PD KUTAK<>
012009<><>

ExifPro 1.0.4

„Skriveni” podaci o fotografijama

Digitalni fotoaparati, za razliku od klasične fotografije, doneli su i mogućnost neke vrste „digitalnog potpisa”. Korisnici ovih uređaja u najvećem broju slučajeva nisu ni svesni toga da se, pored scene koja se uhvati CCD (ili CMOS) senzorom, u JPEG fajl koji čini sliku upisuje i veliki broj tehničkih podataka o samoj fotografiji. To su tzv. EXIF (Exchangeable Image File Format) podaci i oni predstavljaju važeći i opšte prihvaćen standard za čuvanje dodatnih informacija o JPEG fotografiji.

EXIF specifikacija sastoji se od nekoliko desetina tagova kojima se s tehničkog aspekta opisuje fotografija, a može da sadrži čak i umanjenu verziju slike. Najveći broj informacija u EXIF podacima je opciono i one mogu, ali ne moraju da budu implementirane. U globalu, EXIF podaci čuvaju informacije o fotografiji kao što su brzina otvaranja blende, datum i vreme slikanja, ISO vrednost, žižna daljina, rezolucija fotografije, pa čak i podaci o lokaciji...

S obzirom na to da se radi o opciji koja je namenjena prvenstveno naprednim korisnicima računara i digitalnih fotoaparata, EXIF se obično ne pominje u programima za manipulaciju fotografija namenjenim širokim narodnim masama, a ako opcija i postoji, skrivena je negde duboko u menijima. Na primer, u programu ACDSee, koji je verovatno najčešće korišćen program za pregled fotografija, EXIF informacijama može se pristupiti iz Photo Managera i to preko opcije Tools/Batch Set Information/EXIF. Kao što se vidi, nije baš mesto na koje zalazi svaki korisnik.

 
ExifPro je, gledano sa te tačke gledišta, donekle kontroverzan program. S obzirom na to da je fokusiran na rad sa EXIF fajlovima, može se pomisliti da je namenjen profesionalcima. S druge strane, EXIF informacije su praktično date „na izvol’te”, jer se korisniku odmah daje na znanje koja fotografija poseduje ove informacije a koja ne. Ove informacije mogu se čak prikazati i u formi tooltipa. Naravno, dozvoljeno je manipulisanje EXIF informacijama, ali i samim fotografijama. Na primer, moguće je izvršiti neke kolorne korekcije na slikama, rotirati fotografiju bez gubitka na kvalitetu (ne vrši se nikakvo dodatno dekodiranje i ponovno kodiranje fotografije) itd. Fotografije mogu i da se ocenjuju, a postoji i opcija neobičnog načina sortiranja, prema sličnosti sa odabranom slikom.

ExifPro dozvoljava i pregled fotografija u RAW formatima, koje prave Nikon i Canon fotoaparati ili, da budemo precizniji, u stanju je da pristupi JPEG slici koja je „ugneždena” u RAW fotografiji. Pored toga, iz programa mogu da se kreiraju web albumi, slideshow prezentacije, odabrana fotografija može da se postavi kao wallpaper, a dozvoljeno je i eksportovanje EXIF informacija u tekstualni fajl.

Poseban deo programa čini nezavisna aplikacija Image Viewer, čija je prvenstvena namena pregled fotografija, opet sa naglaskom na EXIF informacije, čiji se izbor može videti u gornjem desnom uglu programa. Umanjene sličice ostalih fotografija prikazuju se u traci iznad trenutno aktuelne slike, tako da je praktično svakoj izlistanoj slici moguć direktan pristup.

Ko bi mogao da bude ciljna grupa ovog programa? Jednostavnost upotrebe i okrenutost EXIF informacijama svakako čini ovaj program interesantnim za napredne fotografe amatere. Profesionalci će se verovatno zadržati na alatkama koje su i do sada koristili za manipulaciju EXIF informacijama, dok smatramo da će amaterski fotografi teško odustati od nekih mainstream aplikacija za pregled fotografija, kao što su već pominjani ACDSee ili možda XnView. Za kraj je ostalo još samo da pomenemo to da je neregistrovana verzija u potpunosti funkcionalna, a registracija jedino služi za uklanjanje splash prozora koji stoji neko vreme na ekranu prilikom pokretanja programa.

Branislav BUBANJA

 
Google Picasa 3
Perspective Pilot 2.1
ExifPro 1.0.4
Šta mislite o ovom tekstu?
36-Image Converter 4.4
ZTreeWin 1.74
Prevent Restore 1.3
Samostalni Twitter klijenti
Photo! Web Album 1.2
Abdio PDF Editor 9.2
Pixelformer 0.9.6.1 RC1

Potrebno:
Windows
Veličina:
6,65 MB (demo), 6,17 MB na HD-u
Cena:
19 evra
Adresa:
www .exifpro .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera