LAKI PINGVINI<>
042009<><>

Kompare 4.0.5

Razlike među datotekama u slici i reči

Na Unixu i sličnim sistemima od davnina (što bi u kompjuterskom svetu značilo trideset i više godina) postoji alatka zvana diff, koja se koristi za utvrđivanje razlika (ili diferencija) između tekstualnih datoteka. Jasno je to da je ovako nešto veoma korisno prilikom razvijanja programa u čijem radu učestvuje više ljudi, jer se lako može utvrditi koje su to zamene i ispravke izvršene u izvornom kôdu ili u dokumentaciji projekta, ali i bilo kakvog drugog teksta. Novije implementacije podržavaju i poređenje binarnih datoteka, a komplementarna alatka diffu poznata je kao patch – pošto diff izbacuje razliku između poređenih datoteka, kao i tačne instrukcije šta je i gde menjano, patch se može iskoristiti tako da od stare verzije, uz pomoć priloženog spiska razlika, napravi novu verziju datoteke.

Primera radi, ovakav princip koristi se pri „krpljenju” kernela za GNU/Linux. Umesto distribucije glomaznih paketa svake verzije, isporučuje se mali patch fajl sa pribeleženim razlikama. Takav koncept često se koristi i pri ažuriranju binarnih programa, mada patchovanje programskih paketa danas najčešće podrazumeva prepisivanje starih datoteka novim verzijama, umesto pravog „krpljenja” i menjanja sadržaja starih datoteka.

Ipak, diff je konzolna alatka pa izlaz koji izbacuje uopšte nije pogodan za pregledanje ako su datoteke iole duže. Na sreću, tu je Kompare, program koji je sastavni deo paketa KDE i koji može da „vizuelizuje” izlaz koji diff daje. Kako se radi o grafičkom front-endu, pri prvom startovanju treba locirati diff, koji se najčešće nalazi u direktorijumu /usr/bin.

Pošto se izaberu stara i nova datoteka, Kompare će jasno prikazati sve konstatovane razlike: pasusi i redovi koji predstavljaju razliku biće uokvireni „balončićima” i povezani sa susednom datotekom na onim mestima gde su uklonjeni ili dodati, dok će razlike u pojedinim karakterima biti podebljane. U vrhu prozora je prikazan spisak koji tekstualno prikazuje sve razlike, ali nije tu čisto radi dopunskih informacija već ima vrlo praktičnu primenu – Kompare, pored toga što prikazuje razlike, može i patchovati fajlove koji se porede. Dovoljno je kliknuti na obojeni deo u donjem panelu prozora ili na ekvivalentnu izmenu u gornjoj listi i pritisnuti ’Apply Difference’, čime će izabrana izmena biti „sinhronizovana” između datoteka. Naravno, ne vrše se nikakve konkretne izmene na disku, tako da sve dok se datoteke ne sačuvaju odgovarajućom komandom iz programa, neke ili sve načinjene promene mogu se poništiti. Iz programa se može direktno sačuvati .diff datoteka koja se potom može iskoristiti za patchovanje, a ako su datoteke otvorene pogrešnim redom, komandom „Swap source with destination” može se obrnuti poredak, što će uticati na izmene koje se budu vršile.

Program nudi sasvim dovoljan broj podešavanja. Ne računajući estetske zezalice i biranje boja na ekranu, mogu se definisati enkoding, kojim će se datoteke tretirati pri otvaranju, kao i stepen „ozbiljnosti” poređenja sadržaja (recimo, mogu se ignorisati dodavani i izbačeni prazni redovi, tabulatori i slično). Uprkos vrlo uskom polju primene, Kompare će onima koji su se u izloženim slučajevima prepoznali biti vrlo upotrebljva alatka, a kako je besplatna i podrazumevano se dobija uz onu „polovinu” distribucija sa preinstaliranim KDE desktopom, korisno je znati da je nadohvat ruke.

Ivan TODOROVIĆ

 
Duplicate Files Finder 0.8.0, fdupes 1.40, fslint 2.28
KeyTouch 2.3.2
AlarmClock 0.9.18
15 godina Linux kernela 1.0
Kompare 4.0.5
Šta mislite o ovom tekstu?

Platforma:
GNU/Linux, *BSD, Solaris
Licenca:
GNU GPLv2
Veličina:
1 MB DEB; 1,5 MB na HD
Cena:
program je besplatan
Adresa:
www .caffeinated .me .uk /kompare
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera