LAKI PINGVINI<>
082009<><>

Specto 0.3

Pritajeni obaveštajac

Ukoliko veći deo svog radnog dana provodite za računarom i pritom intenzivno koristite Internet, znate koliko vremena mogu da oduzmu stalna proveravanja da li je stigao očekivani mail, ima li nešto novo na sajtu koji pratite i da li se iskopirao neki DVD sa gomilom fotografija. Pored gubitka vremena, ne treba zanemariti ni činjenicu da na taj način i produktivnost vašeg rada opada. Situaciju donekle popravljaju razne aplikacije za obaveštavanje o određenom događaju, ali ukoliko je njihov broj veliki ili nisu adekvatne za vaše potrebe, onda im se gubi smisao i upotrebljivost. Idealno rešenje bila bi jedna aplikacija koja bi vas pravovremeno obaveštavala o bitnim događajima. Program koji vam ovom prilikom predstavljamo predstavlja korak u tom smeru.

Specto, čije ime vodi poreklo od latinske reči koja znači gledati ili posmatrati, zahteva podužu listu ispunjenih zavisnosti, pa ga je najlakše instalirati iz menadžera paketa ukoliko je dostupan na online riznicama vaše distribucije (postoje paketi za Ubuntu, Debian, Fedoru, Frugalware). U slučaju da nemate drugog izbora, konsultujte uputstvo na download strani projekta da biste bili sigurni u to da će program raditi kako treba, a zatim preuzmite odgovarajući paket. Postoji mogućnost da se aplikacija pokrene bez klasične instalacije (naravno, ukoliko su sve zahtevane biblioteke prisutne na sistemu), ali će za udoban rad i za dostupnost svim korisnicima ona ipak biti potrebna.

Već prilikom prvog pokretanja očigledno je to da je ovaj program pisan sa namerom da se vizuelno elegantno integriše u GNOME okruženje, što je svakako uspešno urađeno, ali ni korisnici KDE-a i ostalih okruženja time neće biti uskraćeni za funkcionalnost, što je, u krajnjoj liniji, i najbitnije.

Da bi Specto obavio posao za koji je namenjen potrebno je u glavnom prozoru dodati zadatak (eng. watch) i dodatne parametre, a nakon toga pustiti da program iz pozadine povremeno „baci pogled” i obavesti vas o eventualnoj promeni zadatih parametara dok vi u međuvremenu neometano radite. Aplikacija će se smestiti u sistemsku kasetu i u zavisnosti od toga kako je podešena bićete upozoreni audio/vizuelnom porukom o nastalim izmenama. Zadatak može biti praćenje i obaveštavanje o promenama RSS-a ili Google readera, Facebooka ili nekog drugog sajta, mail naloga (podržani su Gmail, POP3 i IMAP protokol), direktorijuma, datoteke, procesa ili nekog porta na računaru. Izborom željenog objekta za praćenje dobijamo dodatno prozorče u kome je potrebno definisati pre svega naziv zadatka, a potom i druge bitne parametre koji zavise od toga šta želimo da program prati. Za internet sajtove moguće je podesiti nivo osetljivosti (stepen izmene), posle čega će korisnik biti obavešten o nastaloj promeni; za mail i druge naloge potrebno je uneti odgovarajuće podatke za pristup itd. Broj željenih zadataka nije ograničen i, mada se prilikom njihovog definisanja može učiniti da ponuđenih opcija nema mnogo, u kombinaciji sa dodatnim opcijama kao što su učestalost provera, način obaveštavanja (audio i/ili vizuelne poruke) ili pokretanje određene komande može se napraviti vrlo koristan sistem.

Projekat Specto, iako je još na početku razvoja, poseduje solidan nivo mogućnosti i ponaša se vrlo stabilno. Prostor za unapređivanje svakako postoji, najviše u sferi novih opcija za praćenje i sigurnosti (unete šifre čuvaju se u običnoj tekstualnoj datoteci ukoliko se ne koristi GNOME keyring). U ovom momentu, ukoliko želite jedan objedinjeni informacioni centar, Specto ima našu preporuku.

Goran STRIČIĆ

 
OGMRip 0.12.3
DoThisNow 1.2.0
Postr, Flickr Uploader 0.12.3
Specto 0.3
Šta mislite o ovom tekstu?
SoundConverter 1.4.1
VVV 1.0
luckyBackup 0.3.2

Platforma:
GNU/Linux
Licenca:
GNU GPLv2
Veličina:
184 KB paket; 1,2 MB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
http://specto .sourceforge .net
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera