TEST DRIVE<>
062009<><>

Logitech G19 i G13

(Pre)puna ratna oprema

Pre nešto više od godinu dana u ovoj rubrici predstavili smo vam najbolju Logitechovu tastaturu namenjenu igračima, sada već čuveni model G15 (SK 2/2008). Ovog puta imali smo prilike da se upoznamo sa njegovim naslednikom koji nosi oznaku G19, kao i sa nečim što bi se uslovno moglo nazvati njegovim derivatom, a to je kontroler oznake G13. Da li je G19 samo pokušaj da se igračkoj populaciji nametne nova „ultimativna” tastatura ili je zaista u pitanju nešto revolucionarno? Da li je G13 dovoljno dobar uređaj da može da zameni čitavu tastaturu? To su pitanja na koja smo pokušali da dobijemo odgovore ovim testom.

Logitech G19

Logitech G19
Logitech G19 
G19 vizuelno neodoljivo podseća na svog prethodnika. Identičan raspored alfanumeričkih tastera, oslonac za šake, čak i otpor tastera prilikom kucanja u potpunosti su preneseni. Novina je pozadinsko osvetljenje tastera, koje sada nije ograničeno samo na narandžastu boju. Uz pomoć pratećeg softvera moguće je izabrati bilo koju boju i nivo osvetljenosti, i to za svaki od tri profila ponaosob, što je simpatičan detalj koji će zadovoljiti svačiji ukus ili prosto razbiti monotoniju s vremena na vreme. Ono što nas je zaista obradovalo, a što je bila jedna od glavnih zamerki modelu G15 jeste upravo broj ’G’ tastera, kojih sada ima duplo više – 12. Da podsetimo, uloga ovih tastera je kreiranje makroa po sopstvenoj želji, kako u igrama tako i u svakodnevnom radu. Svakom tasteru moguće je dodeliti funkciju koja predstavlja kombinaciju pet drugih tastera, a moguće je kreirati ukupno tri profila za svaki taster. Izbor profila obavlja se uz pomoć tri ’M’ tastera, koji se nalaze odmah iznad njih. Tu je i ’MR’ taster pomoću kog se brzo i jednostavno kreiraju makroi bez potrebe za korišćenjem pratećeg softvera. Kombinacijom svih ovih tastera moguće je kreirati čak 36 proizvoljnih komandi.

Iako je ovo znatan napredak u odnosu na G15, pravo proširenje funkcionalnosti ogleda se u potpuno novom displeju. Sa ove vremenske distance možemo samo da konstatujemo da je displej kod G15 bio pun pogodak i da su igrači brzo i rado prihvatili sve njegove pogodnosti. Ovoga puta Logitech je otišao korak dalje, jer je umesto monohromatskog displeja sa svega nekoliko redova karaktera sada tu kolorni displej rezolucije 320 X 240 piksela, čiji je nagib i ugao pod kojim se posmatra moguće menjati po želji. Jedan pogled na ovaj displej sasvim je dovoljan da se stekne utisak o njegovim mogućnostima. Zbog kristalno jasne slike koju je sposoban da prikaže, on bukvalno predstavlja minijaturni monitor. Na njemu je moguće puštati video zapise, gledati fotografije, pregledati internet sadržaj i još mnogo toga. Kada je igranje u pitanju, G19 već sada podržava više od 60 popularnih igara, a ta lista će i ubuduće biti dopunjavana. U zavisnosti od igre, na ovom displeju je moguće videti broj frejmova u sekundi, podatke bitne za samo igranje, poruke vaših saboraca u mrežnim okršajima i mnoge druge stavke koje će vam igranje učiniti komfornijim. Prilikom instalacije softver automatski pronalazi instalirane igre i učitava predefinisane profile kako za sam displej tako i za ’G’ tastere. U slučaju da vam ovakvi profili ne odgovaraju, možete ih modifikovati ili kreirati potpuno nove. Prilikom instalacije svake naredne podržane igre softver će je, takođe automatski, prepoznati i prilagoditi joj profile. Dobra strana je i kompatibilnost sa G15, tako da će najveći broj aplikacija koje su kreirali entuzijasti odlično raditi i na ovom modelu, a samim tim će i mnoge igre koje nisu zvanično podržane moći da iskoriste sve prednosti ove tastature. Ako uzmemo u obzir ogromnu popularnost modela G15, jasno je da će ova kompatibilnost doprineti bržoj popularizaciji naslednika.

I ovoga puta Logitech je obezbedio softver za sopstveno kreiranje aplikacija, pa tako ako imate ideju za prikazivanje sadržaja koji do sada nije podržan, slobodni ste da je realizujete u sopstvenoj režiji. Ovde se spisak novosti još ne završava. Kontrola samog displeja takođe je poboljšana, kao i deo za manipulaciju multimedijalnim plejerima. Kontrole displeja smeštene su sa njegove leve strane i veoma su jednostavne za upotrebu, dok se sa desne strane nalazi taster za njegovo uključivanje/isključivanje. Ni kod ovog modela nije izostao klizni prekidač kojim se isključuju ’Windows’ tasteri kako bi se sprečilo njihovo nehotično aktiviranje prilikom igranja. Tasteri namenjeni kontroli multimedijalnih plejera ovog puta su izmešteni u gornji desni ugao, a tu je i beskonačni točkić kojim se reguliše jačina zvuka. Točkić je prilično širok, a njegova površina je obložena gumom, tako da je lako dostupan u svakom trenutku. Još jedan ozbiljan nedostatak modela G15 koji se tiče USB portova ovde je ispravljen. Sada je u potpunosti podržan USB 2.0 standard, a potrošnja uređaja nije ograničena na skromnih 100 mA kao ranije, već su dva USB porta koja su ugrađena u G19 sada sposobna da isporuče po 500 mA uređajima koji se na njih priključuju. Ipak, sve prednosti kolornog displeja i USB 2.0 haba dolaze po ceni koja će mnogima zasmetati. Naime, da bi displej i hab radili, tastatura zahteva posebno napajanje uz pomoć strujnog adaptera koji se dobija u kompletu. Osnovna funkcionalnost je zadržana i bez priključivanja adaptera i tada će tastatura takođe moći normalno da se koristi, ali postavlja se pitanje zašto je kupovati ako će se koristiti kao i bilo koja druga, obična tastatura. Nimalo praktično, ali izgleda jedino rešenje.

Kao šlag na tortu dolazi cena, koja je duplo viša u odnosu na model G15. Svesni smo toga da ko želi najbolje mora za to i da (debelo) plati, ali to i dalje ne opravdava cifru za koju se može naći npr. odlična grafička kartica. Ne bismo se bunili da nam neko pokloni G19, naprotiv, ali mišljenja smo da će zbog previsoke cene ovaj model ostati u senci svog slavnog prethodnika, koji je i dan-danas san mnogih igrača.

Logitech G13

Logitech G13
Logitech G13 
U skladu s nazivom, G13 deli mnoge zajedničke osobine sa modelima G15 i G19. Pre svega, tu je monohromatski displej od tečnih kristala identičan onom kakav ima i G15. Samim tim, sve aplikacije koje su razvijene za G15 savršeno rade i na G13. Pošto smo mogućnosti ovog displeja detaljno opisali prilikom predstavljanja G15, nećemo navoditi detalje. Drugi detalj koji krasi G seriju tastatura takođe je prisutan i ovde. U pitanju su upravo ’G’ tasteri. Ovoga puta su gotovo svi tasteri zapravo ’G’ i ukupno ih ima 25, uključujući tu i pritisak na polugu minijaturnog džojstika kada je u neutralnom položaju. Sve što je rečeno za G19, a tiče se dodele funkcija ovim tasterima i upravljanja profilima, važi i u ovom slučaju, s tim što je sada na raspolaganju čak 75 komandi. Softver je identičan, i čak ih je moguće istovremeno priključiti na računar i nezavisno kreirati profile za oba uređaja. Ova kombinacija zaista je sjajna jer nudi najbolje od oba uređaja, ali sumnjamo u to da je ikome potrebno čak 111 dodatnih tastera. Svi tasteri kod G13, kao i sam displej, imaju pozadinsko osvetljenje čiju je boju moguće odabrati po želji, baš kao i kod G19, ili ga potpuno isključiti pritiskom na taster koji se nalazi s desne strane displeja. Ako izuzmemo položaj džojstika, G13 je u potpunosti simetričan, tako da će i levoruki korisnici moći da ga koriste, makar i uz umanjenu funkcionalnost. Sam džojstik nije analognog tipa, već se ponaša kao i bilo koja druga četiri tastera. Dakle, on nije zamena za hat switch sa klasičnih džojstika, već primarno ima ulogu ’W’,’A’,’S’,’D’ u igrama FPS žanra i kao takav se neće svideti svima. Pritisak na njegovu ručicu nije baš precizan, tako da je njegova upotreba kao 25-tog ’G’ tastera prilično otežana. Moramo da napomenemo to da džojstiku nije moguće dodeliti funkciju upravljanja kursorom miša, što je takođe veliki minus. Ovo je jedina zamerka koju upućujemo ovom uređaju. Po našem mišljenju, daleko bolje rešenje bilo bi da je džojstik analognog tipa, čak i po ceni toga da je funkcija klika izostavljena. Osim ovog detalja, kvalitet izrade je vrhunski. G13 deluje prilično robusno i otporno na grublje rukovanje, a sa ugrađenim tegom teži čitavih 650 grama, što uz gumene nožice garantuje stabilnost prilikom igranja.

Cena ovog uređaja je identična ceni G15 tastature. Funkcionalnost igračkog dodatka svakako je dosta poboljšana zbog većeg broja ’G’ tastera, ali će vam uz njega ipak biti potrebna i klasična tastatura za sve ostale aktivnosti. Nadamo se da će u nekoj narednoj reviziji G13 dobiti analogni džojstik, čime bi svakako postao zaokruženo igračko rešenje i zaslužio našu apsolutnu preporuku. Ovako možemo da kažemo da smo zadovoljni, ali ne i oduševljeni njime.

Vladimir TRAJKOVIĆ

 
PowerColor Radeon HD 4770 512 MB GDDR5
PowerColor Radeon HD 4890 1GB GDDR5
MSI GeForce N260GTX Lightning
AMD Phenom II X4 955 Black Edition
Intel Corei7 975 Extreme Edition
Asus EeeTop 1602
Asus G71V
ZEROtherm CF900, FZ120, NV120 Premium i Nanoxia Dualcontact
Logitech Z-500 Wireless Notebook Speaker
GMC R2 Toast, R3 Corona, R4 Bulldozer
Verbatim USB Desktop Hard Drive USB/FireWire i USB/eSATA
HP Scanjet G3110 i Scanjet 8300 Professional
Samsung ColorXpression CLP-315W
Logitech G19 i G13
Šta mislite o ovom tekstu?
Wacom Bamboo, Bamboo One i Bamboo Fun Medium
Airlive POE200-CAM i OD300-CAM
Vivanco Bazoo Nano, Nano XS, Snake

Logitech G19
Osnovno:
Višenamenski kolorni displej rezolucije 320 x 240 piksela, USB 2.0 hub sa 2 porta
Ostalo:
12 programabilnih tastera sa ukupno 36 funkcija, raznobojno pozadinsko osvetljenje svih tastera, USB veza, dodatno napajanje uz pomoć adaptera

Logitech G13
Osnovno:
25 programabilnih tastera sa ukupno 75 funkcija, monohromatski displej rezolucije 160 x 43 piksela, minijaturni džojstik
Ostalo:
Raznobojno pozadinsko osvetljenje svih tastera i displeja, USB veza
Proizvođač:
Logitech
Kontakt:
ComputerLand
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera