AKCIJE<>
032009<><>

About SK Case Chase
SK Case Chase is a prize competition organized for the readers of "Svet kompjutera" ("Computer World"), the oldest and best selling computer magazine in Serbia and Montenegro. Competition is sponsored by Chieftec, one of the worlds leading manufacturers of computer cases. Readers of "Svet kompjutera" are participating by sending their proposals (description, images, sketches) for modification (modding) of any Chieftec computer case to became an object of their desire. After jury in "Svet kompjutera" selects best proposal of one of the readers, the particular case is then modified by magazine's team to best reflect the proposal of the reader. Finished case is then presented in the magazine and in local TV shows, and selected participant of the competition is awarded by "case of his dreams".
The competition has started in July 2007 and in the first round the seven cases have been modified. The second round with nine cases was held from March 2008 to january 2009. The third round was organised from April 2009 to June 2009, with 3 more great modifications. This is an intermediate article about modification of a monitor, kayboard and mouse.

SK Case Chase: Modifikacija monitora, tastature i miša

Da bolje legne

Zamislite situaciju: izaberemo vaš predlog na SK Case Chase konkursu, modifikujemo kućište po vašim zamislima, svečano vam ga uručimo i vi ga srećni i zadovoljni odnesete kući. Stavite ga na vidno mesto (da mu se dive komšije i prijatelji, je li), ali onda shvatite da se to fenomenalno novo kućište uopšte ne slaže sa ostatkom opreme...

Lista favorita
U ovoj pauzi između dva ciklusa našeg nagradnog konkursa, stizali su nam brojni kvalitetni predlozi, a jedan od njih smestio se na listu favorita. Neki od naših čitalaca koji su odavno na listi postaju nestrpljivi, što je sasvim razumljivo, ali moraju da se strpe, jer mi zaista možemo da radimo samo jedno kućište mesečno.
Tako ćemo, kao prvo kućište trećeg ciklusa, do izlaska sledećeg broja (pre)praviti kućište po predlogu čitaoca koji je od onih koji zaista dugo i strpljivo čekaju:
• „The Book” – Miloš Petković, Vreoci
A oni koji će morati još malo da se strpe su:
• „Bokserski ring” – Stefan Musulin, Zemun
• „Gajba” – Ivan Krstin, Novi Sad
• „Good@TRON/off” – Marijana Kitić, Beograd
• „Ko to tamo peva” – Miodrag Čolaković, Novi Sad
• „Krivi toranj” – Slobodan Miletić, Kruševac
• „Lamborghini Diablo GTR” – Mihajlo Hevka, Zemun
• „Lara Croft” – Veljko Veljković, Srpski Miletić
• „London Bus” – Vladimir Čolović, Beograd
• „Mad Cobra” – Bojan Čejić, Vršac
• „Marshall” – Tomislav Zlatić, Beograd
• „Mortal Combat” – Kristina Pavlović, Beograd
• „Ogledalce, ogledalce” – Nenad Marković, Kraljevo
• „Parthenon” – Marko Zorić, Kucura kod Vrbasa
• „R2D2” – Bojana Marković, Vršac
• „Spiderman” – Nikola i Aleksa Mihajlović, Beograd
• „Srpski laptop” – Serveto Pecin, Bečej
• „Supersrbin” – Stefan Ilić, Subotica
• „Terminator” – Milan Lolić, Beograd
• „World of Warcraft” – Đorđe Mihajlović, Beograd
Svi predlozi sa liste u konkurenciji su za modifikacije kućišta u narednim brojevima.
 
Pod „ostatkom opreme”, pre svega mislimo na monitor, tastaturu i miša. Nažalost, nekakva naročita modifikacija ovih komponenti po prirodi stvari nije moguća, ali možemo makar da ih prilagodimo da bolje „legnu” uz glavnu stvar – modifikovano kućište. I to je situacija u kojoj ipak nešto možete da uradite sami, uz malo truda i trošak od nekoliko stotina dinara.

Na primeru jednostavnog bojenja samo nekih od delova tri pomenuta periferjska uređaja, dobijamo komplet opreme koji bi se, na primer, savršeno uklopio uz kućište „Disco Box” iz SK 7/2008. Bojenje komada plastike u željenu nijansu može da deluje kao veoma jednostavna stvar ali, pre nego što uzmete bočicu spreja u ruke, pogledajte našu ilustrovanu storiju na susednoj strani. Takođe, preporučujemo da se o ispravnim postupcima za bojenje, a naročito za pripremu pred bojenje, informišete i na drugim mestima. Verujemo da niko ne bi voleo da mu boja sa tastature i miša ostaje po rukama, a da monitor počne da se ljušti čim ga „mrko pogledate”.

Ograđujemo se: ako se i sami odlučite na ovakakav molerski korak, to radite na sopstvenu odgovornost!

S.K.Ovog puta predmet naše modifikacije nije kućište nego sve ostalo. Bežični komplet tastature i miša, kao i stari 14-inčni monitor koji je postao „rezervni” poslužiće da principijelno objasnimo kako
se ovim komponentama može „udahnuti novi život”, tj. makar nova boja.Sve uređaje pažljivo rastavljamo da bismo izdvojili delove koje ćemo da obojimo. Najvažnije je da tačno zapamtimo (ili popišemo) gde je šta bilo, jer je konstrukcija nekih spravica koje svakodnevno koristimo zaista kompleksna.
Još važniji savet glasi: ništa ne treba rastavljati upotrebom sile.

Kada smo sve „razbucali”, izdvajamo delove koje ćemo obojiti crno
(plus zadnja strana monitora)
i tri dela koja ćemo obojiti crveno.
Prvi deo pripreme je temeljno pranje i odmašćivanje svih delova deterdžentom za pranje sudova. Pošto smo sve uređaje rasturili na najstinije deliće, logično je da operemo i one delove koje nećemo bojiti, a idealna je prilika da „osvežimo” i sve tastere.

Dalji koraci su veoma važni ako želite da se boja na plastičnim delovima zadrži mnogo duže od dva dana. Sve delove koje bojimo prvo smo prešli vodenim brusnim papirom granulacije 1000, dobro isprali i osušili, a zatim temeljno prebrisali čistim alkoholom. Zatim smo poprskali tanak (ali ravnomeran) sloj hemijske podloge za farbanje plastike. Pri svakom bojenju, vaši „neprijatelji” su neravnine, prašina, masnoća, otisci prstiju, ali i loše kombinacije hemijskih supstanci.Za rad sa bojom u spreju potrebno je iskustvo, pa vežbajte bojeći nešto što vam je manje važno.
Osnovni saveti su da treba prskati sa odgovarajuće distance (od toga zavisi veličina kapljica), raditi kratkim potezima, nanositi malu količinu boje (inače će „zasuziti” i ono što se boji i onaj ko boji), a dobra pokrivenost se postiže u dva, tri, pa i više „unakrsnih” slojeva (uzduž i popreko).
PAŽNJA!
Po­no­vo upo­zo­ra­va­mo: pri ra­du sa he­mi­ka­li­ja­ma, na­ro­či­to u za­tvo­re­noj pro­sto­ri­ji, tre­ba vo­di­ti ra­ču­na i o zdra­vlju!


Sastavljanje smo obavili pažljivo, da ne bismo oštetili delove koje smo upravo obojili. Kao i prava, „slagalica” sa tasterima može da se radi sa ili bez pomoćnih sredstava.

  
 
 AKCIJE
World Summit Awards
SK Case Chase: Modifikacija monitora, tastature i miša
Šta mislite o ovom tekstu?

 NOVE TEHNOLOGIJE
eBook uređaji

 PRIMENA
WimMAX u srpskom etru

 NA LICU MESTA
RAF Challenge 2009 (najava)
Career Days 2009 (najava)

 SITNA CREVCA
Konektori

Dodatne informacije
Predlozi se šalju na email casechase@sk.rs. Obavezno navesti datum rođenja, mesto stanovanja i broj mobilnog telefona.
Osnovna pravila konkursa objavili smo više puta, poslednji put u prošlom broju.
U odgovarajućoj sobi na našem forumu (www.sk.rs/forum) možete da se raspitate o detaljima izrade svih kućišta, pogledate dodatne fotografije i razmenite utiske sa drugim članovima foruma.
Televizijsku reportažu o nastanku aktuelnog kućišta možete da pogledate u emisiji „Game Over” na televiziji Metropolis, subotom od 17 i utorkom od 14 časova.
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera