučaja, potrebno je izvršiti preuzimanje novih verzija drajvera. Pomenimo i to da klikom na svaki od drajvera mogu da se dobiju detaljije informacije, a u gornjem delu ekrana postoji i neka vrsta grafičkog sumarnog prikaza, gde se može videti procentualan odnos pomenutih stanja drajvera.

Nažalost, u neregistrovanoj verziji može da se stigne samo do ove tačke. Da bi se na Internetu pronašli novi drajveri i da bi se oni instalirali na sistem, neophodno je da se program registruje. A da li se ta registracija isplati, morate sami da odlučite. Ako sami znate gde da pronađete nove drajvere, velika je verovatnoća da ste ih već instalirali i bez ovog programa. Međutim, ako svaki put kada naiđete na problem uhvatite računar pod mišku i nosite ga u servis, mislimo da vam se isplati da odvojite novac za Driver Detective. Instalacija novih drajvera u servisu koštaće vas skoro kao i kupovina ovog programa, pri čemu njega treba platiti jednom, a servisiranje svaki put kada problem nastane. Naravno, on neće uvek biti od pomoći, ali, kao što smo rekli na početku, najčešći uzrok problema u radu hardverskih komponenti su drajveri, pa shodno tome Driver Detective može često da bude od pomoći.

Za kraj smo ostavili jedan kuriozitet. Verzija koju smo testirali datira s kraja juna/početka jula ove godine, a u njoj postoji i opcija za proveru kompatibilnosti računara sa operativnim sistemom Vista. Da je ta opcija vezana za Windows 7, imalo bi smisla, ali sumnjamo u to da će neko ko do sada nije instalirao Vistu to hteti da uradi u trenutku kad nam Windows 7 već kuca na vrata.

Branislav BUBANJA

 
Ashampoo HDD Control 1.01
PlayXpert
UpdateStar 4.6
Driver Detective 6.4.1.3
Šta mislite o ovom tekstu?
Peek-A-Boo Favorites Pro 1.2.0.0
The Mop 5.0.5.0 public beta
audials TV 1.3
CrystalMark 2004R3
Quick Media Converter 3.8.0 HD Beta
Magic ASCII Studio 2.2.288
ForecastFox 0.9.10
FaceShop Photoshop Plug-in 3.5
MessengerAMP 3

Potrebno:
Windows
Veličina:
1,04 MB (demo), 4,16 MB na HD-u
Cena:
30 dolara
Adresa:
www .drivershq .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera