LAKI PINGVINI<>
082009<><>

VVV 1.0

Katalogizacija za pingvine

Iza ovog neuobičajenog naziva, koji predstavlja skraćenicu za Virtual Volumes View, krije se još jedan u nizu programa za katalogizaciju namenjen korisnicima slobodnih GNU/Linux sistema. Interesantnost VVV-a leži u tome što, za razliku od ostalih ostvarenja ove branše u GNU/Linux svetu, donosi slično korisničko iskustvo kao popularni Where Is It? (SK 6/2001) za Windows sisteme. Time se svakako obezbeđuje veći komfor prilikom organizovanja omiljenih sadržaja.

Program se u svom radu oslanja na GTK+ grafičku osnovu i Firebird bazu, koja već dolazi prekonfigurisana u samom paketu. Shodno tome, instalacija je prilično trivijalna i dovoljno je samo preuzeti i raspakovati arhivu koja je priložena na matičnoj strani. U novonapravljenom folderu potrebno je zatim pokrenuti izvršni fajl vvv-start.sh, čime se i startuje program. Na raspolaganju stoji i izvorni kôd, a treba naglasiti i to da je sam postupak instalacije na ovaj način prilično „čupav”, jer su potrebni mnogi nestandardni koraci, kao i pregršt egzotičnih paketa. Stoga, preporučuje se samo naprednim korisnicima, uz obavezno konsultovanje uputstva, koje se nalazi na matičnoj strani projekta.

Nakon pokretanja programa, dočekaće vas glavni prozor programa, koji je podeljen u više segmenata sa glavnim menijem i paletom alatki, dok donjim delom ekrana dominira lista unosa sa informacijama. Možete napraviti novu bazu, učitati postojeću ili napraviti backup baze, odnosno povraćaj ranije backupovanih baza, dok je pohvalno i to što program podrazumevano pri svakom sledećem startovanju učitava poslednje korišćenu bazu. Na raspolaganju je i dodavanje novih unosa u bazu, kao i prilagođavanje rasporeda prozora shodno potrebama, uz mogućnost da se unosi izvezu u CSV format, čime se obezbeđuje kompatibilnost sa sličnim programima ove namene. Program, uslovno rečeno, nudi tri režima rada – standardni (tj. physical), virtuelni i pretraživanje same baze po različitim kriterijumima i filterima, što se u praksi pokazalo veoma dobro. Virtuelni režim rada omogućava osvežavanje postojećih unosa ako su u međuvremenu doživeli promene, bez potrebe da se dodaju iznova. Još jedna interesantna mogućnost jeste i deljenje kataloga sa drugim korisnicima putem servera bilo sa lokalne mreže ili sa Interneta, dok se na isti način mogu i sinhronizovati, odnosno osvežavati. Za sve nedoumice preporučujemo konsultovanje odlične priložene pomoći u okviru samog programa, koja znatno može olakšati početno snalaženje.

Kada se na kraju saberu utisci, dolazi se do zaključka da se programu teško šta može zameriti. Dodavanje novih unosa teče prilično glatko i brzo, a za pohvalu je i responzivnost svih ostalih operacija, naročito prilikom pretrage. Sama organizacija okruženja je jednostavna i intuitivna, bez previše zbunjujućih opcija koje mogu zasmetati početnicima. Toplo preporučujemo program svakome ko želi da uređuje i organizuje svoje kolekcije, a pritom da koristi slobodne GNU/Linux sisteme.

Mladen STEPANOVIĆ

 
OGMRip 0.12.3
DoThisNow 1.2.0
Postr, Flickr Uploader 0.12.3
Specto 0.3
SoundConverter 1.4.1
VVV 1.0
Šta mislite o ovom tekstu?
luckyBackup 0.3.2

Platforma:
GNU/Linux
Licenca:
GNU GPLv2
Veličina:
4,5 MB arhiva; 15,9 MB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
http://vvvapp .sourceforge .net
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera