TEST RUN<>
012009<><>

Adobe InDesign CS4

U stalnoj trci sa Quarkom

Ako ste čitali naš prikaz QuarkXPressa 8 i upoznati ste sa njegovom opcijama, primetili ste da je kompanija Quark opet prva izbacila neka poboljšanja koja Adobe odmah implementira u prvu sledeću verziju InDesigna. Naravno, odmah zatim dešava se obrnuto „kopiranje”. Bitka za prevlast na DTP tržištu polako se proširila i na Web, jer sada oba programa imaju podršku za Flash. Ako se ovako nastavi i ako budemo mogli da čekamo dovoljno dugo, možda ćemo na kraju imati programe koji će sami raditi posao za nas, ko zna.

Kao i ostali delovi paketa CS4, i InDesign je doživeo veliki broj izmena, što onih vidljivih na prvi pogled, što onih drugih koje ćete morati da otkrijete vremenom, ili, još bolje, da pročitate uputstvo.

Prva opcija koja će nam umnogome olakšati život i rad jeste Live Preflight. Znate da odavno postoji Preflight, koji nam služi da proverimo dokument pre slanja na CTP ili film. Međutim, sada je Adobe otišao korak dalje, tako da ćemo sve vreme rada na nekom dokumentu imati uvid u eventualne greške i propuste. To će vam skratiti vreme potrebno za proveru dokumenta i ujedno omogućiti da držite na oku neke, možda namerne propuste koje ste planirali da kasnije ispravite. Postupak je maksimalno jednostavan – aktivirate opciju na paleti, kliknete na grešku koja se pojavi i InDesign odmah „skoči” na to mesto. Čim uradite izmenu, greška nestaje iz palete. Najčešća pojava koja se tretira kao greška jeste Text Overset, odnosno predugačak tekst koji ne staje u predviđeni frejm. Na kraju frejma postoji krstić koji javlja da nešto nije u redu, ali je Live Preflight mnogo sigurnija stvar, jer ga nećete slučajno preskočiti.

Customizable Links panel je novitet i pomoći će vam da bolje pratite linkove u paleti. Sem što možete da grupišete linkovane objekte da biste imali bolji pregled, možete i da uključite dodatne informacije. Ono što bi bilo najzanimljivije videti jednim pogledom jeste to u kojoj rezoluciji su vaše plejsovane slike, pod kojim su uglom ako ste ih rotirali i, eventualno, koliki je procenat povećanja, odnosno smanjenja, u odnosu na original, i najkorisnije, efektivna rezolucija. (Kad ubacite na stranu sliku od 72 dpi, a onda je smanjite na 25 odsto veličine, efektivna rezolucija će porasti četiri puta.) Naravno, uvek je važno da znate i da li su slike RGB ili CMYK, u zavisnosti od toga da li pravite dokument za štampu ili za Web.

Potpuno nova opcija koja, kao i većina drugih, služi ne samo za ubrzanje izrade dokumenta, nego i doprinosi opštoj konzistenciji jeste Conditional text. Njegova prvenstvena namena je da jedan dokument koristite za više različitih verzija, zavisno od toga kome ili čemu su namenjeni. Kako to radi? Lako – dovoljno je postaviti određene uslove, čijim se ispunjavanjem, odnosno neispunjavanjem menja sadržaj dokumenta, a da vi pri tom ne morate da gubite vreme na ručne prepravke. Jednostavno je omogućeno skrivanje pasusa, rečenica, reči ili čak karaktera, zavisno od toga kome je tekst namenjen, a da pri tom ne moramo da pravimo kopije teksta po lejerima. Podrazumeva se da će prilikom skrivanja delova teksta ostatak teksta biti automatski preformatiran. Ovu opciju ćete naći u meniju Windows: Type & Tables: Conditional Text. Biće vam potrebno 30 sekundi da shvatite kako radi, a tekst koji vežete za određeni uslov lako isključujete i uključujete – kao lejere u Photoshopu.

Cross-reference ili unakrsne reference su nešto što će vam uštedeti sate i sate čitanja teksta i jurenja izmena. U čemu je stvar? Prosto, ako ste tokom rada na nekoj knjizi prinuđeni da automatski radite sadržaj ili se prosto u nekim delovima knjige pozivate na druge delove knjige, InDesign će automatski ažurirati svaku nastalu promenu i pratiti tekst po stranama ukoliko se i to promeni. Na primer, na 58. strani vaše knjige pozivate se na naslov „XXX”, koji se nalazi na 15. strani; ako unesete neke izmene i to promeni broj strana, a pri tom promenite i naslov pa se on sad zove „XXY”, program će sam promeniti i broj strane na koji se pozivate i naslov na koji se pozivate. Deluje komplikovano, ali verujte, ništa nije komplikovanije i uzaludnije nego ručno pregledati stotine strana samo da bismo bili sigurni u to da su sve reference ispravne. Računari i služe da rade dosadne poslove, zar ne?

Još jedna nova opcija je Smart Text Reflow, koja će nam olakšati rad. Praktično će InDesign sam voditi računa o tome koliko nam treba strana i odmah će ih dodati ili brisati dok budemo radili na tekstu. Bilo da ga kopiramo u frejm ili direktno kucamo, kad dođemo do kraja, otvoriće nam se nova strana. Ova opcija može da radi u kombinaciji sa pomenutim uslovnim tekstom. Istovremeno, sa uključenom ovom opcijom ćemo rešiti problem overseta, odnosno neće nam se nikad desiti da u nekom frejmu imamo tekst koji se ne vidi, jer će uvek otići na novu stranu. Da bismo aktivirali opciju idemo u meni Edit: Peference: Type: Smart Text Reflow. Tu možete aktivirati i brisanje praznih strana koje se pojavljuju kad izbacimo deo teksta.

Ono što je oduvek nedostajalo programima za prelom teksta jeste mogućnost da za trenutak okrenemo stranu i pogledamo kako stoji tekst koji smo rotirali. Morali smo uvek da okrećemo glavu ili monitor prilikom takvih operacija. Sad je to konačno predviđeno kao mogućnost, doduše samo za 90 i 180 stepeni, ali i to je više nego dovoljno. Opcija se, naravno, nalazi u panelu strana i kad izvršite privremenu rotaciju neke strane ili spreda, pojaviće se strelice pored njih. Stranu vraćate u normalu opcijom Clear Rotation. Konačno više ne morate da „dubite na glavi” kad radite nešto što mora da bude okrenutu pod 180 stepeni.

InDesign SC4 je pun nekih „pametnih” opcija, pa pored opcije Smart Text Reflow imamo i „pametne” pomoćne linije. Smart Guides će nam pomoći da brzo poravnamo okvire, izjednačimo razmake između okvira, promenimo veličine objektima ili ih rotiramo. Gajdovi, koordinate objekta, njihova dimenzija i ugao rotacije pojavljuju se dinamički dok radimo, tako da u svakom trenutku imamo uvid u detalje bez potrebe da konsultujemo Info paletu. U svakom trenutku možemo da poravnamo frejmove, jer odmah vidimo gde su im centar ili spoljne ivice. Svakako ćete dosta dobiti na brzini i preciznosti.

Preostale dve opcije koje ćemo pomenuti vezane su za PDF, odnosno Flash. Već smo napomenuli to da sa ovom verzijom InDesigna možemo da pravimo Flash dodatke za neki web sajt, a da pri tom ništa ne moramo da znamo o FLASH programiranju. Prva je Page transitions in SWF and PDF files, koja će nam omogućiti da lako napravimo prelaze između strana. Opcija se nalazi u Page panelu i nudi 12 definisanih tranzicija, od kojih poslednja može da se koristi samo u Flash prezentacijama, a sve ostale mogu i u PDF dokumentima. Prosto kliknete na željenu tranziciju, pogledate preview i odaberete da li želite da to primenite na sve spredove vašeg dokumenta, i to je sve. Ostaje samo da to eksaportujete u PDF ili SWF i da odaberete brzinu pojavljivanja efekata. Kad primenite tranzicije, u Page panelu će se, pored spredova na kojima su primenjene, pojaviti odgovarajuće ikonice.

Poslednja opcija u stvari je eksport dokumenta u XFL format, koji ćete učitati u vaš Adobe Flash CS4 Professional. Ako ste mislili da ćete direktno dobiti Flash animaciju, loše ste mislili. Ipak to neće moći bez programa koji je tome namenjen, ali ono što ste izvezli kao XFL je u stvari gotovo i samo još treba da se snimi kao Flash koji ćete ubaciti na vaš sajt. I dalje ne morate da znate ništa o tome da biste ga ispravno upotrebili.

Opcije koje smo ovde prikazali potpuno su nove i ranije nisu viđene, bar ne u InDesignu. Naravno, ovo nije sve, pošto postoji mnoštvo starih opcija koje su unapređene. Ako želite sve da ih pregledate, idite na Adobeov sajt na adresi www.adobe.com/products/indesign/features/, gde ćete videti sve opcije: i stare, i nove, i proširene.

Naš opšti utisak je da je ova verzija za nijansu sporija od CS3, ali ako uopšte rešite da pređete na bilo koji CS4 paket i da koristite Photoshop, bićete prinuđeni da poradite na brzini vašeg hardvera, pa će i ovo usporenje biti rešeno. Cene memorija i novih višejezgarnih procesora su u stalnom padu, pa razmislite o tome. Ionako je računar jeftinija stavka od bilo kog Adobe paketa.

Branko JEKOVIĆ

 
Adobe InDesign CS4
Šta mislite o ovom tekstu?
Flash Effect SiteBuilder 10.15
eBoostr 3.0 Pro beta build 4.5.9
4x4 Software Call Soft Pro 3.1.4
Singular Inversions FaceGen Modeller 3.3.1
Fresh Flash Catalog 3.1
Geekcorp Software Disk State 3.60
IK Multimedia T-Racks 3.01 Deluxe
HotHotSoftware Coloring Book Software...
Arcadia Software PhotoPerfect 2.91 build 60

Potrebno:
Windows XP SP2 / Vista SP1 / Mac OS X 10.4.11, 512 MB RAM-a, rezolucija 1024 x 768 tačaka
Poželjno:
1 MB RAM-a, rezolucija 1280 x 800 tačaka
Cena (u SAD):
700 dolara (upgrade 200 dolara)
Adresa:
www .adobe .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera