INTERNET<>
032009<><>

.rs

Ipak prodaja?

SBB TV monopolista • Stranci na našem internet tržištu • Kraj prve faza obnove .yu domena

Polemika o prodaji Telekoma Srbija nastavlja se u javnosti. Raniji planovi o prodaji tokom ove godine prvo su navodno odloženi zbog nepovoljnog ekonomskog trenutka. Takvim izjavama su se obratili predsednik države, ministarka, generalni direktori Telekoma Srbija i PTT-a i mnogi drugi. Međutim, guverner je izneo podatak da se vlada obavezala na prodaju Telekoma tokom ove godine i da ne vidi kako će drugačije da se pokrije budžet. Zatim je nezvanično procurela vest da se državni vrh odlučio da se tender za strateškog partnera Telekomu raspiše u drugoj polovini godine, najverovatnije krajem septembra. U medijima je ponovo lansirana vest da je nemački telekom zainteresovan za kupovinu Telekoma Srbija ali su Nemci ostali bez zvaničnog komentara na tu vest.

Komisija za zaštitu konkurencije utvrdila je da je SBB zloupotrebio dominantan položaj na tržištu distribucije TV programa putem satelitske DTH tehnologije (SBB-ov totalTV), jer je sklapao ekskluzivne ugovore sa nacionalnim i drugim domaćim televizijama onemogućivši konkurenciju da uvrsti te televizijske kanale u svoju ponudu. SBB je najavio tužbu Vrhovnom sudu Srbije.

Agencija za privredne registre je prva organizacija u Srbiji koja je dobila elektronski potpis, a PTT i Poreska uprava potpisali su protokol o saradnji po kojem će raditi na uvođenju kvalifikovanih elektronskih potpisa, što će biti jedan od prvih pravih projekata e-uprave. Tom prilikom PTT je postao prvi veliki poreski obveznik koji je poresku prijavu poslao elektronskim putem uz upotrebu elektronskog potpisa.

Elektronska trgovina je u žiži javnosti: održan je okrugli sto, Vlada je pominje u strategiji trgovine, EU je finansirala obuku prve generacije menadžera za elektronsko poslovanje u EUnet koledžu.

Tokom februara održane su javne konsultacije pred izradu Strategije za prelazak sa analognog na digitalno emitovanje radio i TV programa, nakon čega počinje rad na izradi Strategije.

Izgleda da je došlo vreme da Internet u Srbiji postane unosniji biznis nego dosad. Delimičnom liberalizacijom tržišta i uvođenjem VoIP-a veći domaći provajderi postali su zanimljivi stranom kapitalu. U prethodnih mesec dana čuli smo mnoge glasine o prodaji nekoliko velikih provajdera, a nije tajna ni to da bi mnogi mali provajderi bili veoma zadovoljni da ih kupe veći igrači na domaćem tržištu. No, dok se glasine ne potvrde na sajtu APR, treba pomenuti da je upliv stranog kapitala na internet tržište Srbije u poslednje vreme povećan, što najbolje govori pregled sajtova i firmi usko vezanih za Internet koji su prodati (www.mcc.co.rs/blog/preuzimanja--web-sajtova-kompanija/). Da je domaće Internet tržište sve zanimljivije stranom kapitalu govori i najnovije istraživanje kompanije GfK, prema kom Internet u Srbiji koristi 35 odsto stanovništva starijeg od 15 godina.

Telekom Srbija je objavio cene novih, bržih ADSL paketa Click 6, 8 i 16 (www.telekom.nadlanu.com/isp/default.aspx?ac=snews&ui=32391). Od ostalih provajdera zasad je samo EUnet ponudio brže ADSL pakete, ali se cene znatno razlikuju od Telekomovih (www.eunet.rs/adsl-detaljni--cenovnik), pa ostaje da se vidi da li ostali provajderi mogu da ponude cene na nivou Telekomovih ili je nemogućnost konkurentne ponude razlog tome što nisu ponudili brže pakete. SezamPro je snizio cene ADSL paketa (www.sezampro.rs/public/info/?id=26), mada su u pitanju relativno male razlike. MadNet je prvi domaći provajder koji je uveo i prošao sertifikaciju po standardu ISO 9001:2008.

On-line plaćanje Dina karticama konačno je moguće! Zasad samo na sajtu Jata, ali pošto je to najznačajniji e-commerce sajt u Srbiji, to ovoj novini daje poseban značaj.

Vlada Srbije i Microsoft predstavili su kampanju za unapređenje bezbednosti dece na Internetu. Projekat je u skladu sa evropskom inicijativom kojom je 10. februar proglašen za Evropski dan bezbednosti dece na Internetu. Promoter akcije je Momčilo Bajagić Bajaga, a na adresi www.microsoft.com/scg/sigurnostdece možete naći zanimljiv materijal.

Do 2. marta traje prva faza obnove .yu domena i nakon toga počinje deaktivacija neobnovljenih domena. Druga faza koja traje do kraja aprila omogućiće ponovo aktiviranje obnovljenog domena, dok se neobnovljeni trajno brišu 4. maja. Svi .yu domeni važe do 30. septembra. Brojač .rs domena došao je do 48435.

Nacionalni Internet domen Crne Gore .me prešao je za manje od deset meseci broj od 200 hiljada registrovanih poddomena, postavši tako najbrže rastući državni domen svih vremena.

Telenor je svojim korisnicima omogućio da za 460 dinara mesečno imaju pristup bez dodatnih troškova muzičkoj bazi od preko 250.000 pesama. U bazi se nalaze pesme svih žanrova, sistem ima DRM zaštitu i razvijen je u saradnji sa SOKOJ-em (www.telenor.rs/muzika/).

Dušan DINGARAC

 
.rs
Šta mislite o ovom tekstu?
Blogosfera
Facebook – opsesija ili ne?
Cenzura Interneta
Privatnost na Internetu
WWW vodič
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera