LAKI PINGVINI<>
062009<><>

Avant Window Navigator 0.3.2

Drugačija linija alata

Ukoliko ste nekada poželeli da vaš GNU desktop više liči na Mac OS X ili jednostavno želite da isprobate nešto novo i zanimljivo, Avant Window Navigator je pravi program za vas. U pitanju je podesiva linija alata nalik docku, kojim se posvećeni poštovaoci Apple računara diče već godinama.

Binarni instalacioni paketi mogu se naći u internet skladištima svih poznatijih distribucija i na zvaničnoj strani projekta, gde se nalazi i detaljna dokumentacija i spisak međuzavisnosti. Osnovni zahtev je da na sistemu imate instaliran neki kompozitni menadžer (Beryl, Compiz, Cairo, Metacity itd.) koji omogućava stvarnu providnost u grafičkim efektima, te da vaša konfiguracija sve to može da izgura bez kočenja. Nakon instalacije navigator se može pokrenuti iz menija okruženja, a podešava se iz komponente Awn manager. Ovaj konfiguracioni backend programa poziva se iz sistemskog menija ili desnim klikom na sam navigator.

Ogromna snaga ovog programa leži u širokim mogućnostima njegovog podešavanja. Usled toga, Avant može da zameni jedan ili sve panele koje vaš sistem inače koristi, preuzimajući na sebe prikaz menija, prečica, sistemske kasete ili bilo čega drugog. U tom slučaju preporučujemo da ga podesite tako da se učitava prilikom prijave na sistem. Kao i kod standardnih panela, moguće je uključiti mu opciju autohide, sposobnost da bude uvek vidljiv iznad svih otvorenih prozora, promeniti boje koje koristi, ali i odabrati klasični 2D ili grafički bogat 3D izgled, uz izbor različitih efekata kojima će se odlikovati aktivna prečica.

Osnovna funkcija programa ostvaruje se kroz mogućnost postavljanja apletâ na njegovu površinu. Ovo mogu biti specijalizovane mini-aplikacije, sistemski elementi poput kontrole glasnoće zvuka, terminala ili časovnika, te tzv. launcheri, tj. prečice najčešće korišćenih programa. Najvažniji aplet je Launcher//Taskmanager koji služi kao kontejner za ostale prečice i prikazuje trenutno otvorene programe i foldere. Deo programa u kom se prikazuju prečice grafički je odvojen graničnikom (separator) od trenutno aktivnih zadataka, a njime mogu da se odvoje i sistemske komponente radi preglednosti. Izbor apleta nije mali – pored pomenutih uključuje i meni okruženja, monitor sistema, RSS čitač, aplikaciju za čitanje internet stripova, podsetnik i mnoge druge korisne stvari.

Ukoliko je korisnik aktivirao pomenuti aplet Launcher/Taskmanager, može mu priključiti proizvoljne prečice za aktiviranje najčešće korišćenih aplikacija. Ovo se radi jednostavnim definisanjem imena, komande, opisa i ikone kojom će prečica biti predstavljena na liniji alata. Teoretski je moguće napraviti prečicu za bilo koju komandu, tako da su mogućnosti neograničene.

Za kraj pomenimo i to da je moguće koristiti proizvoljne ikone i konfiguraciju programa snimiti kao sopstvenu temu koja se može sačuvati ili proslediti prijatelju. AWN je sjajna alatka, koja, iako ne donosi ništa revolucionarno novo, ipak predstavlja zanimljivu i atraktivnu zamenu za klasične panele.

Nikola BULJ

 
KBruch, KPercentage, KGeography i Kalzium
F-Spot 0.5.0.3 vs gThumb 2.10.11
xVideoServiceThief 2.0.1 Alpha
Avant Window Navigator 0.3.2
Šta mislite o ovom tekstu?
Firestarter 1.0.3

Platforma:
GNU/Linux
Licenca:
GNU GPLv2
Veličina:
960 KB source; 8 MB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
launchpad .net /awn
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera