TEST RUN<>
012009<><>

Geekcorp Software Disk State 3.60

„Veliko spremanje” fajlova na hard disku

Svima nam je poznato da gigabajta nikad nije dosta. Iako pažljivo čuvamo slobodno mesto, uvek se dogodi da nam neke nepotrebne stvari zauzimu dragoceno mesto na hard disku. Kako izlečiti to? Najlakše – opreznim korišćenjem računara i redovnim prebacivanjem podataka na optičke medije. Nekada, nažalost, ni ovo nije dovoljno, jer gomila softvera ubacuje svoje fajlove koji čak i posle deinstalacije ne bivaju uklonjeni sa računara. Često nam se dogodi i to da imamo duplikate određenih fajlova i da time sami sebi „krademo” slobodno mesto. To su situacije koje mi teško možemo da kontrolišemo i tu nam programi poput Disk Statea pomažu.

Program je relativno jednostavan za korišćenje. Prilikom pokretanja, korisniku se nude osnovne informacije o stanju i kapacitetu tvrdih diskova. Kada korisnik odabere analizu željenog diska, neophodno je sačekati neko vreme kako bi se hard disk skenirao, posle čega se dobijaju osnovne informacije o zauzeću diska. Zauzeće je prikazano pomoću grafikonâ, u kojima su direktorijumi naznačeni različitim bojama. Odatle je, pomoću prečica, moguće pristupiti osnovnim alatkama Windowsa kao što su Disk Defragment i Disk Management. Pored ovih standardnih opcija, program nam nudi i mogućnost automatske pretrage i čišćenje diska od privremenih fajlova (Temporary files), kao i traženje i brisanje dupliranih fajlova pomoću alatke Find Duplicate. Ova alatka korisniku pruža mogućnost da pre svega odabere tip fajla koji želi da pretraži, uz to je moguće i filtriranje po veličini fajla, zatim odabir sistemskih fajlova, kao i dva načina pretrage po sadržini fajla (CRC-32 ili MDS). Ako sve ovo nije dovoljno, program pomoću čarobnjaka korisniku daje detaljnije mogućnosti za pretragu fajlova (muzički fajlovi, filmovi, slike ili sve vrste multimedijalnih fajlova). Pored ovoga, imamo i tri vrste pretrage; svaku karakteriše odnos brzine i preciznosti (brže su manje precizne i obrnuto).

Kada je pretraga završena, ostaje nam samo da izbrišemo nepotrebne fajlove i da nastavimo dalje sa radom na računaru ili da pokrenemo novu pretragu. Pored navedenih opcija vezanih za pretragu fajlova, Disk State nam nudi i nekoliko sistemskih alatki. Tu podrazumevamo čišćenje istorije pokrenutih programa, pretrage fajlova, skoro pokrenutih programa, brisanje kolačića, istorije posećenih stranica i keširanih fajlova Internet Explorera, Opere il Firefoxa. Zatim, tu je i poređenje različitih fajlova, gde program korisnika obaveštava o tome da li su dva odabrana fajla ista ili ne i, za kraj, tu je i lista aplikacije Add/Remove programs, odakle možemo brisati nepoželjne vrednosti.

Kao što se može videti, Disk State nije program koji ima skromne mogućnosti. Programeri su očigledno uložili veliki trud da naprave jedan funkcionalan program, a u tome su i uspeli.

Bojan NOVAKOVIĆ

 
Adobe InDesign CS4
Flash Effect SiteBuilder 10.15
eBoostr 3.0 Pro beta build 4.5.9
4x4 Software Call Soft Pro 3.1.4
Singular Inversions FaceGen Modeller 3.3.1
Fresh Flash Catalog 3.1
Geekcorp Software Disk State 3.60
Šta mislite o ovom tekstu?
IK Multimedia T-Racks 3.01 Deluxe
HotHotSoftware Coloring Book Software...
Arcadia Software PhotoPerfect 2.91 build 60

Potrebno:
Windows
Veličina:
1,6 MB, 5 MB na HD-u
Cena:
30 dolara
Adresa:
www .geekcorp .com /diskstate
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera