TEST DRIVE<>
042009<><>

Kathrein UFS 910

Volkssatelliten

Kathrein UFS 910
Kathrein UFS 910
Kupili ste novi LCD/plazma televizor, priključili ste na njega PC i osetili čari slike visoke rezolucije na velikoj dijagonali igrajući se ili gledajući filmove. Međutim, razočaranje koje nastaje gledajući standardnu PAL rezoluciju izaziva želju da se nekako popuni i ta „praznina” nekim „konstantnim” izvorom slike u HD rezoluciji. Pošto nam RTS i ostale televizije sa nacionalnom frekvencijom neće u skorije vreme pomoći, rešenje se nameće u vidu satelitskog risivera. Primetili smo da već neko vreme pažnju ljubitelja satelitske televizije zaokuplja risiver kompanije Kathrein baziran na Linuxu. Risiver nemačke proizvodnje, pristupačne cene, sa rastućom podrškom za softver (internet zajednice)... Zvuči previše dobro?

Kathrein UFS 910
Kathrein UFS 910 
Čekajući (pre)dugo najavljivani Dreambox 8000 i slušajući najave o njegovoj paprenoj ceni, mnoge firme počele su da nude alternative. Prirodno, konkurencija je pokušala da uzme deo kolača i na tržištu su polako počeli da se pojavljuju risiveri zasnovani na Linuxu. Nemačka firma Kathrein, poznata po proizvodnji antena, na tržište je do sada izbacila nekoliko modela HD satelitskih risivera, od kojih je najveću popularnost doživeo model koga imamo na testu. Kathrein UFS 910 je za kratko vreme postao popularan risiver zahvaljujući pre svega pristupačnoj ceni, ali ne treba zanemariti i podršku internet „zajednice” za celokupan uspeh. Da Kathrein ozbiljno razmišlja o daljem razvoju satelitskih risivera i satelitskih kartica za PC, uverili smo se nedavno kada su otkupili većinski deo akcija kompanije TechnoTrend.

Uređaj se isporučuje u dve varijante, u crnoj i sivosrebrnoj boji. Na prednjoj strani risivera nalazi se lepo dizajniran i pregledan displej. Sa desne strane pozicioniran je „točkić”, pomoću koga je moguće upravljati nekim osnovnim funkcijama kao što su jačina zvuka, menjanje kanala ili paljenje i gašenje risivera. Sa leve strane displeja vratanca skrivaju mesta za dva CA modula i jedan USB port. Prednji USB port služi i za jednostavno ubacivanje novijih verzija softvera ili gotovih lista kanala, što će manje iskusnim korisnicima biti od velikog značaja. Nužno je proveriti koje USB memorije su kompatibilne sa risiverom, jer, nažalost, ne rade baš sve. I još jedan nedostatak – uređaj nema ni jedan čitač kartica za kriptovane kanale, ukoliko se to može nazvati nedostatkom u današnje vreme card sharinga.

 
Prilikom prvog paljenja (ili posle ubacivanja novog softvera) uređaj će se malo duže butovati i sačekaće vas spremna već unapred učitana lista kanala, koja često može biti nepotpuna ili starijeg datuma, odnosno neažurirana. Sledeći korak su podešavanja u menijima: izbor jezika, izbor rezolucija, format slike, audio, konfigurisanje antene (nativno podržan DISEqC 1.0). Sledeći korak bi bio pretraga novih kanala na satelitu, što možete i preskočiti ako nameravate da ubacite neku gotovu listu kanala sa Interneta. Po završenom skeniranju uređaj će vas obavestiti o tome koliko novih kanala je pronašao. Sledi podešavanje vremenske zone, čime se završava set osnovnih podešavanja za normalan rad uređaja. Sve ove opcije je moguće i naknadno podešavati. Srećom, postoji dosta programa koji olakšavaju razna podešavanja na ovom risiveru kao što je, na primer, SatChannelListEditor (za koji je neophodna mrežna konekcija između risivera i računara), uz pomoć kojih je moguće ubacivati novu listu kanala, editovati listu skinutu sa Interneta, bekapovati postojeću listu... Pored mrežnog priključka, poželjno je opremiti se i serijskim RS232 (crossover) kablom, koji će omogućiti bekapovanje sistema ili rad sa nekim specijalizovanim softverom (Kathi Control Center).

Specifikacije
Kathrein UFS 910
Podržane rezolucije: 720i, 576p, 720p, 1080i
Memorija: Flash 32 MB, SDRAM 128 MB
Prijem: DVB-S i DVB-S2 standardi emitovanja
Podrška za MPEG-2 i MPEG-4/H.264
Displej: alfanumerički sa 16 karaktera
Memorija za 4000 kanala
EPG sa programiranjem tajmera za snimanje
Automatsko podešavanje vremena i datuma preko DVB stream-a
Common Interface za dva CA modula
Video konektori: HDMI priljučak za HDTV (sa HDCP podrškom), YPbPr analogni video izlaz, kompozitni činč, SCART priključak
Audio konektori: optički audio izlaz za Dolby Digital (AC 3), činč stereo
USB: 1 x USB 2.0 port na prednjem panelu i 2 x USB 2.0 porta sa zadnje strane risivera
DiSEqC 1.0 (sa softverskom podrškom za 1.2)
Operativni sistem: zasnovan na Linuxu
U kutiji: daljinski upravljač, baterije, uputstvo, SCART kabl i mrežni kabl
Potrošnja struje: 26 W uključen, 1 W ugašen
Dimenzije: 342 x 67 x 273 mm
Težina: oko 3 kg
Proizvođač: Kathrein (www.kathrein.de)
 
Ovde se otprilike završava „uputstvo” za obične korisnike koji nisu kompjuterski znalci ili Linux gurui. Naime, uređaj traži određenu količinu znanja i iskustva u radu sa risiverima baziranim na Linuxu i problematikom podešavanja istih. Vlasnicima Dreambox risivera mnoge stvari će biti poznate, pa će se lako navići na specifičnosti koje krase ovaj risiver. Jedna od najznačajnijih mogućnosti Kathreina UFS 910 je multiboot, odnosno instaliranje više imagea operativnih sistema na USB memoriju, koja može da se priljuči na jedan od portova sa zadnje strane risivera. Na ovaj način se preventivno štitimo od mogućih komplikacija ukoliko se često igramo sa flešovanjem memorije risivera, a dobijamo i slobodu da probamo različite image od različitih developera ili čak i više njih odjednom. Imagei razvojnih grupa AAF i Team Ducktales prednjače po količini opcija i mogućnostima za dalju nadogradnju i instaliranje dodataka. Zlatno pravilo koje važi za ovaj risiver upravo je instalacija multiboot funkcije i više različitih imagea na USB flash kako biste imali što manje problema sa njim. U tako podešenoj „konfiguraciji” možete eksperimentisati do mile volje sa raznim emulatorima, dodacima, editovanjem svega što vam se učini zanimljivim. Problemi koji mogu da nastanu kada se eksperimentiše sa imageom smeštenim u memoriji risivera mogu da budu veoma frustrirajući i da dovedu do „zelenog ekrana smrti”, nestabilnog rada ili potpunog prestanka rada risivera. Na sreću, postoje i razni načini da se „Kati” vrati u život uz pomoć nekoliko metoda koje se relativno lako nalaze na Internetu, ali zašto rizikovati? Kada se sve to podesi, moguće je otići i korak dalje sa još jednom od značajnih mogućnosti ovog risivera. Podrška za emulatore Mgcamd, Camd3 i EvoCamd Linux guruima i entuzijastima predstavljaju i najbitnije opcije koje se mogu instalirati na ovaj risiver. Pomoću njih je moguće emulirati smart kartice satelitskih operatera i omogućiti card sharing. Nativnu podršku za DISEqC 1.0 softverski je moguće „podići” na DISEqC 1.2, koji je neophodan za upravljanje motorom antene. Međutim, ta opcija nije još uvek „ispolirana”, pa je u nekim verzijama neophodno izabrati satelit u OSD-u pre promene kanala. Verujemo u to da će Linux znalci umeti da prebrode i ovu teškoću.

Mogućnost povezivanja eksternog USB hard diska (USB 2.0 standard) za snimanje i reprodukciju HD i SD satelitskih programa je šlag na tortu u celoj priči. Moramo da napomenemo to da je nužno koristiti USB HDD koji poseduje sopstveno napajanje, jer risiver ipak nema dovoljno jako napajanje. HDD se formatira u FAT32 sistemu, što praktično znači da ga je dovoljno samo priključiti na PC posle snimanja nekog programa i snimak prekopirati na računar. Video fajlovi koje generiše risiver su u *.trp formatu i dovoljno ih je samo preimenovati u MPG ili AVI, i većina popularnih video plejera će ih reprodukovati bez problema. Kvalitet slike koji pruža ovaj risiver nije preterano zadovoljavajućeg kvaliteta u PAL (upscale) rezoluciji. Situacija sa HD kanalima znatno je bolja, kao i kvalitet, što je ipak najbitnije u celoj priči. Zvuk je, takođe, zadovoljavajućeg kvaliteta. Zapping, odnosno vreme potrebno da se promeni kanal, dovoljno je brzo i sa standardnim SD i HD programima.

Krajnji utisak koji ostavlja ovaj uređaj veoma je podeljen. U nekim situacijama deluje kao poluproizvod, fabrički nedovršen, dok u drugim situacijama kada pogledate šta sve nudi i za koliko para, ne možete da zanemarite koliko je povoljan odnos cene i kvaliteta. Sve veće hardverske nedostatke moguće je nadomestiti softverskom podrškom, koja je svakog dana sve bolja. Recimo, razvojna zajednica tvrdi da je hardver dovoljno sposoban da reprodukuje DivX materijal bez pomoći računara (pošto je moguće strimovati sadržaj), a ostaje samo da se napiše softver za to. Na tržištu se trenutno ne može naći risiver koji bi mogao da se takmiči sa onim što se dobija od Kathreina UFS 910 za toliko koliko košta (do 300 evra_). Za skoro duplo više para možete da razmislite o Dreambox 800 risiveru, ali to je već sasvim druga priča.

Zoran OLUIĆ

 
AMD Phenom II X4 810 & Phenom II X4 925
Gigabyte GA-MA790FXT-UD5P
XFX GeForce GTX 285 i GeForce GTX 295
Acer Aspire 8730G-644G50Mn
Alti Altos P2200, Alti Altos Ranger II, Alti Altos Suprimo Eclipse
Epson Perfection V350 i Perfection 4490 Photo
Verbatim Pocket Card Reader
Nikon Coolpix L100 i P90
Apacer AH522
Lexmark E360d i Lexmark E460dn
Kathrein UFS 910
Šta mislite o ovom tekstu?
ZEROtherm BTF90 i BTF95

Kineski klonovi
O popularnosti ovog risivera najviše svedoči činjenica da su se pojavili kineski klonovi, baš kao što je bio slučaj i sa skupljim Dreamboxom. Klonovi Kathrein UFS 910 risivera najzastupljeniji su na tržištima Istočne Evrope, a od originala se na prvi pogled skoro uopšte ne razlikuje. Firma Kathrein izdala je zvanično uputstvo kako razlikovati original od kineske kopije. Iako fine, razlike su brojne, kako u spoljašnjosti tako i u unutrašnjosti uređaja. Navešćemo samo nekoliko koje će vam brzo pomoći da prepoznate klona:
1. Prekidač naponske jedinice na originalu ima natpise ON i OFF, dok su na klonu I i O.
2. RS232 (serijski) konektor na originalu ima pravilan natpis DATA I/O, dok na klonu ima slovnu grešku DITAI/O
3. Beskonačni kontrolni točkić na originalu u punom krugu ima 32 koraka, dok kopija ima 20 koraka.
Najbitnija razlika u unutrašnjosti je što naponska jedinica ima znatno manje komponenti, što bi moglo da se odrazi na kvalitet napajanja, a samim tim i stabilnost i vek uređaja. Forumska zajednica je podeljena prilikom ocenjivanja kvaliteta klonova. Kao osnovnu prednost ističu nižu cenu, bez gubitaka na kvalitetu prikaza slike. Međutim, pojedinci kao bitne nedostatke ističu veće zagrevanje risivera, kao i povremeno zaglavljivanje („zeleni ekran smrti”). Za razliku od Dreamboxa, klon se (zasad) neće zaključati apdejtom originalnog firmvera. Izbor da li ćete uzeti klona ili originalni Kathrein isključivo je na vama, ali imajte u vidu to da kineske kopije treba da budu jeftinije.
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera