LAKI PINGVINI<>
022009<><>

BleachBit 0.2.1

Elektronski čistač privatnosti

Da vaše belo uvek bude... Ne, to nije to. BleachBit je alatka za uklanjanje nepotrebnih datoteka i oslobađanje prostora na disku, obezbeđivanje dodatne privatnosti i uklanjanje „nečistoća” na GNU/Linux sistemima.

Na stranici za preuzimanje nalaze se paket sa izvornim kôdom i prekompajlirani paketi za distribucije CentOS, Debian, Fedora, Mandriva, openSUSE, RHEL, SLES i *Ubuntu. Zaista impresivno. Za funkcionisanje su, pored GNU/Linux sistema, potrebni još Python i PyGTK, a po instalaciji progam se smešta pod stavkom Tools menija okruženja.

Interfejs progama izuzetno je jednostavan, a možemo slobodno reći i oskudan. Nema čak ni mogućnosti nekih podešavanja, već se sve obavlja na tom jednom prozoru. Na vrhu su meni (koji je mogao i da izostane, jer u njemu nema ništa do opcija Quit i About) i toolbar sa dugmadima Delete i Preview. Na levoj strani je stablo sa checkboxovima za izbor stvari koje će se tražiti i ukloniti, a na desnoj strani je prostor za listanje svih pronađenih datoteka koje će biti uklonjene.

Program omogućava pronalaženje i uklanjanje keša, kolačića, istorije preuzimanja, lozinki, posećenih mesta, logova, thumbnailova i drugih „zaostataka” iz programâ Epiphany, Firefox, Opera, OpenOffice.org, Beagle, Real Player, VIM, X-Chat i KDE okruženja. Takođe, mogu se očistiti i lokacije /tmp i Trash, lista poslednje otvaranih dokumenata u meniju okruženja, sistemski keš, neispravne prečice do programa na desktopu, rpmbuild keš, te postavke za Javu i Flashov keš . Kada se u listi levo izabere neka opcija, na desnoj strani se ispisuje opis onoga što ta opcija čini.

Kada su sve željene opcije izabrane, pre konačnog uklanjanja dobro je prvo pritisnuti dugme „Preview” kako bi se videlo šta će sve biti uklonjeno sa diska, jer, s obzirom na to da ne postoji mogućnost pravljenja rezervne kopije onoga što se briše, verovatno niko ne želi da mu slučajno zbog nepažnje bude izbrisano nešto što ne treba.

Za razliku od KleanSweepa (SK 9/2008), koji je orijentisan na čišćenje na nivou sistema, BleachBit se orijentiše na održavanje korisničkih stvari. Tako će iz direktorijuma /tmp biti uklonjeno samo ono što vlasnik koji pokreće program koristi, dok će sve ostalo ostati netaknuto. Otuda je i vreme koje je ovom programu potrebno za skeniranje (pronalaženje datoteka za uklanjanje) maksimalno nekoliko minuta, za razliku od višesatnog skeniranja KleanSweepom. A kada je napunjen log sa putanjama i veličinama datoteka koje će biti uklonjene, i posle ručne provere da nešto što treba slučajno nije „upalo”, pritisak na dugme „Delete” pred korisnika će postaviti sudbonosno pitanje „Da li stvarno hoćete da neutrališete ove datoteke?!”, sa podrazumevanim odgovorom Cancel (za svaki slučaj, pošto je poznato da svi mi na sva pitanja uglavnom odgovaramo sa ’Enter’).

Na dnu loga piše koliko će ukupno prostora biti oslobođeno na disku. U nekoliko klikova mišem i za nekoliko minuta, e-smeće, koje korisnik upotrebom računara ostavlja svakodnevno a da toga nije ni svestan, biće kao rukom odneseno.

Aleksandar UROŠEVIĆ

 
HardInfo 0.4.2.3
BleachBit 0.2.1
Šta mislite o ovom tekstu?
Evolution 2.24
Qwit 0.7
Converter 2.8 (KDE 3.5 + 4)
Kflickr 0.9
QTM 0.7.1.3

Platforma:
GNU/Linux
Licenca:
GNU GPLv3
Veličina:
58 KB RPM; 236 KB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
bleachbit .sourceforge .net
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera