LAKI PINGVINI<>
082009<><>

luckyBackup 0.3.2

Marfi i gremlini mogu samo da vrište

Koliko god nov i pouzdan hardver koristili, nikako nam nije drago da bilo kakav rad za koji smo utrošili svoje vreme bespovratno nestane zbog tehničke greške. Autor ovih redova nedavno je imao više sreće nego pameti, jer je dobar deo podataka sa relativno novog diska ipak uspeo da spase, ali je disk ispustio svoju plemenitu dušu. Da je koristio luckyBackup, crva ne bi ni bilo.

Kako se iz samog naziva luckyBackup može zaključiti, program je namenjen pravljenju rezervnih kopija važnih podataka sa računara. Razlika u odnosu na neke druge alatke ove namene jeste u tome što je ovde u pitanju moćan grafički program zasnovan na Qt4 bibliotekama, tako da je pogodan za upotrebu u bilo kom radnom okruženju. Dostupni su binarni paketi za distribucije Debian, Red Hat, Fedora i Ubuntu, kako i386 tako i x86_64 varijante. Na distribucije koje nismo pomenuli instalacija se može obaviti kompajliranjem iz izvornog kôda. Od međuzavisnosti jedino što se zahteva, pored Qt4 biblioteka, jesu rsync i ssh-askpass, jer program omogućava i sinhronizaciju sadržaja. Nakon instalacije, smešta se u Tools meni okruženja.

Prozor programa je intuitivan i kompaktan. Jednostavan meni na vrhu omogućava upravljanje profilima, prikaz pojedinih komponenti interfejsa i izbor jezika, kao i pristup opsežnom uputstvu za upotrebu koje svakako preporučujemo. Traka alatki stavlja opcije menija Profile nadohvat ruke, dok ostatak prozora zauzimaju okno sa spiskom poslova na levoj strani i drugo sa dugmadima za dodavanje, uklanjanje i izmenu poslova, pokretanje poslova i opciju za njihovu simulaciju umesto realnog izvršavanja na desnoj strani. Na dnu je okno sa dnevnikom poslova najvišeg nivoa i dugme za napuštanje programa.

Dijalog za dodavanje poslova sadrži polje za davanje naziva posla, izbor tipa backupa, kao i polja za izbor izvornog i ciljnog direktorijuma. Postoje tri tipa backupa, i to: backup sadržaja izvornog direktorijuma, backup sadržaja izvornog direktorijuma u direktorijum sa istim nazivom unutar odredišnog direktorijuma, te sinhronizacija izvornog i ciljnog direktorijuma sa zadržavanjem najsvežijih verzija datoteka u oba direktorijuma. Pre dodavanja novog posla može se izvršiti provera valjanosti postavljenih podataka klikom na dugme Validate.

Pored backupa svih datoteka đuture, mogu se u tančine podesiti i mnoge druge opcije. Klikom na dugme Advanced na istom dijalogu dobija se skup kartica. Kartica Exclude sadrži predefinisane opcije za isključivanje iz backupa (privremeni direktorijumi, rezervne kopije datoteka, keš, smeće, sistemski montirani direktorijumi, sistemski direktorijumi i lost+found direktorijumi). Only include omogućava izbor pojedinačnih datoteka za uključivanje u backup, Remote služi za određivanje udaljenog mesta gde će se backup čuvati (upotreba protokola rsync i ssh sa gpg ključem), Command Options za specifične UNIX atribute (očuvanje dozvola i vlasništva, simboličkih linkova i dr.). Na kraju je kartica Also Execute koja omogućava izvršavanje niza dodatnih naredbi, koje sâm korisnik odredi, nakon obavljenog backupa (npr. slanje obaveštenja na email ili SMS da je backup završen).

Program dozvoljava kreiranje više profila sa različitim kolekcijama poslova, a unutar profila moguće je postojeće poslove omogućiti ili ih isključiti (uklanjanjem „čekmarka” sa kućice ispred naziva posla).

Da bi sve ovo imalo smisla i bez intervencije korisnika, jer je najčešći problem katastrofe zapravo ljudski faktor, uz program stiže i jednostavna grafička alatka za postavljanje cron poslova (o kojima smo pisali u SK 1/2008), čime se posao backupa nakon štelovanja u sitna crevca i automatizuje.

Program je brz i stabilan, pri korišćenju nismo imali većih zamerki, osim nekoliko zanemarljivih. Pre svega, prilikom sinhronizacije sa udaljenim mestom preko rsynca neophodno je svaki put uneti lozinku gpg ključa, što posmatrano iz ugla bezbednosti ima smisla, ali nema ukoliko se posmatra iz ugla automatizacije (korisnik je usred kola na svadbi kilometrima daleko od računara, a luckyBackup pita za lozinku!). Druga stvar koja nedostaje jeste mogućnost pakovanja rezervnih kopija u arhivu i slanja, recimo, na email, ali se ovaj nedostatak uspešno rešava upotrebom opcije Also Execute dodatnih mogućnosti poslova.

Na kraju nam još ostaje samo to da preporučimo luckyBackup kao obaveznog borca protiv posledica Marfijevih zakona, gremlina i EPS-a glavom i bradom.

Aleksandar UROŠEVIĆ

 
OGMRip 0.12.3
DoThisNow 1.2.0
Postr, Flickr Uploader 0.12.3
Specto 0.3
SoundConverter 1.4.1
VVV 1.0
luckyBackup 0.3.2
Šta mislite o ovom tekstu?

Platforma:
GNU/Linux
Licenca:
GNU GPLv3
Veličina:
2,3 MB DEB; 4,27 MB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
http://luckybackup .sourceforge .net /
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera