TEST PLAY<>
022009<><>

The Lord of the Rings Online: Mines of Moria

Iako je jasno da se ne može meriti sa World of Warcraftom, The Lord of the Rings Online je još od prvog dana prodaje prikupio stabilnu bazu fanova i obezbedio zaista dobre ocene od strane vodećih svetskih gaming medija. Skoro dve godine nakon izlaska igre, u prilici smo da isprobamo ekspanziju Rudnici Morije i vidimo šta to sve novo ona u sebi nosi.

Već od uvodnog ekrana i prvih misija jasno je to da se ekipa u Turbineu dobro pripremala, kao i to da je dugo i mukotrpno radila na ekspanziji, jer je pažnja posvećena i najsitnijim detaljima. Osećaj kvalitetnog MMO iskustva i dalje je tu, uz neizbežno povezivanje sa Tolkinovom knjigom i megapopularnim serijalom filmova. Ovo obezbeđuje neverovatno dobru atmosferu kakvu, čini se, dugo nismo videli ni u jednoj MMO igri.

Iako nosi ime Rudnici Morije, igru započinjete na površini, gde završavate nekoliko osnovnih misija koje vas upoznaju sa novim oružjem, načinima napredovanja i unikatnim predmetima koje ćete usput pronaći. Jedan od najvećih noviteta je ubacivanje takozvanog legendarnog oružja. U pitanju je naoružanje koje, jednostavno rečeno, napreduje sa vama. Svaki put kada ubijete protivnika oružje će postajati sve bolje, snažnije i jače. U svakom trenutku možete imati do pet primeraka legendarnog oružja, ali tokom bitke koristiti najviše dva. Kako vi dobijete novi iskustveni nivo tako ga dobija i oružje, pa ćete poene za unapređenje moći da rasporedite kako god želite, na isti način na koji poboljšavate i sopstvenog junaka. Biće vam objašnjeni i noviteti koji se tiču mehanike igranja i upravljačkog interfejsa, i tek tada ćete dobiti „ulaznicu” za Moriju, ulaznicu u zasigurno vizuelno i atmosferski najbolje okruženje u MMO igri u proteklom periodu. Impresivno je to što je Tolkinov svet u ovoj ekspanziji, čini se, bolje urađen nego u originalnoj igri i što će poštovaoci knjiga iz serijala „Gospodar prstenova” sigurno imati veoma malo zamerki na nedoslednosti, ako ih uopšte i bude. Pored toga, priča koja prati vaše avanture razvijana je temeljno, poseduje veliki broj obrta i napetih situacija, pa će vas ona, ukoliko ne same misije, naterati da Mines of Moria igrate što više puta.

Pored potpuno novih oružja i predmeta sa kojima se upoznajete u tutorijalu (a kasnije tokom igre pronalazite), novih okruženja koja spoznajete kada kročite u Moriju (tri nove zone i čak 22 nove regije), ekspanzija prirodno donosi i dve nove klase – Runekeeper i Warden. Prva klasa predstavlja tipičnu magijsku jedinicu čiji je glavni fokus nanošenje velike količine štete protivničkim igračima ili poboljšavanje, tačnije lečenje saboraca. Warden, s druge strane, ima mogućnost stvaranja gambitâ, koji takođe mogu biti ofanzivnog ili defanzivnog tipa, u skladu s tim koju im funkciju odaberete. Na ovaj način obe klase zaista doprinose razvoju gejmpleja, i to ne samo u solo instancama već i u grupnim misijama. Ovih prvih biće znatno manje nego u originalnom naslovu, jer se Turbine ekipa potrudila da od Morije napravi veoma neprijateljski raspoloženu regiju, pa solo putovanje sasvim sigurno neće dugo trajati, a čak i ako se nekako provučete kroz grupe protivnika, samo napredovanje teći će sporo. Stoga ćete tek kada se priključite grupi od troje ili više saboraca doživeti pravo igračko iskustvo kakvo dizajneri i žele da vam prezentuju. Ovo je svakako mač sa dve oštrice, jer će vam igra vrlo brzo dosaditi ako u startu nemate prijatelje da sa njima igrate, ali ako ste uspešno pronašli svoje „jato”, atmosfera, zanimljivost i gameplay sasvim sigurno će biti na nekoliko puta višem nivou nego prilikom solo igranja.

Kada govorimo o grafičkim unapređenjima, Turbine je promenio zaista malo u odnosu na LoTR Online. To možemo posmatrati i kao negativnu stranu, pošto je engine sada već relativno zastareo, ali se ne može reći da vizuelni dojam Morije odskače od drugih MMO igara, niti po posebno slabom niti po izuzetno kvalitetnom izgledu. Specijalni efekti magija često će vas prijatno iznenaditi, kao i animacije i teksture protivničkih likova i vaših saboraca. S druge strane, muzička podloga je, baš kao i u prethodnom izdanju, drugim LoTR naslovima ili samom filmu zaista sjajna i doprinosi apsolutno svakoj sceni u kojoj se nalazite.

Kada govorimo o negativnim stranama Rudnika Morije, na prvom mestu moramo pomenuti svojevrsnu linearnost u određenim trenucima, koja će posebno iritirati igrače kojima se naizgled nudi mogućnost izbora, da bi na kraju ipak morali da urade ono što scenario predviđa. Opet, gluma glavnih junaka i svih drugih važnih likova u igri zaista je slaba, pa moramo reći da skoro nismo sreli gore dabovanje u jednom prvoklasnom naslovu.

Mines of Moria još jednom potvrđuje da postoje izdavači i dizajnerske kuće koji ne žele da iskoriste ekspanzije kao još jedan način da sebi inkasiraju još novca, već da dodatak praktično predstavlja celu novu igru, znatno poboljšanu u odnosu na originalno izdanje. Rudnici Morije zapravo je toliko različito od poznatog The Lord of the Rings Online okruženja da se slobodno može posmatrati kao nastavak, koji dodatno produbljuje Tolkinovu mitologiju i predstavlja pravo uživanje za sve fanove serijala LoTR ili za one koji jednostavno vole kvalitetnu MMO igru.

Milan ĐUKIĆ

 
Mirror’s Edge
Rhiannon: Course of the Four Branches
Saints Row 2
SoldnerX
Bolt
The Witcher: Enhanced Edition
Murder in The Abbey
Cryostasis
WWE SmackDown! vs. Raw 2009
Siren: Blood Curse
de Blob
Skate It
Armored Core: For Answer
The Lord of the Rings Online: Mines of Moria
Šta mislite o ovom tekstu?
The Lord of the Rings: Conquest

Platforma:
PC
Potrebno:
Pentium 4, 2,6 GHz ili ekvivalent, 512 MB RAM-a, 3D grafička kartica sa 256 MB
Poželjno:
Core 2 Duo 2,2 GHz ili ekvivalent, 2 GB RAM-a, 3D grafička kartica sa 512 MB
Veličina:
1 DVD
Cena:
1999 dinara
Adresa:
www .lotro .com
Kontakt:
Extreme CC

85
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera