TEST RUN<>
012009<><>

HotHotSoftware Coloring Book Software...

...to make a kids childrens coloring books

Ako nas sećanje ne vara, Coloring Book Software to make a kids childrens coloring book (u daljem tekstu Coloring Book) je program sa ubedljivo najdužim imenom koji smo do sada predstavili u našem časopisu. Verovatno su zbog toga autori odlučili da uz program ne stavljaju nikakve dodatne brojčane oznake verzije.

Iz samog naslova može se saznati kakvim je poslovima program namenjen – za kreiranje bojanki. Svi koji imaju malu decu znaju da bojanke koje se kupuju u knjižarama (ili na pijaci kod preprodavaca) nisu nimalo jeftine. Istina, nije jeftin ni Coloring Book, ali će se isplatiti već nakon odštampanih pedesetak fotografija spremnih za crtanje. Svakako znate da dete jednu pravu bojanku može da „izgustira” za samo jedan dan. Korišćenjem Coloring Booka ostvaruje se ušteda na duže staze, a svom detetu obezbedićete praktično neograničen izvor bojanki koje može da popunjava.

Sam program izuzetno je jednostavan za rad. Sastoji se iz jednog jedinog prozora u kojem se obavljaju sve operacije. Prvi korak pri izradi bojanke jeste odabir motiva. Ovde možete da se poslužite sopstvenom kolekcijom fotografija ili da iskoristite prednosti koje nudi pretraga slika na Googleu. Iz nekog razloga, u našem slučaju funkcija Browse folders, koja bi navodno trebalo da izlista sve fotografije u odabranom folderu, nije radila (što je možda i jedno od ograničenja u neregistrovanoj verziji, mada to nigde nije navedeno), pa preporučujemo da fotografije u program ubacujete ručno pomoću opcije Add File(s).

Nakon izbora fotografija sledi podešavanje parametara za generisanje bojanke. Slika pripremljena za bojenje sastoji se samo od zatvorenih crnih linija koje ograničavaju određenu površinu. Dobijanje „savršene” bojanke zavisi od mnogo faktora i sve što možemo da vam preporučimo jeste da se poigrate ponuđenim opcijama. Pomoću klizača možete da birate odnos između količine crne i bele boje, kao i „prozračnost”. Prve dve opcije su verovatno svima jasne. Ako su se na bojanki izgubile konture objekta, treba „pojačati” crnu boju, a ako je sve suviše tamno i nema mnogo mesta za bojenje, treba smanjiti crnu a pojačati belu boju. Uz malo igranja relativno lako se pronalaze optimalni parametri. Stepen prozračnosti uklanja detalje u okviru zatvorenih površina (koje treba da se boje). Nekad takvi detalji naglašavaju i obogaćuju crtež, a nekad samo smetaju pa ih treba ukloniti (povećanjem stepena prozračnosti).

Nije nam se svidelo to što se mora izvršiti eksplicitna potvrda svake promene ovih parametara, jer bez nje nećete biti u stanju da vidite bilo kakve promene na rezultujućoj fotografiji. Inače, ona se prikazuje u malom prozoru koji ne omogućava bilo kakvu ozbiljniju evaluaciju rezultata, pa obavezno treba koristiti opciju Big Image Preview. Konačno, kada budete zadovoljni rezultatima, gotova bojanka se može snimiti i/ili odštampati i dati detetu na bojenje.

Malo smo se igrali tokom testiranja u nameri da vidimo kakvi se rezultati dobijaju sa različitim ulaznim fotografijama. Prema onome što smo videli, najbolje i najprimerenije bojanke dobijaju se onda kada je ulazna fotografija neki crtež koji u originalu nema mnogo detalja. Scene iz crtanih filmova odlično će poslužiti svrsi – em se uklapaju u prethodni zahtev (malo detalja), em se radi o scenama i likovima koje deca sigurno poznaju. Relativno dobri rezultati mogu da se postignu i sa fotografijama na kojima dominira jedan objekat (pogotovo ako je u kontrastu sa okolinom), mada ovde generalno treba uložiti nešto više truda prilikom pronalaženja najbolje kombinacije parametara. Situacija gde Coloring Book ne daje dovoljno dobre, možemo reći čak ni prihvatljive rezultate, jesu scene koje imaju mnogo detalja (recimo kod fotografija sa pejzažima) i njih treba izbegavati. Da pomenemo i to da se u neregistrovanoj verziji programa preko sredine crteža „lepi” široka crna linija sa obaveštenjem da program nije kupljen, što može da predstavlja problem, ali i ne mora. Uvek možete da ponudite detetu „neregistrovani crtež”, a ako mu to bude pravilo problem, ne gine vam registracija (za koju opet napominjemo da se isplati na duže staze).

Branislav BUBANJA

 
Adobe InDesign CS4
Flash Effect SiteBuilder 10.15
eBoostr 3.0 Pro beta build 4.5.9
4x4 Software Call Soft Pro 3.1.4
Singular Inversions FaceGen Modeller 3.3.1
Fresh Flash Catalog 3.1
Geekcorp Software Disk State 3.60
IK Multimedia T-Racks 3.01 Deluxe
HotHotSoftware Coloring Book Software...
Šta mislite o ovom tekstu?
Arcadia Software PhotoPerfect 2.91 build 60

Potrebno:
Windows
Veličina:
2,2 MB (demo), 2,9 MB na HD-u
Cena:
50 dolara
Adresa:
www .hothotsoftware .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera