NOVE TEHNOLOGIJE<>
032009<><>

eBook uređaji

Pokretne biblioteke

Napredak tehnologije elektronskog mastila uneo je svojevrstan „vetar u leđa” tržištu prenosnih uređaja za čitanje elektronskih knjiga

Elektronski uređaji za čitanje (ERD – Electronic Reading Devices), kao što im naziv kaže, predstavljaju elektronske sprave čija je osnovna funkcija portabilni način skladištenja i pregleda knjiga u digitalnom formatu (popularni naziv: „e-Book”).

Da se ne radi samo o novom fenomenu svedoči zvanična statistika vrednosti tržišta elektronskih knjiga kroz presek prodaje tri najveća online lanca: Amazon Media (zvanično najveći distributer knjiga u svetu), Barnes&Noble i Waldenbooks. Njihov promet sa elektronskim knjigama, i to samo na američkom tržištu, iznosi više od 250 miliona dolara, što je oko 2 odsto učešća u ukupnoj prodaji svih formata knjiga (izvor: bookbusinessmag.com).

Jedan od zamajaca rasta tržišta elektronskih knjiga svakako je pojava i razvoj prilagođenih čitača, koji treba da premoste jaz izmeću elektronskog formata i komotnog načina manipulacije njime.

Treba na samom početku demistifikovati uvreženo mišljenje da ovi uređaji imaju za cilj da zamene knjigu i klasičan način njene upotrebe. Suprotno tome, treba ih posmatrati kao korisne dodatke koji dodaju novu funkcionalnost tradicionalnom pristupu konzumiranja literarnog medija.

Čemu to služi

Ukoliko ste strastveni ljubitelj književnosti, čitate nekoliko knjiga paralelno i nosite poneko dobro štivo svuda sa sobom, možete da zamislite situaciju u kojoj svoju sledeću knjigu pronalazite i prenosite (downloadujete) za nekoliko minuta u elektronskom formatu sa Interneta, u svoj udobnosti svoga doma, ne trošeći dragoceno vreme literarnog uživanja na odlazak do knjižare ili biblioteke i na ispunjavanje pratećih, najčešće zamornih formalnosti.

Ipak, mnogi će se odmah pozvati na neospornu činjenicu da je bilo kakvo suvislo čitanje teksta sa ekrana PC monitora često frustrirajuće iskustvo. Nadalje, čak i prenosni i tablet računari suviše su „kabasti” za tako jednostavan zadatak, dok rasprostranjeni PDA uređaji imaju premale ekrane za bilo kakvo udobnije korišćenje.

Ono što nam je potrebno jeste portabilni (ručni ili handheld) uređaj koji može da čita veliki broj elektronskih formata, sa akcentom na najpopularnije (PDF, Word DOC, običan TXT...). Sledeće stavke na našoj listi želja za savršen ERD jesu veliki ekran prilagođen višesatnom čitanju teksta, dug vek baterija i dobar korisnički interfejs.

Tehnologija E-Book čitača

Svojim iPodom Apple je pokazao da su milioni korisnika spremni da nose sa sobom digitalni uređaj za prenos omiljenog multimedijalnog sadržaja (muzika, slike, video). Postavlja se pitanje zašto ne bi bio isti slučaj i sa knjigama u elektronskom formatu?

Sa poslednjim produkcionim verzijama definitivno smo izašli iz „infantilne” faze razvoja elektronskih čitača, i oni sada predstavljaju zrelu alternativu tradicionalnim štampanim izdanjima.

 
Svakako najvažniji preduslov za ovakav razvoj ispunjen je predstavljanjem tehnologije takozvanog „digitalnog mastila” (engleski: „digital ink”). Ova revolucionarna tehnologija prikaza, takođe poznata pod nazivom „elektronski papir”, rešila je neke naizgled nepremostive probleme. Korišćenjem sofisticiranog metoda inkapsulacije i aranžiranja sitnih belih i crnih tačaka u prikaz reči i grafičkih elemenata pomoću mikroelektričnog naelektrisanja po prvi put je omogućeno da tekst na ekranu elektronskog uređaja izgleda jasno i prirodno kao onaj odštampan na običnom papiru. Štaviše, za razliku od LCD ekrana prenosnih računara, ekrani ERD uređaja su nereflektujući, čime je uklonjen još jedan od bitnih uzročnika antagonizma prema upotrebi ovih uređaja za čitanje. Krajnje neočekivano, u svetlijem okruženju prikaz je kvalitetniji, tako da ERD rade savršeno pod direktnim sunčevim osvetljenjem. Idealno za plažu!

Novi uređaji na tržištu znatno proširuju spektar upotrebe ERD-a, dodajući čitavu paletu novih funkcija: od ekrana osetljivih na dodir, preko prenosive memorije za skladištenje multimedijalnih sadržaja (čime se briše granica između ERD-a i sličnih multimedijalnih spravica) do bežične komunikacije sa centralnom bazom, odnosno katalogom elektronskih izdanja (knjige, dnevne novine, časopisi, pa čak i stripovi) dostupnih za prenos na vaš ERD u svakom trenutku, ma gde se nalazili. Nažalost, poslednja funkcija je zasad dostupna samo korisnicima na američkom kontinentu, ali se ubrzano radi na globalnom pokrivanju tržišta bežičnim pristupom.

Prednosti i nedostaci

Da bismo konačno mogli da donesemo presudu o svrsishodnosti tehnologije i o eventualnoj odluci da sebi priuštimo jedan ovakav uređaj, u nastavku ćemo se baviti konkretnim prednostima i manama koncepta, kao i trenutnom ponudom ERD-a na tržištu.

Prednosti:
• Lakoća pristupa i pretrage ogromnih kataloga digitalnih izdanja dostupnih na Internetu.
• Lakoća i brzina prenosa željenog sadržaja na uređaj
• Mogućnost skladištenja gotovo neograničenog broja izdanja omiljenih knjiga, časopisa, kataloga i slično, kao i njihova dostupnost u svakom trenutku gde god da se nalazite.
• Dostupnost ogromnog broja knjiga i časopisa kako za besplatan download sa Interneta (kroz servise kao što su Gutenberg.org ili domaći projekat Rastko.org.rs) tako i plaćenih izdanja preko internet prezentacija većine velikih izdavača, pri čemu treba istaći dodatnu prednost u činjenici da su cene ovakvih elektronskih izdanja, računajući i najaktuelnije bestselere, znatno niže od analognih papirnih izdanja (najčešće oko 10 dolara).
• Ugrađeni rečnik sa višejezičkom opcijom, direktan pristup elektronskom izdanju popularnih enciklopedija (na primer Wikipedia.org), a inteligentni sistem anotacije i „in-line” beleški omogućavaju dodatni komfor, naročito ako se radi o istraživačkom radu i prikupljanju podataka u realnom vremenu o referentnim konceptima, mestima, osobama ili generalno literarnoj građi.
• Operativni sistem i korisničko okruženje ERD-a omogućuju potpuno novo iskustvo čitanja, koje se može uporediti sa krstarenjem Internetom – ne krećete se kroz sadržaj linearno, već po referencama, linkovima i trenutnom afinitetu.
• Kada pominjemo Internet, bilo je sasvim logično da proizvođači ERD-a ugrade aplikacije za pristup mreži svih mreža, kao i pregled sadržaja prezentacija, tako da nećete ostati uskraćeni za ovu bitnu funkcionalnost.
• Već smo pomenuli mogućnost prenosa sa PC računara i skladištenja u ERD drugih multimedijalnih sadržaja (različiti formati muzičkih, grafičkih i video zapisa).
• Suštinska prednost ERD-a ogleda se i u sposobnosti prilagođavanja prikaza (veličine i vrste fonta), što, pored opšteg komfora, može biti od izuzetne važnosti za približavanje književnih izdanja svima onima koji su iz različitih razloga bili onemogućeni da koriste klasične knjige.

Nedostaci:
• Elektronski uređaji za čitanje koriste razne metode menadžmenta zaštite podataka u skladu s važećim propisima o autorskim pravima, što u nekim slučajevima može onemogućiti pristup željenim sadržajima ili ograničiti pristup samo na one elektronske formate koje podržava proizvođač dotičnog uređaja. U najvećem broju slučajeva, pogotovo imajući u vidu naše okruženje i dostupnost knjiga u različitim formatima i u različitim mrežama (da ih ovde ne imenujemo), ovo ipak predstavlja samo manju prepreku.
• Za tradicionaliste ili „okorele” ljubitelje knjige, ERD uređaji i dalje mogu predstavljati izraz „izopačenog” pristupa samom konceptu konzumiranja literature, pogotovo na duži period.
• Nedostatak opšteg utiska manipulacije i „druženja” sa pravom knjigom je dodatni argument.
• Korisnički interfejs i manuelne kontrole ERD-a za neke korisnike mogu biti zamorni pri kontinuiranoj upotrebi.
• Prilično visoka cena (red veličine 200 do 400 dolara) može biti odlučujući odvraćajući faktor, pogotovo imajući u vidu to da za download najnovijih izdanja knjiga treba izdvojiti dodatni novac.
• Na kraju, kao svakako važan subjektivni faktor treba istaći činjenicu da pravu knjigu nakon čitanja možete pokloniti prijatelju ili u dobrotvorne svrhe. Sa digitalnom knjigom to svakako nije slučaj (bar do daljnjeg).

Pet gospodara tržišta

Svi veliki proizvođači eBook čitača, to pre svega ubrajamo Sony i Amazon, nedavno su predstavili novu generaciju svojih perjanica. Svi su bazirani na unapređenim sofisticiranim tehnologijama opisanim u ovom članku. U našoj tabeli je uporedni prikaz modela koji predstavljaju trenutnu top-ponudu na polju elektronskih uređaja za čitanje.

Budućnost

Nakon nekoliko nedelja upotrebe i privikavanja lako se možete naći u situaciji da koristite uređaj za čitanje elektronskih knjiga kao deo svakodnevnog inventara, na primer kao daljinski upravljač, prenosni računar ili čak omiljeni roman.

Umesto čitanja knjige „od korice do korice”, skakaćete sa reference na referencu po sadržaju u oba smera, čitaćete omiljene dnevne novine ili mesečnike u autobusu na putu do posla, pretraživaćete važan Word dokument na sastanku u kancelariji klijenta, pretraživaćete Internet ili pokazivati svoju sliku iz mlađih dana preplanulim Havajkama na udaljenoj peščanoj plaži u senci palmi... Eh, mašti nikad kraja...

Očigledno je da ERD uređaji uspešno polažu najvažniji test za bilo koji „gadget”: što ih više koristite, nalazite ih sve korisnijim i neophodnijim dodatkom jednog stila života koji ste sami definisali.

Dušan KNEŽEVIĆ

BrendiRexSonyKindle 2CybookHanLin
ModelDigital Reader 1000sPRS 700D00511Gen3eBook V3
ProizvođačiRex TechnologiesSonyAmazonBookeenJinke Electronics
Adresawww.irextechnologies.comwww.sonystyle.comwww.amazon.com/kindlewww.booken.comwww.jinke.com.cn
Dimenzije (mm)268 x 217 x 12175 x 128 x 10203 x 135 x 9188 x 118 x 8,5184 x 120,5 x 9,9
Tehnologija prikazaEInk VizplexEInk VizplexE-Ink® electronic paper displayEInk VizplexEInk Vizplex
Ekran10,2 inča (163 x 203 mm), 1024 x 1280 piksela, 16 nijansi sive, 160 ppi 6 inča (90 x 120 mm), 600 × 800 piksela, 8 nijansi sive, 167 ppi6 inča (90 × 120 mm), 600 × 800 piksela, 16 nijansi sive, 167 ppi6 inča (90 × 120 mm), 600 × 800 piksela, 4 nijanse sive, 167 ppi6 inča (90 x 120 mm), 600 × 800 piksela, 4 nijanse sive, 167 ppi
Trajanje baterija16 sati7.500 strana4-6 dana8.000 strana9.000 strana
Težina (grama)570283289174200
OSLinux 2.6.24Linux 2.6.23?LinuxLinux
OS boot (sec)50??2016
ProcesorFreescale i.MX31L 400 MHzFreescale i.MX31L 532MHz?Samsung S3C2410 200 MHzSamsung Arm 9 200 MHz
Memorija128 MB RAM, 1 GB SD128 MB RAM, 512 MB Flash (384 MB dostupno)2 GB Flash (1,4 GB dostupno)16 MB RAM, 8 MB ROM, 512 MB Flash32 MB, 2 MB Flash, 512MB SD
ProširenjeSD/SDHCMMC/SD/SDHC, Memory Stick Pro DuonemaSDSD/MMC
Ostali priključciUSB 2.0 (napajanje), (1000SW: WiFi i Bluetooth)USB 2.0, slušaliceUSB 2.0 (napajanje), slušalice, EVDO/CDMAUSB 2.0 (napajanje), slušaliceUSB 1.1, slušalice
Podržani formatiPDF, HTML, TXT, JPG, BMP, PNG, PRC/MOBIBBeB (LRF/LRX), PDF, EPUB, TXT, RTF, JPG, BMP, GIF, PNG, MP3, AACKindle (AZW), TXT, AAX, MP3, PRC/MOBI, PDF, HTML, DOC, JPEG, GIF, PNG, BMP.OEB-XHTML, TXT, HTML, PDF (non DRM), PRC/MOBI, JPG, GIF, PNG, MP3PDF, TXT, RTF, EPUB, LIT, PPT, WOLF, DOC, CHM, FB2, PRC/MOBI, HTML, DJVU, MP3,
SoftverPaperless iRex Printer, Mobipocket Java ReadereBook Library, Adobe Digital Editions?Bookeen® Multi-format eBook readerWOLF Maker, WOLF Printer
Cena (u dolarima)650400360350300
 
 AKCIJE
World Summit Awards
SK Case Chase: Modifikacija monitora, tastature i miša

 NOVE TEHNOLOGIJE
eBook uređaji
Šta mislite o ovom tekstu?

 PRIMENA
WimMAX u srpskom etru

 NA LICU MESTA
RAF Challenge 2009 (najava)
Career Days 2009 (najava)

 SITNA CREVCA
Konektori
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera