PD KUTAK<>
012009<><>

ZTreeWin 1.74

DOS fajl menadžer za Windows

Svim čitaocima koji prate naš časopis još od „vremena pre Windowsa” i letimičan pogled na ekran uobličen od ASCII karaktera i krcat tekstualnim naredbama izazvaće nostalgično prisećanje na eru vladavine DOS-a i programa kao što su Norton Commander, Dos Navigator, PC Shell, PC Tools, DiskDupe... Što zbog uspomena, a što zbog koncepta koji se pokazao više nego uspešan, zamena za navedene programe danas ne nedostaje, recimo u vidu Total Commandera, koji savršeno obavlja svoju funkciju.

Alternativno rešenje koje je vredno pomena jeste ZTreeWin. S obzirom na to da autor teksta ne zna nikog ko je koristio ovaj, navodno najbolji program te vrste u zlatnoj eri tekstualnog unosa naredbi, pod originalnim imenom XTree, interesovanje za njega postalo je još jače. Njegov istorijat pomalo je tragičan, što je tužno tim pre što je upravo on preveo tekstualno ispisivanje informacija u DOS-u u prikazivanje informacija u strukturu stabla 1985. godine, godinu dana pre nego što se pojavio njegov najjači konkurent Norton Commander. Istorija razvoja ovih programa značajan obrt doživela je devedesetih godina. Firmu koja je razvijala XTree kupio je Central Point Software (1993) u nadi da će održati konkurenciju na polju utility programa sa Symantecom, koji je 1990. godine preduzeo, smatra se, jedan od najboljih poteza u IT istoriji, kupivši Peter Norton Computing (koji je zajedno sa Symantecom držao oko 60 procenata tržišta utility programa). Godine 1994. Symantec je kupio i Central Point, koji više nije mogao da izdrži takmičenje. Tužna činjenica jeste to da je Jeffrey Johnson, čovek koji je osmislio XTree, među poslednjima saznao da je kompanija prodata i da više neće raditi na novim verzijama ovog programa. Već sledeće godine nije više bio u stanju da radi zbog komplikacija sa zdravljem, koje je narušeno još 1992. godine od naizgled klasičnog oboljevanja gripom, što ga i dan-danas koči u želji da dalje usavrši svoj program. Zbog toga njegovo nasleđe i dalje živi, uz veliki broj poštovalaca njegovog dela, i sa programom koji danas predstavljamo (napisao ga je Kim Henkel bez pomoći izvornog koda, „od nule”).

ZTreeWin je dušu dao za hard-core korisnike s početka teksta, pogotovo zbog toga što radi u komandnom prozoru, koji se može proširiti na ceo ekran, u niskoj rezoluciji, sa prepoznatljivom kombinacijom žutih slova i plave pozadine. Najveći problem starih DOS fajl menadžera bila je ograničena memorija i nepodržavanje dugačkih imena fajlova. ZTreeWin, osim toga što usavršava komande XTreea, u potpunosti je Win32 aplikacija (što, paradoksalno, znači da ne radi pod DOS-om), tako da nije ograničen na 640 KB memorije, startovanjem fajlova pokreće odgovarajuću Windows aplikaciju i pruža manipulisanje radnim prostorom, čak i unutar full-screena, na način koji iskorišćava veličinu današnjih monitora. U krajnjoj liniji, možete izaći iz full-screen moda niske rezolucije i razmahati se u pravoj rezoluciji vašeg monitora.

Da biste uspešno iskoristili mogućnosti ZTreea, morate proći prilično tešku krivu učenja, jer, osim ukoliko niste već koristili ovaj program, mora proći mnogo vremena da se naviknete na njegov specifičan način upravljanja i neobično postavljene prečice (kopiranje foldera i fajlova potpuno su različite komande). Gornji deo ekrana rezervisan je za strukturu hard diska u obliku drveta i nekoliko ekrana u kojima se ispisuju razne informacije koje se tiču aktivnog foldera, njegovog sadržaja (fajlova) i dodatnih informacija vezanih za njih i ceo hard disk. Prozor se može menjati tako da prikazuje fajlove po raznim kriterijumima, pri čemu obično prikaz drveta nestaje. Najbolje je da odmah pređete u split-skrin mod, odnosno „klasični” Norton Commander dvostruki panel (’F8’), da bi makar kopiranje fajlova u prvi mah proteklo lakše. Oba panela zadržavaju neke od dodatnih prozora, a možete ih prema potrebi odvojeno podešavati. Komande vezane za rad sa direktorijumima ili fajlovima pozivate odgovarajućom prečicom na tastaturi.

ZTree je, dakle, naizgled „klasičan” DOS fajl menadžer, ali njegova specifičnost leži u načinu na koji omogućava kretanje kroz foldere, kao i u tome što vrši logovanje (indeksiranje) diskova u memoriju. To znači da sve operacije nad fajlovima radi gotovo u trenutku. To, u kombinaciji sa moćnim filtriranjem, garantuje da ne postoji brži način da pretražujete drajvove u potrazi za fajlovima po najrazličitijim kriterijumima. Na primer, možete pretraživati sve fajlove koji na drugom mestu u imenu imaju bilo koje slovo između slova „a” i „g”. Uz filtriranje dolazi isto tako moćan algoritam za preimenovanje fajlova. Dovoljno je reći to da omogućava primenu sličnih pravila za karaktere kao i filtriranje, ali i mogućnosti kao što su sukcesivno povećanje indeksa, brisanje pojedinačnih karaktera, uključivanje formatiranog vremenskog žiga i datuma u naziv itd.

Iako je danas kretanje do željenog foldera kroz strukturu drveta otežano zbog velikog broja ugneždenih podfoldera, ZTree poseduje mnoge tehnike kojim se ovo može zaobići. Pre svega, umesto upisa putanje moguće je izabrati prečice koje vode na česte lokacije karakteristične za Windows (My Documents, Desktop, Recent... ). Drugi efektan način kretanja kroz lokacije je mešavina istorije posećenih lokacija i bookmarka. Bookmark možete shvatiti kao pamćenje posećenih lokacija i može se koristiti kao back/ forward dugme u Windowsu, a istorija posećenih lokacija je lista koja se uvek može pozvati u vidu spiska lokacija i koja se pamti po izlasku iz programa. Istorija se pamti i za kopiranje fajlova, pa sada zamislite koliko je lako da filtrirate hard disk za tačno određenim fajlovima, kopirate ih na lokaciju već sadržanu u istoriji posećenih stranica, a zatim se vratite dva koraka nazad u folder u kom ste malopre bili, sve to u samo nekoliko koraka. Iz filtriranog fajla možete kopirati putanju i preseliti se direktno na njegovu lokaciju. Čak i najteži način, odnosno ručno traženje foldera, nije bauk ako znate da se pritiskom na backslash putanja dopunjuje do prvog foldera koji odgovara početku teksta koji unosite. Podrazumeva se da postoji pretraga fajlova po sličnom principu, unošenjem početnih slova imena, kao i pretraga teksta unutar fajlova. Lako se može desiti da, kada jednom ovladate tehnikama i prečicama koje program nudi, split screen više ne bude potreban za udoban rad!

Ovim tekstom dotakli smo se samo najkarakterističnijih mogućnosti programa. Pored njih ne treba sumnjati ni u to da postoji jaka podrška za kucanje skripti, makroa i batch procesiranja, zatim hex editor, brisanje svih praznih foldera, upoređivanje različitih direktorijuma, ugrađena podrška za ZIP i RAR arhive, kao i mogućnost korišćenja „trećih” programa, kako za arhive tako i za fajlove drugog tipa, i još mnogo toga. Samo indeksiranje izuzetno je brzo i ne traje duže od nekoliko minuta sa današnjim diskovima velikog kapaciteta, ali uprkos tome možete sami u hodu da naredite indeksiranje lokacija koje posećujete. U principu, izgleda da je svaki detalj programa konfigurabilan i da ćete, ako poželite, nekako „iščačkati” opciju da ga modifikujete.

Jedan od razloga što sada završavamo tekst jeste naše mišljenje da XTree uprkos neospornim kvalitetima nije održao trku sa vremenom, ali ne u grafičkom pogledu. Nedostaju opcije poput FTP klijenta, sinhronizacije foldera ili boljeg prikaza grafičkih fajlova. Danas grafičke fajlove praktično ne morate imenovati, osim ukoliko pravite ogromnu kolekciju, a njihovo ime jedostavno zamenjuje njegov thumbnail. Ipak, možda se najveća mana krije u tome da nije moguće selektovati odvojene direktorijume (koji nisu ugnježdeni jedan u drugi), već ih morate kopirati jedan po jedan! Grafičko radno okruženje nije bez razloga postalo standard i svi koji ga ne koriste moraće da se zadovolje malim brojem specifičnih korisnika koji će koristiti njegove prednosti. Ipak, živahna zajednica okupljena oko ovog programa najavljuje već u sledećoj verziji rešavanje većine navedenih problema, pa će se tako ovaj program, kao i njegove mogućnosti, time približiti široj publici.

Ognjen POPOVIĆ

 
Google Picasa 3
Perspective Pilot 2.1
ExifPro 1.0.4
36-Image Converter 4.4
ZTreeWin 1.74
Šta mislite o ovom tekstu?
Prevent Restore 1.3
Samostalni Twitter klijenti
Photo! Web Album 1.2
Abdio PDF Editor 9.2
Pixelformer 0.9.6.1 RC1

Potrebno:
Windows
Veličina:
1,23 MB (trial), 2,79 MB na HD-u
Cena:
20 dolara, proba 30 dana
Adresa:
www .ztree .com /html /ztreewin .htm
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera