PD KUTAK<>
012009<><>

Prevent Restore 1.3

Rekonstrukcija obrisanih fajlova? Pa, ne baš!

Tržište programa za povraćaj greškom ili namerno obrisanih fajlova prilično je „krcato”. To svakako važi i za protivnički tabor, ostvarenja čija je jedina namena bezbedno i trajno brisanje podataka kroz različite pristupe problemu. Logično je da se programi te vrste, pored drugačijih metodologija, razlikuju i po pitanju cene. S obzirom na to da je Prevent Restore u potpunosti besplatan, u startu se izdiže iznad konkurencije.

Iako možda ne deluje kao složen proces, temeljno i sigurnosno brisanje dokumenata je prava nauka. Principi brisanja i ponovnog pisanja po sektorima gde se nekadašnji fajl nalazio su osnova, ali Prevent Restore ne dolazi sa potpunim objašnjenjem mehanike koja stoji iza njegovog delanja. Ono što se pominje na zvaničnom sajtu jeste standardno korišćenje više sigurnosnih algoritama, u saradnji sa zamenom pravih karaktera nasumičnim slovima, brojevima, razmacima i drugim znacima.

Rad u programu organizovan je putem „čarobnjaka”. Ipak, ono što je možda pomalo nelagodno za nove korisnike jeste činjenica da na samom početku procesa čišćenja Prevent Restore u potpunosti preuzima kontrolu nad slobodnim prostorom sa particija! Autori ističu da je ovo savršeno bezbedno i da ništa ne može poći naopako sa postojećim fajlovima, ali opet nije prijatno kada hard disk počne da se vrti sa svim podacima, muzikom, slikama i programima, naravno bez vaše kontrole. Ako ste voljni da pređete i ovaj korak, prijatno ćete se iznenaditi saznanjem da se tu celokupan proces upravo i završava! Sa vremenske perspektive ovde se govori o nešto kraćem intervalu, najčešće tek nekoliko minuta, u zavisnosti od količine iskorišćenog prostora. Po završetku jedino vam preostaje da sačekate obaveštenje o tome da su bezbedni svi sektori u kojima su ležali potencijalni delovi obrisanih dokumenata. Suština je da se ne traže konkretni klasteri sa nekadašnjim fajlovima, rizičnim za pronalazak, već se briše apsolutno svaki mikron hard diska, zvanično nepopunjen, gde bi oni mogli da prežive.

Za vreme testiranja programa i višestrukog pokretanja „operacije” nismo imali nikakvih problema, te su tvrdnje autora na mestu. Ipak, iako nepobitno ispravno, sigurno i brzo, nekako ostaje utisak da ovo baš i nije najbezbednije rešenje problema.

Miloš KNEŽEVIĆ

 
Google Picasa 3
Perspective Pilot 2.1
ExifPro 1.0.4
36-Image Converter 4.4
ZTreeWin 1.74
Prevent Restore 1.3
Šta mislite o ovom tekstu?
Samostalni Twitter klijenti
Photo! Web Album 1.2
Abdio PDF Editor 9.2
Pixelformer 0.9.6.1 RC1

Potrebno:
Windows XP/Vista
Veličina:
2,2 MB, 0,5 MB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
privacyroot .com /free /prevent -restore .php
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera