TEST FUN<>
082009<><>

Seven Transformation Pack

XP u Windows 7 ruhu

Windows 7 je nekoliko meseci udaljen od svoje finalne verzije, ali je, za razliku od Viste, pobrao dosta pozitivnih kritika od strane korisnika koji su probali beta ili RC1 verziju. Pojavljuju se već i drajveri pisani za ovu verziju OS-a, ali je osnovni problem to što za njegovu probu treba izvršiti instalaciju, na šta mnogi korisnici još nisu spremni. Srećom, već se pojavio program koji će vremešni XP preobući u Windows 7 odelo, tako da se uz nešto manju funkcionalnost (ne rade nove opcije iz Windowsa 7) i mnogo manje „čačkanja” po sistemu može „osetiti” kako će ovaj operativni sistem da izgleda.

Nakon instalacije koja korisnika pita za neuobičajeno mnogo detalja, dobili smo neki miks između XP i Windows 7 desktopa. Prilikom instalacije nije se aktivirao Windows 7 wallpaper, pa smo nakon ručne intervencije dobili izgled koji je vizuelno gotovo identičan izgledu novog OS-a. Start meni deluje isto i vrlo slično se ponaša kao u originalu. Pojavljuje se i transparentnost pojedinih prozora, a u potpunosti su izmenjeni boot screen, taskbar, ikonice, dijalozi, audio podloge i drugi sitni detalji. U instalacionom paketu nalaze se i neki dodatni programi koji dočaravaju Windows 7 radnu površinu kao što su, recimo, sidebar widgeti, koji se kod sedmice mogu nalaziti bilo gde na desktopu. Za Aero stil zadužen je WindowBlinds skin, WinFliip za Flip3D funkciju, ViStart za prikaz Start menija itd. Zahvaljujući tim dodacima u ovako promenjenom XP-u mnoge stvari u velikoj meri odaju utisak kao da se zaista radi o Windowsu 7.

S druge strane, neki detalji postoje, ali nisu funkcionalni. Možda najveći problem, bar što se tiče korisnosti, predstavlja to što ikonica Show desktop ne radi. Ona je i inače kod Windowsa 7 (pa stoga i u ovom programu) pomerena u donji desni deo ekrana, pored časovnika, a na našem računaru ona nije radila (nije minimizovala aktivne programe), što je znatno otežavalo manipulaciju prozorima na desktopu.

Program je očigledno zasnovan na sličnom alatu za emulaciju Vista okruženja (Vista Transformation Pack u verziji 9.0.1), a to se može videti i po tome što se prilikom aktiviranja Classic Start menija ispisuje Windows Vista (autori su, po svemu sudeći, zaboravili da izmene taj detalj). Kontrolni panel programa korisniku dozvoljava prilično visok stepen upravljanja, počev od toga koje funkcije Windowsa 7 želi da emulira (od podržanih), koje eksterne programe želi da uključi, pa sve do toga koji će se font koristiti prilikom ispisa teksta.

Uprkos sitnim nedostacima, Seven Transformation Pack predstavlja lep uvod u to šta možete da očekujete od Windowsa 7. Da biste videli glavna unapređenja, ipak ćete morati da instalirate novi OS, a ovaj program će vam obezbediti look&feel preview, što nikako nije malo.

Branislav BUBANJA

 
Seven Transformation Pack
Šta mislite o ovom tekstu?
Twingly Screensaver 0.3.0.2
Fake Progress Bar 1.1
allSnap 1.41
Key Launch 2.0
Klipfolio Personal Dashboard 5.1

Potrebno:
Windows XP/Server 2003
Veličina:
21,57 MB, 50 MB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
www .windowsxlive .net /seven - -transformation -pack
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera