INTERNET<>
022009<><>

WWW vodič

Hellomusic

Dizajn sajta muzičkog konkursa Hello! Music for you zapravo je jedna ogromna reklama, što deluje previše šareno i odbojno, ali nam se ideja koja stoji iza njega načelno sviđa. Na konkursu se takmiče svi bendovi sa teritorije Srbije koji imaju autorske pesme, ali do sada nisu snimili spot. Pesme koje učestvuju na konkursu moraju biti na srpskom jeziku, snimljene u mp3 formatu i dužine od 4 minuta. Prvi krug glasanja završen je 31. decembra, a deset finalista po izboru posetilaca sajta i stručnog žirija sada ulazi u drugi, finalni krug glasanja.

Adresa: www.hellomusic.rs

Mrzim

Još od vremena kada se pojavio sajt preko kog možete da se odreknete prijatelja i kompletne familije nismo videli ništa slično. Očigledno je – na ovom sajtu možete da mrzite koliko vam je volja! Da li mrzite finansijsku krizu i činjenicu da nemate para ni za hleb, bivšeg dečka-ženskaroša, domaće TV kanale ili seriju „Očajne domaćice”, ekspozituru banke ili babu koja vas je digla sa mesta u GSP-u, svejedno je... Ovo virtuelno iskazivanje mržnje vrlo je eksplicitno, pa ne preporučujemo mlađima od 18 godina da prilaze sajtu. Mi smo svoje rekli, a vi vidite šta ćete.

Adresa: www.mrzim.com

Manjekenj

Da nastavimo u istom tonu: nije baš fantastično štivo kao ono koje piše Dudarim, ali ima tu nečeg. Generalno, našim blogovima i sajtovima nedostaje prava originalnost i literarno uzdizanje, no šta je tu je, snalazimo se i sa ovim što imamo. Još jednom, sajt koji nije za one slabog srca, kao ni za maloletne čitaoce. Izgleda da je vrh popularnosti Manjekenja bio još pre nekoliko godina, a 2007. godine prestaje da piše kratke vesti. Ko zna, možda će se posle sveopšte krize i on vratiti da piše svoj uvrnuti blog.

Adresa: www.manjekenj.com

Quizlines

„And now for something completely different”, što bi rekli Pajtonovci. Predstavljamo sajt sa gomilom šašavih kvizova, sličan sajtu blogthings koji smo nešto ranije opisali, sa nekoliko originalnih obrta: prvo, rade ga naši dizajneri i programeri, drugo, mnogo nam se sviđaju njihovi crteži! Ne morate se registrovati da biste rešavali kvizove, ali možete, da biste im kasnije ponovo pristupili ako želite. Nećemo vas više zadržavati, izvolite i rešavajte kvizove i proverite gde, kako i sa čime „stojite”.

Adresa: www.quizlines.com.

Pangea Day

Pangea Day je bio najmasovniji i najinteresantniji globalni hepening u 2008. godini, koji je vođen idejom da je ceo svet, iako ga razdvajaju granice, razlike i konflikti, zapravo jedno! Hepening je nazvan po uzoru na istoimeni superkontinent koji je postojao pre oko 250 miliona godina, pre nego što su se kontinenti odvojili i formirali sadašnji oblik i međusobni položaj. Na sajtu možete pogledati sve ono što ste prošlog maja propustili, a takođe i pročitati informacije o budućim danima Pangee, koje možete primiti ubuduće i na svoj mejl ako se registrujete na mejling listu.

Adresa: www.pangeaday.org

Remove Malware

Svi smo makar jednom u životu imali problema sa različitim oblicima trojanaca, adware, malware i spyware pretnjama kompjuteru. Niste sigurni kako najbolje da se zaštitite od napada sa Interneta? Evo momka koji će za vas testirati različite antivirus i antimalware programe, a vi ćete rezultate moći da pogledate u video serijalu kojim on prikazuje i opisuje svoj rad. Na sajtu se nalaze i ocene različitih proizvoda, a novosti na ovom blogu naći ćete svake nedelje, pa je najbolje da informacije preuzimate preko RSS feeda.

Adresa: http://remove-malware.com

DoodleBuzz

Dobrodošli u budućnost – radi se o novom načinu prikazivanja i čitanja vesti kroz ovaj eksperimentalni interfejs koji će vam omogućiti da crtajući mapirate vesti koje vas zanimaju. Na ovu inovativnu ideju došao je dizajner Brendan Dos žvrljajući skice sa idejnim rešenjima koje su se u roku od nekoliko nedelja pretvorile u kôd, odnosno novu arhitekturu vesti na Brendanov način. Skice i video fajl o ranom idejnom rešenju, kao i izradi prototipa DudlBaza naći ćete na samom sajtu. A sad, crtajte vesti i čitajte ih!

Adresa: www.doodlebuzz.com

SourceWatch

Još jedan drugačiji projekat baziran na vestima. Rađen je u duhu Wikipedije, a pokrenut je 2003. godine (kada je popularnost wiki prezentacija bila u punom zamahu) od strane Centra za medije i demokratiju, neprofitne agencije iz Amerike. Ovaj sajt, za razliku od drugih wiki sajtova, još od 2006. godine zahteva registraciju korisnika pre postovanja, citiranje izvora za svaku vest je obavezno, a njih nadgleda i pregleda plaćeni urednik. Svima koji su zamerali Wikipediji to što svako može da napiše vest ili novu temu možda će ovaj projekat delovati profesionalnije.

Adresa: www.sourcewatch.org

WEbook

Jednostavno je, jasno i glasno. Mi i knjige, odnosno naše knjige, odnosno sajt koji podržava sve one koje misle za sebe da su talentovani pisci, a da je njihov rad omalovažavan, ignorisan i nisu se našli u poziciji da potpišu ugovor o izdavanju svog dela. S obzirom na to da sajt drži izdavačka kuća, smatrajte ga otvorenim pozivom da nešto napišete, tačnije da izložite ono što već imate napisano i možda će vam se želja konačno ispuniti. Na sajtu ćete naći sve potrebne informacije, kao i opširan info o autorskim pravima – ako se u avanturu upustite.

Adresa: www.webook.com

Climate Care

Svet u kojem živimo u velikoj meri pokreću fosilna goriva, a problem je oko 30 milijardi tona CO2 gasa koji kompletna ljudska populacija svake godine ispušta u atmosferu. Climate Care je još jedan pokušaj da se svima stavi do znanja koliko svako od nas doprinosi ovom problemu. Formular na sajtu pomoći će vam da saznate koliko tona ugljen-dioksda ispušta vožnja kolima, putovanje avionom ili godišnja potrošnja struje u vašem domaćinstvu. Sajt promoviše i sakuplja priloge za ekološki svesne projekte koji pomažu zemljama trećeg sveta da smanje zagađenje.

Adresa: www.climatecare.org.

Pomegranate

U eri mobilnih telefona koji su svi manje-više isti lepo je videti nešto zaista inovativno. Nar-telefon, kako mu glasi ime, nudi do sada neviđene opcije, a uz to ima i sjajan dizajn: ugrađeni projektor visoke definicije, glasovni prevodilac na sve svetske jezike, portabl kafe-kuvaricu, usnu harmoniku za razonodu... Sve ove opcije su lepo predstavljene, a ovaj telefon moći ćete da naručite... nikad! U pitanju je zapravo sjajan marketinški trik koji ne promoviše all-in-1 uređaj, već promoviše – provinciju Novu Škotsku u Kanadi. Samo za broadband posetioce!

Adresa: www.pomegranatephone.com.

OVGuide

Broj televizijskih stanica koji postoji na globalizovanom tržištu je takav da se u trci za pretplatnike odavno poseglo za postavljanjem kvalitetnog TV sadržaja na Internet. OVGuide je tu da vam pomogne da pretražite širine sajberspejsa u potrazi za onim što vas zanima. Žanr programa koji možete pogledati lepo je razvrstan, uz rejting i pretragu ključnih reči, a sadržaj nije ograničen samo na ono što se nudi preko televizije – tu su i amaterski, propagandni i kojekakvi drugi privatni kanali.

Adresa: www.ovguide.com.

Eto nama Isusa

Tumarajući Internetom pronašli smo Isusa. Tu je već osam godina i gleda na svet kritičkim očima. Ne preza od pozivanja na Wikipediju, YT i druge izvore sa Interneta da prozbori o onome što smatra interesantnim. Teme o kojima piše vezane su za opšte društvene i globalne tendencije: loše obrazovanje, politička dešavanja, a tu je i poneki recept. Tekstovi su mu sjajni, inspirativni, iako će se mnogima činiti komplikovanim i preopširnim, ali ko smo mi da preispitujemo Isusa? Inače, On traži jedinstvenu ženu sa kojom bi proveo ostatak života i nudi vam kupanje u svom društu.

Adresa: www.datejesus.com

Spoonflower

O tekstilnim šarama obično razmišljaju samo modni dizajneri, naše mame i bake. E, potonjima je ovaj sajt pružio priliku da, uz znanje Photoshopa, naprave tekstilnu kreaciju sa svojim dezenima. Paterne možete uploadovati na sajt u nekoliko bitmap formata i zatim u online aplikaciji doraditi ponavljanje osnovnog uzorka (tiling). Odabrani dizajn možete objaviti na sajtu, a možete i naručiti određenu količinu materijala sa svojim dezenom da vam stigne na kućnu adresu. Postojeće šare i materijale takođe možete pogledati na sajtu.

Adresa: www.spoonflower.com

The Zeitgeist

Zeitgeist je film za koji je do sada trebalo makar da čujete. Njegov nastavak iz oktobra prošle godine Zeitgeist: Addendum nastavio je priču o „cirkusu” ekonomske globalizacije, raslojavanju društva, korupciji, kriminalu i ratovima oko resursa. The Zeitgeist Movement je pokret koji cilja na to da fundamentalno promeni svet u kojem živimo, preispitujući ustanovljene dogme i tražeći izlaz iz začaranog kruga kroz nauku, prirodu i tehniku. Inače, 15. marta 2009. širom sveta će se održati Zday, serija skupova koji se bave Zeitgeistom, a za više informacija pogledajte sajt.

Adresa: http://thezeitgeistmovement.com

Dirty Car Art

Da vam je neko rekao da će postojati „Umetnost prljavih kola”, ne biste mu verovali. Ali, eto je! Kada se „zaboravljenim” automobilom pozabavi Skot Vejd, retko ko će pored takvog prizora proći sa podsmehom na licu. Njegovi crteži ili bolje rečeno slike rađene tehnikom skidanja prašine sa šoferšajbne nezaboravni su. I pored sasvim bazičnog sajta, mogu se videti njegovi izuzetni radovi, a uspeo je da svojim radom privuče dovoljno pažnje da su počeli da ga angažuju za reklamne kampanje. Ko bi rekao da će prašnjavi automobil postati platno za umetnička dela?

Adresa: www.dirtycarart.com

Nye Labs

Bill Nye je fizičar koji se zanima za evolutivnu biologiju i koji svoja interesovanja deli sa svima koji su spremni na to: web prezentacija mu je prepuna nasumično izabranih zanimljivosti, a tu su i uputstva kako napraviti razne eksperimente ili priručne uređaje za naučna merenja. Za one koji ne znaju, Bill Nye je autor televizijske emisije „The Eyes of Nye”, mada to ne umanjuje vrednost posećivanja ove prezentacije koja dotiče mnoge interesantne teme. Sadržajna prezentacija uskoro će dobiti svoje novo izdanje, nadamo se iole preglednije.

Adresa: http://nyelabs.com

BubbleBox

Za kraj – gomila Flash igara! Sve se lepše osećaju casual gejmeri koji dobijaju sve veći izbor u domenu ove kratkotrajne online zabave, od masivnih MMORPG, MMOA, MMOFPS i sličnih čuda (Quake Live spada u ovu kategoriju) do malih zezalica i platformi. Flash igre na ovom sajtu razvrstane su na akciju, avanturu, slagalice, vežbe veštine, sportske igre, kao i igre za devojčice(?!). Uglavnom, BubbleBox sajt dokazuje da i Flash igre postaju sve složenije, a neke od njih su na granici toga da ih prestanemo zvati male ili casual igre...

Adresa: www.bubblebox.com

Iris MILJKOVIĆ

 
.rs
Blasfemično carstvo Interneta
Amazon Mechanical Turk
Više od Weba
Privatnost na Internetu
WWW vodič
Šta mislite o ovom tekstu?
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera