TEST PLAY<>
022009<><>

The Witcher: Enhanced Edition

Ako se čuvena izreka o vinu i starenju može primeniti na svet video igara, idelna paralela bila bi sa ponajboljim kompjuterskim RPG-om u poslednjih nekoliko godina, famoznim The Witcherom. Burni uspeh koji je usledio bukvalno preko noći sigurno je zatekao nespremne autore, ali ih je u isto vreme i naterao da posvete dodatnu pažnju svom prvencu i isprave i doteraju malobrojne ali primetne i bolne nedostatke ovog igračkog dijamanta. Godinu dana nakon premijere originalne igre, luckasti Poljaci iz CD Projekta na pravi način su pokazali kako se tretira legija Witcher fanova širom planete (koja raste iz dana u dan), u isto vreme deleći pljuske i domaće zadatke mnogo većim igračima u industriji video igara.

Unapređena verzija dostupna je u dva oblika. Svi vlasnici originalne (i registrovane) igre mogu, bez ikakvih nadoknada, sa zvaničnog sajta igre skinuti dodatni sadržaj, koji je izdeljen na zasebne download pakete; oni sa skupljim ulaznicama sigurno će se opredeliti za luksuznu kutijetinu prepunu slasti i masti, u kojoj se nalaze tri DVD-a i dva audio diska sa soundtrackom iz igre, kao i papirne verzije mape Witcher sveta i kratke novele „Witcher” Andžeja Sapkovskog, koja je i započela celu ovu ujdurmu. Osim poster mape i knjižice, ako se opredelite za masivni download sa Neta, očekuje vas isto – unapređena verzija automatski podiže trenutno instaliranog Witchera na verziju 1.4, donosi ispravku i najsitnijih bagova iz originala, kao i vidno brže učitavanje lokacija (uz mogućnost isključivanja smarajuće autosave opcije, yes!).

Za svakog igrača originala najvažnija novina tiče se redizajniranog inventarskog ekrana, gde se svi oni predmeti koji u sebi sadrže alhemičarske sastojke sada smeštaju u poseban odeljak (bez mešanja sa ostatkom inventara, uz mogućnost njihovog filtriranja po nazivu dominantnog elementa). Ostali predmeti se, kao i ranije, trpaju zbrda-zdola kako ih nabavljate, ali uz mogućnost njihovog automatskog sortiranja po grupi kojoj pripadaju (napici, ulja, alkoholna pića, rune, pokloni i slično), opet uz mogućnost zahvalnog auto-lootinga na terenu. Obogaćeni dijaloški segment sada blista u svoj svojoj produženoj i mature content prezentaciji onako kako je u početku zamišljeno (a potkresano u prvobitnoj verziji igre), sa mogućnošću instalacije do deset različitih jezičkih modula kojima će likovi u igri razgovarati. Ovome treba dodati i dve dodatne zvanične mini-kampanje („The Price of Neutrality” i „Side effects”), koje dele iste produkcione vrednosti kao i original i u kojima će se Geralt suočiti sa odlukom da li da žrtvuje mladu Diedre, povezanu sa mračnim proročanstvom, koja je potražila zaklon u citadeli Kael Moren, odnosno misijom spasavanja starog znanca barda Dandilajona, koji je ponovo našao nevolju među mračnim sokacima Vizime.

U trenutku dok ovo čitate trebala bi da bude dostupna i treća kratka avantura u kojoj će se Geralt dati u spasavanje Božića, a tome takođe treba dodati i nekoliko user-made modula koje možete skinuti i isprobati sa zvaničnog sajta igre (pravljenje sopstvenih avantura omogućeno je robusnim D’jinni adventure editorom, koji je sastavni deo enhanched paketa). Grafički zahvati u novoj verziji odnose se na redizajn postojećih i ubacivenje nekoliko novih, bitnih NPC-ova iz originalne igre i nove i detaljnije animacije većine njih kojima se često odražava karakter ili trenutno raspoloženje lika (glasovi su takođe dopunjeni ili promenjeni). Varijacije frizura, facijalnih karakteristika, odeće i detaljnijih tekstura kod ostalih daju kao rezultat prizore u kojima ćete često sretati slične, ali jako retko i identične modele likova (ovo se odnosi i na čudovišta koja su sada „ofarbana” različitim kolornim šemama kako bi se dobilo na raznovrsnosti).

„Pitamo ih: Ljudi, dokle? Čekaj, kažu, još šnenokle...”. Sledeći na meniju jeste poseban making of DVD prepun dokumentaraca i intervjua sa simpatičnim autorima igre, koji do sitnih crevaca opisuju i objašnjavaju sve aspekte razvoja Witchera. Tu su čak i dva soundtracka vezana za igru (jedan sa konkretnim, bravuroznim vokal-instrumentalima Adama Skorupe, koji vas prate tokom igranja, dok je drugi inspirisan Witcher svetom i njegovim avanturama – u prevodu, puno etno muzike i hard rok i hevi metal entuzijasta). Manual, kompletan i superdetaljan walkthrough kroz igru, kao i dve digitalne mape Witcher sveta (kraljevstva Temerije, sa svim bitnim lokalitetima koje ćete posećivati u glavnoj kampanji, kao i mapa Severnih kraljevstva koja će postati aktuelna tek u nastavcima) zaokružuju ovaj kapitalni paket koji bi svaki ljubitelj igara uopšte (a ne samo RPG žanra) rado zatekao ispod svoje novogodišnje jelke.

Unapređeni Witcher podseća na studenta koji se, nazadovoljan osvojenom solidnom devetkom, vratio da sa lakoćom pokaže strogom, ali pravednom profesoru (koga u ovoj analogiji predstavlja igračka publika) šta zaista zna i ume. Svi bitni nedostaci su ispravljeni, sve što je bilo okrnjeno pažljivo je izbrušeno i zakrpljeno, a svaka škripuća sitnica stručno je podmazana, te nema razloga da biser zvani Witcher ne dobije ocenu koju konačno i zaslužuje.

Aleksandar DINIĆ

 
Mirror’s Edge
Rhiannon: Course of the Four Branches
Saints Row 2
SoldnerX
Bolt
The Witcher: Enhanced Edition
Šta mislite o ovom tekstu?
Murder in The Abbey
Cryostasis
WWE SmackDown! vs. Raw 2009
Siren: Blood Curse
de Blob
Skate It
Armored Core: For Answer
The Lord of the Rings Online: Mines of Moria
The Lord of the Rings: Conquest

Platforma:
PC
Potrebno:
Intel Pentium 4 2.4 Ghz/AMD Athlon 64 +2800, 1 GB RAM, nVidia GF 6600/ATI Radeon 9800 128 MB
Poželjno:
Intel Core 2 Duo 2.13 GHZ/AMD X2 5600+, 2 GB RAM, nVidia GF 7900 GTX/ATI Radeon X1950 PRO
Veličina:
3 DVD + 2 CD/download
Adresa:
www .thewitcher .com /community /en /www /ee _description .html

97
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjuteraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera