TEST PLAY<>
022009<><>

de Blob

Akciona mozgalica de Blob u naše krajeve stigla je ovenčana titulom najbolje igre sa etiketom „made in Australia”. Stanovnici najmanjeg kontinenta izabrali su je u ne naročito jakoj konkurenciji, ali to ogranku kompanije THQ iz Melburna nije smetalo da je promoviše kao najzabavnije Wii ostvarenje u 2008. godini. Možda preteruju, ali nama se igra prilično dopala.

Zaplet govori o amorfnoj vodenoj kreaturi de Blob, koja treba da oslobodi grad od uticaja zle monohromatske korporacije INKT, čiji se zločin zasniva na ukidanju boja iz svakodnevnog života. Nekada živopisan šareni svet našao se u depresivnom okruženju bez kolorita i sve nade u spasenje polažu se u de Bloba i njegove molerske sposobnosti. Na početku igre glavni junak nije ništa više do bezbojne kapljice vode, koja se kotrlja po ulicama i u dodiru s kantama sa bojom poprima crvenu, žutu ili plavu boju, koje se mogu kombinovati u narandžastu, zelenu, ljubičastu i braon. Kada poprimi boju, de Blob treba samo da dodirne zgradu, banderu, bilbord ili bilo koji drugi objekat da bi ga presvukao farbom koju trenutno „nosi”. Čitavu akciju prati dinamična muzička podloga, s različitim dominantnim instrumentima koji predstavljaju određenu boju (npr. zvučnu prezentaciju crvene daje saksofon). Kada prima boju, de Blob se uvećava do vrednosti 100, a pri kontaktu sa objektima koje bojadiše i neprijateljima gubi određenu količinu boje. Trenutnu nijansu spira pomoću vode.

Misije uključuju konkretne zadatke koje de Blob dobija od organizacije Color Underground i, pored prikupljanja poena i uništavanja jednobojne gamadi, podrazumevaju farbanje objekata korišćenjem određenih boja, slikanje pomoću ograničene količine farbe i slično. De Blob će na putu nailaziti na raznovrsne prepreke: barice mastila prebojiće ga u crno, konstantno mu oduzimajući kolorne poene dok se ne „plakne” vodom (kad brojač stigne do nule, gubi se život); zla korporacija INKT ima i svoje prašinare na ulicama, kao i niz drugih smetala koja će dati sve od sebe da spreče heroja u ostvarenju plemenitog zadatka. Tu su pištolji sa mastilom, topovi, tenkovi, leteći motori i vojnici, koji se mogu eliminisati samo jednom bojom, kao i zamke – šiljci, električne i užarene ploče i druge nezgodne džidžabidže koje kapljicu vode pretvaraju u oblačić vodene pare.

Dizajn nivoa je odličan i savršeno je uklopljen s upravljačkim sistemom, koji omogućuje dobru preglednost i orijentaciju u prostoru, kao i lako izvođenje naizgled komplikovanih manevara i velikih skokova. Dok je u vazduhu, de Blob može da nacilja najbližu kantu s farbom, prekidač ili neprijatlje i da se, prostim trzajem wiimotea, ustremi na cilj, što mu može pomoći i da lakše dosegne nedostupne platforme. Ispunjenje svih zadataka nije nužan preduslov za završavanje nivoa, tako da ono što vam ne ide od ruke možete mirne duše bataliti. Ova mogućnost, kao i režim u kome de Blob može slobodno da tumara gradom i opušteno moleriše šta stigne svakako će se dopasti mlađim i manje veštim igračima, čime je ispoštovan casual koncept.

Sve u svemu, de Blob je istinski neobična „zverka”, šarena ludnica koja podjednako hrani sva čula i zaslužuje preporuku kao odlična porodična zabava, ali i izazov dostojan najveštijih igrača.

Gradimir JOKSIMOVIĆ

 
Mirror’s Edge
Rhiannon: Course of the Four Branches
Saints Row 2
SoldnerX
Bolt
The Witcher: Enhanced Edition
Murder in The Abbey
Cryostasis
WWE SmackDown! vs. Raw 2009
Siren: Blood Curse
de Blob
Šta mislite o ovom tekstu?
Skate It
Armored Core: For Answer
The Lord of the Rings Online: Mines of Moria
The Lord of the Rings: Conquest

Platforma:
Wii, NDS
Veličina:
1 DVD
Adresa:
www .deblob .com

83
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjuteraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera